Suriye ile ticaret durdu, işadamları Türkiye’ye geldi

Güncelleme Tarihi:

Suriye ile ticaret durdu, işadamları Türkiye’ye geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2012 00:00

Türkiye ile ticaretin durduğu Suriye’den bugün onlarca işadamı Türkiye’ye geliyor. 14’üncü MÜSİAD Fuarı’na katılan Suriyeli işadamları, Türkiye ile ticari ilişkilerin canlandırılması için toplantılar yapacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile ticaretin durduğu Suriye’den bugün işadamları Türkiye’ye geliyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarından düzenlenen 14’üncü MÜSİAD Fuarı’na katılan Suriyeli işadamları Türkiye ile ticari ilişkilerin canlandırılması için toplantılar yapacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’den Suriye’ye ihracatın durduğunu aynı şekilde ithalatın da yok denecek durumda olduğunu söyledi.

Ticari görüşmeler

İslam dünyasının en büyük iş buluşmalarından biri olan MÜSİAD Fuarı, 13–14 Ekim tarihlerinde önemli toplantılara ve iş görüşmelerine ev sahipliği yapıyor. Fuarın son iki gününde yabancı ve Türk işadamları iş görüşmelerine devam ederken bazı ülkelerin de sunumları gerçekleşecek. Fuarın son gününde, Suriye İşadamları Konfedarasyonu (SBC) üyesi işadamları ile Türk ve yabancı işadamları ile bir araya gelerek ticari görüşmelerde bulunacaklar.

Haberin Devamı

Mağazalar zarar gördü

Türkiye ile Suriye arasındaki ihracat ve ithalat hakkında bilgi veren Mehmet Büyükekşi, “Suriye’de yaşananlar ve Türkiye ile gerilim tüm ticareti durdurdu. Suriye’deki Türk mağazaları kapandı. Bazı mağazalar savaştan ciddi zarar gördü. Savaştan önce özellikle Suriye ile sınır illerinde ciddi ticaret vardı. Bu hem Türk ekonomisine hem bölge ekonomisine ciddi katkılar yapıyordu. Ancak yaşanan gelişmeler ticaretin de durmasına neden oldu. Ülkeye ihracat yapmak mümkün değil” dedi.

Gümrükte neler yaşandı

SURİYE ile yaşanan gerilimden sonra gümrüklerde de bir dizi önlemler alınmıştı. Bu önlemler şöyle sıralanıyor:
-Türk vatandaşlarının Suriye’ye çıkışı durduruldu.
-Suriye plakalı araçların uluslararası ticarete yönelik giriş ve gümrük hizmetleri durduruldu.
-Üçüncü ülke araçların Suriye’ye giriş-çıkışı durduruldu.
-Üçüncü ülke vatandaşların girişine ilişkin gümrük hizmetleri sürdürülecek.
-Herhangi bir nedenle Suriye’den iade edilen eşyanın işlemleri gümrükte yapılacak.

330 milyon doların altında

SURİYE’deki iç savaştan önce 2 milyar doları bulan ticaret hacmimiz temmuz ayında 300 milyon dolara kadar düştü. 2011’de Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı 1.6 milyar dolar seviyesindeydi. Suriye’den yapılan ithalat ise 500 milyon dolara yaklaşıyordu. Temmuz ayında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan iki ülke arasınadaki ticaretin 330 milyon dolara düştüğünü açıklamıştı. Bu rakamın önemli bir kısmını ise enerji sektörü oluşturuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!