TTK’da ‘1 Temmuz’ ancak yeni bir kanunla ertelenir

Güncelleme Tarihi:

TTK’da ‘1 Temmuz’ ancak yeni bir kanunla ertelenir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2012 00:00

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) yapılacak değişikliklerin tüm partilerin mutabakatıyla çıkacağını belirterek, “Bu kanun geçen sene Meclis’ten mutabakatla çıkmamış olsaydı bu kanunun birliği, bütünlüğü, maddelerin birbiriyle olan bağlantıları bozulur, karma karışık böyle yamalı bir kanun çıkardı. Kanunda 55 maddeden oluşan bir değişikliğin yapılması noktasında Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda mutabakat oluştu” dedi. Parti gruplarıyla temasların sağlandığını CHP, MHP ve BDP’nin birkaç noktada önerileri oyduğunu kaydeden Yazıcı, bunun ötesinde bir mutabakat sağlanacağı kanısında olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

1 Temmuz tartışması

Yazıcı şunları söyledi: “Kanunun yürürlüğe girmesine ilişkin irade TBMM’de ortaya konuldu. Kanunun ilk maddesi ‘bu kanun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girer’ diyor. 2012’de yürürlüğe girecek mi, girmeyecek mi diye bir tartışma yapılmasının çok anlamlı olduğu kanısında değilim. Bu kanun 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girmeyecekse, böyle düşünülüyorsa, bu hedefleniyorsa bunu yapmak için bile yeni bir kanun çıkartmak lazım. Bir kanuni düzenleme yapmadan bu kanunun yürürlüğünün ertelemesi söz konusu değil. Kaldı ki bu değişiklikler yetişir. Bu değişiklikler yetişmese bile, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren sene sonuna kadar değişikliklerin yapılması, ekonomik hayatın aktörlerinden hiç kimseyi sıkıntıya sokacak boyutta olmaz.”

Haberin Devamı

Yasaklama durgunluk yaratabilir

Yeni TTK’nun bir ortağın şirketinden borç alıp kullanmasını yasakladığını hatırlatan Yazıcı, “Bu düzenlemenin ticari hayatın reelliğiyle bağdaşmayacağı şeklinde itirazda bulundular. Bunu tartıştık uzun süre. Ekonomik hayatı bu yasaklama durgunluğa da sevk edebilir. Burada şöyle bir ölçü getirdik. Şirket ortağının şirkete ödenmesi gerekli bir sermaye borcu yoksa, bu şirketten borç alabilir, düzenlemeyi bu şekle dönüştürdük. Dolayısıyla, bu alandaki sınırlamayı da bu şekilde çerçevelemiş olduk. Uygulama yasalaşırsa bu şekilde devam edecek” diye konuştu.

ÖYM’lerin yerine ne geleceği önemli


GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) terör sorunu çözülene kadar kalması gerektiğini savunarak, “Bir mahkemeyi kaldırırken onun yerine neyi getireceğiniz önemli” dedi. Türkiye’de genel olarak yargısal sorunlara sadece ÖYM’lerin neden olduğu algısını doğru bulmadığını kaydeden  Yazıcı,
sözlerini şöyle sürdürdü: “ÖYM’lerin yargılamakta oldukları fiiller ve failleri popüler olması dolayısıyla veya bugüne kadar hiç olmayacak şekilde bazı süreçlerin yargılanıyor olması bu mahkemelerin mercek altına alınmasına sebep oluyor. Bunların hemen herkesi de sorgulayabilecek, yargılayabilecek şekilde donatılmış olduklarına ilişkin algı veya olgu var. Bu mahkemeler hangi amaçla getirildi buna iyi bakmak lazım. Türkiye’nin çok önemli gündemlerinden bir tanesi de terörle ve çete yapılarıyla mücadeledir. Elbette ki bir mahkemeyi kaldırırken onun yerine neyi getireceğiniz önemli; yani kaldıralım da ne getireceksiniz o önemli. Bunların görev ve yetkileri itibarıyla bir düzenleme ihtiyacı var, bu da her zaman yapılır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!