TAGEM, doğal sarı renk buğday geliştirdi

Güncelleme Tarihi:

TAGEM, doğal sarı renk buğday geliştirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2012 12:04

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), doğal sarı renkli buğday geliştirdi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TAGEM'e bağlı GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, katkı maddesi kullanmaksızın makarnaya doğal sarı rengini verecek buğday çeşidi geliştirdi. “Güney Yıldızı” adı verilen buğdayın ekimine de başlandı.

Bu yıl içinde özel sektöre satışa çıkacak “Güney Yıldızı” için hedefin, dünya pazarına açılmak olduğu bildirildi.

Kalite ve verimliliğiyle de öne çıkıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, buğday çeşidi geliştirmek için 12 yıldır çalışmaların yapıldığı merkez, şimdiye kadar 13 makarnalık buğday çeşidini tescil ettirdi. Bunlar arasından en dikkat çekici olanı ise “Güney Yıldızı” olarak gösteriliyor.

Katkılı ve zenginleştirilmiş makarnaların üretim aşamasında vitamin ve sebze tozu gibi maddeler kullanılarak makarnanın parlak, sarı ve camsı özellik alması sağlanıyordu. “Güney Yıldızı” içerdiği renk pigmentleri sayesinde, katkı maddesi kullanılmadan üretim yapma imkanı sunuyor. Makarna, buğday, irmik ve kuskus yapımında kullanılacak “Güney Yıldızı”, bu özelliğiyle sanayiciye üretim aşamasında büyük kolaylık sağlayacak.
“Güney Yıldızı”, kalite ve verimlilik özellikleriyle de ön plana çıkıyor. Yaklaşık yüz santimetre uzunluğunda olan buğday, hektar başına 6 bin 550 kilogram verime sahip.

Haberin Devamı

Protein oranı 14,4-20,8 ile bin dane ağırlığı 42,1 gram olan Güney Yıldızı, diğer makarnalık buğday çeşitlerinden ayrılıyor. Hastalıklar ile kuraklık ve sulu şartlara dayanıklılık konusunda da farklılık gösteren bu çeşit için özel sektörden şimdiden talep geldiği belirtildi.

Buğday çeşidini geliştiren merkez, yeni buğday çeşidinin bu yıl özel sektöre satışına başlamayı planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!