Babacan: Yeni TTK’nın 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi zor

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Yeni TTK’nın 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi zor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2012 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni TTK’nın 1 Temmuz da yürürlüğe girişinin ertelenebileceğini söyledi. Ali Babacan, “40-50 maddede değişiklik yapmadan yürürlüğe girmesi sakıncalı olur. Yetişmezse tarih koşulsuz ötelenebilir” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girmesi planlanan yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 40-50 maddesi üzerinde değişiklik yapmak amacıyla çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, “Kanunun değişikliklerle beraber 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi gerekiyor. Ama değişikler yetiştirilemezse, o zaman 1 Temmuz tarihinin koşulsuz ötelenmesi gerekecek. Çünkü mevcut haliyle yürürlüğe girmesinin çok sakıncaları var. Bizim şu andaki hedefimiz 1 Temmuz’a yetiştirmek. Onun için yoğun çalışıyoruz. Ama mutabakat sağlanmazsa, diyelim ki kurumlar bazı maddelerde anlaşamadı, olmadı, o zaman bunun ertelenmesi gündeme gelir” dedi. Babacan, TTK’nın yürürlüğe girmesinin ertelenmesi durumunda yeni tarihle ilgili ise, “Değişiklik için makul süre gerekir. Şimdiden değerlendirmek zor” diye konuştu. Türkiye Bankalar Birliği’nin 55’inci Olağan Genel Kurulu’na katılan Babacan, TTK’da hangi maddelerin değişeceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: “Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda TTK ile ilgili saatlerce çalışıldı. Çünkü bunlar çok önemli kararlar, önemli adımlar. Bu işin felsefesi önemli. Serbest ticaret ve serbest piyasa ekonomisi Türkiye’nin bu noktaya gelmesinin arkasındaki en önemli faktörlerden biri. Yani girişimcinin, iş dünyasının, ticaretin önünü açmak, kolaylaştırmak, işin temel felsefesi olmalı. Bu yasayla tek tek işletmelerimizi, şirketlerimizi, iş adamlarımızı, iş kadınımızı dürüst varsayacağız.”

Haberin Devamı

Ticari hayatı boğar

Yanlışlık içerisinde olanın, hata yapanın ya da kasıtlı olarak yanlış yola girenlere de ceza  vereceklerini anlatan Babacan, şunları kaydetti: “Baştan, ‘Nasıl olsa herkes dürüst değil, herkes yanlışlık içerisinde, dolayısıyla herkesin başına birini koyalım, öyle şeyler yapalım ki baştan bu tür şeyleri önleyelim’ gibi bir yaklaşım ticari hayatı boğar. ‘Herkes aldatandır, herkes yanıltandır’ diye mi başlayacağız, Biz ‘Herkes dürüsttür’den başlamak istiyoruz. Hata içinde olanın da yakalandığında cezalandırılmasını istiyoruz.”
Yasanın hazırlanmasında başta Adalet Bakanlığı olmak üzere geniş bir kesimin çok büyük emekleri olduğunu söyleyen Babacan, “Emeklerine saygımız sonsuz. Ama hiçbir süzgeçten geçmemiş. Uygulamaya adapte edilmesi için bazı maddelerin değiştirilmesi gayet doğal.”

Haberin Devamı

900 bin öğretmenin  performansına bakacak

ALİ Babacan, görevdeki 900 bin öğretmene performanslarına göre ödeme yapılması konusunda yeni bir uygulama üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Çok çalışan ve başarı ortaya koyan var. Başarı ortaya koyanla, koyamayan arasında bir fark olması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığımız bu konuları inceliyor ama şimdilik herhangi bir karar yok” dedi.

Bankacılık ihtisas mahkemeleri geliyor

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) yasasındaki maddelerle TTK arasındaki maddeleri de uyumlaştırdıklarını belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şunları anlattı:  “Çünkü bazı çelişen gri alanlar vardı. SPK Yasası kapsamında bankacılık sektörüne yönelik ihtisas mahkemelerinin oluşturulması öngörüldü. İstanbul Tahkim Merkezi ile ilgili düzenlemeyi de TBMM’ye gönderdik. İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olmasında ihtisas mahkemeleri çok önemli fonksiyon üstelenecek. Kendi kolluk gücü, yaptırım mekanizmaları olan, finans sektörünün hassasiyetlerini bilen, hızlı,  tutarlı kararlar üreten mahkemeler olacak.”

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı çalışanın hesabına

BİREYSEL Emeklilik Sistemiyle (BES) ilgili düzenlemenin geçen  salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiğini ve Genel Kurul  gündeminde olduğunu belirten Ali Babacan tasarrufu teşvik paketiyle ilgili de şunları kaydetti: “Kısa vadeli mevduat ile uzun vadeli mevduat arasında stopajı farklılaştırabilecek yasal zemin oluşturulmuş olacak. Kıdem tazminatı artık toplu ödenen bir rakam olmaktan çıkacak. Bir kıdem tazminatı fonu oluşturulacak. Fon içinde herkesin kendi hesabı ayrı tutulacak. Çalışanın hesabına yatırıldığında, büyük ihtimalle bireysel emeklilik sistemi üzerinden çalışacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!