FED’den piyasaya her ay 40 milyar dolar daha

Güncelleme Tarihi:

FED’den piyasaya her ay 40 milyar dolar daha
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2012 00:00

ABD Merkez Bankası (FED), piyasaların merakla beklediği kararını dün açıkladı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi tarafından iki gün süren toplantıların ardından yapılan açıklamada, top yekün bir tahvil alım programı yerine’ mortgage’a dayalı varlıklarda aylık 40 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştirecek. Alım programının tutarı konusunda bir sınırlama konulmadı. FED, işgücü piyasasında kalıcı bir düzelme yaşanana veya enflasyonda bozulma görülene kadar alımı sürdüreceğini açıkladı.

Faiz taahhüdü uzadı

Aynı şekilde kısa ve uzun vadeli tahviller arasında değişimi sağlayan operation twist de (vade aralarındaki makasın azaltılması) yılsonuna kadar sürecek. Böylece FED’in, piyasalardan aylık tahvil alım tutarı 85 milyar dolar olacak. Öte yandan FED düşük faiz politikası uygulama taahhüdünü de 2015 yılı sonuna kadar uzattığını açıkladı. Açıklamada, ekonomideki büyümenin ılımlı şekilde devam ettiği, ancak işsizlik cephesindeki düzelmenin sınırlı kaldığı belirtildi. Konut piyasasında ve hane halkı harcamalarında sınırlı artışın devam ettiğine işaret edilirken, iş dünyasının yaptığı sabit yatırımlarda beklenen iyileşmenin görülmediğinin altı çizildi.

Haberin Devamı

Ek önlem gerekiyor

Emtia piyasalarında bazı ürünlerde yaşanan yükselişlere rağmen enflasyonun büyük bir hareket kaydetmediği aktarılan açıklamada, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin sabit kaldığı da vurgulandı. Ekonominin destekleme olmadan işgücü piyasasında arzu edilen iyileşmeyi yakalamasının güç olduğu belirtilirken, bu nedenle ek önlem alınmasının gerektiği ifade edildi. FED, iyileşmenin bu adıma rağmen sağlanamaması halinde, gelecekte yeni varlık alımlarının gelebileceğinin sinyalini de verdi. Açıklamada, “Yeni mortgage’a dayalı varlık alımları, buna ek olarak varlık alımları ve farklı politika araçlarının kullanılması da mümkün olacaktır” denildi.

Wall Street’e doping

ABD Merkez Bankası’nın (FED) ayda 85 milyar dolara varan tahvil alacağını açıklaması Wall Street’i de hisselerin yükselmesine sebep oldu. Dün seas açılışından itibaren 2 saat boyunca yatay seyir izleyen borsalarda açıklamayla sert yükselişler yaşandı. FED’in alım kararından 1 saat sonra New York Borsası’nda Nasdaq endeksi yüzde 1.39, Dow Jones yüzde 1.21, S&P endeksi ise 1.31 artıya geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!