Bireyselden ayrılanın stopaj iadesi eylülde

Güncelleme Tarihi:

Bireyselden ayrılanın stopaj iadesi eylülde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2012 00:00

Bireysel Emeklilik Yasası çerçevesinde, sistemden ayrılanlara anaparaları üzerinden yapılan stopaj kesintileri, eylül ayından itibaren iade edilecek, işlemleri ise emeklilik şirketleri yürütecek. Şirket yöneticileri, katılımcı bilgilerinin emeklilik şirketleri tarafından sağlanacağı bir yöntem üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

BİREYSEL Emeklilik Sistemi’nden (BES) ayrılanlar, stopaj iadelerini eylül ayından itibaren alabilecekler. Yeni Bireysel Emeklilik Yasası’na göre geçmiş dönemde sistemden ayrılanların anaparaları üzerinden yapılan stopaj kesintileri iade edilecek; uygulamanın başlayacağı Eylül ayından itibaren de sistemden çıkmak isteyenlerin birikimlerinin anaparası üzerinden kesinti yapılmayacak, sadece getiri üzerinden stopaj kesilecek.

Bireysel emeklilik yasası çerçevesinde stopaj kesintisinin Eylül ayında uygulamaya girecek olması, emeklilik şirketlerinde de endişe yarattı. Yasanın yayınlandığı Haziran ayından itibaren sistemden çıkışların ciddi oranda azalması, emeklilik şirketlerinde, “Katılımcılar ayrılmak için eylül ayını mı bekliyor?” kuşkusu yarattı.
Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, stopaj iadeleri konusunda emeklilik şirketleri olarak Maliye Bakanlığı ile çalışmalara devam ettiklerini, yakında sonuca varacaklarını söyledi. Türkölmez, emeklilik şirketlerinin de devrede olacağını belirterek, “Zaten bilgilerin de emeklilik şirketleri tarafından sağlanacağı bir yöntem üzerinde duruluyor. Kişilerin memnuniyeti de gözönünde bulunduruluyor” dedi.

Haberin Devamı

Taylan Türkölmez, bireysel emeklilik yasası yayınlandıktan sonra sistemden çıkışların yüzde 40 azaldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu azalmanın ne kadarının Eylül ayında yürürlüğe girecek olan getiriden stopaj uygulamasını bekleyenlerden; ne kadarının da devlet katkısı nedeniyle sistemden ayrılmaktan vazgeçenlerden kaynaklandığını söylemek zor. Ama şunu belirtmek gerekir ki, Ocak 2013’te başlayacak olan yüzde 25 devlet katkısının olduğu yerde ayrılmak doğru değil.”

Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek, kanun değişikliği öncesinde sistemden ayrılan katılımcının dava konusu yapmaması veya davasından vazgeçmesi şartıyla sistemden ayrıldığında, uygulanan stopajın kendisine iade edileceğini söyledi. Sözütek, “Ancak bu iade sadece anapara üzerinden uygulanan stopaj oranının karşılığı olacak. Uygulamaya ilişkin getirilecek esaslar Maliye Bakanlığı tarafından ilerleyen dönemde belirlenecek” dedi.
Ajlan Sözütek, yeni yasa ile getirilen devlet katkısı uygulamasının önemli bir düzenleme olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Katılımcılara önemli avantajlar sağlanmakta, dolayısıyla sistemde uzun süre kalmayı da teşvik etmekte. Yeni uygulamaların sistemden çıkışların önlenmesinde olumlu etki sağlamasını bekliyorz. 2013 yılında uygulamanın hayata geçmesi ve bu önemli avantajdan faydalanılmaya başlaması ile birlikte bu olumlu etkinin daha da artacağına inanıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!