Nabucco nereye gidiyor?

Güncelleme Tarihi:

Nabucco nereye gidiyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 16:21

Avrupa'nın son dönem en önemli enerji projesi olan Nabucco'yla ilgili olarak endişeler arttı.

Haberin Devamı

Â

Nabucco nereye gidiyor
 Â

 

Geçtiğimiz günlerde Macaristan başbakanı tarafından, Macaristan'ın kurucu ortak olduğu Nabucco doğalgaz hattı projesinden çekildiğini açıklamasının ardından, Avrupa'nın son dönem en önemli enerji projesi olan Nabucco'yla ilgili olarak endişeler artmıştı.

Ancak dün gerçekleşen Macar Petrol ve Enerji şirketi MOL'un genel kurulunda yapılan açıklamalar Macaristan'ın Nabucco ile ilgili tavrının henüz kesin olmadığını hissettiriyor.

Nabucco projesinde Macar tarafını temsil eden MOL şirketi genel müdürü Zsolt Hernadi gazetecilerin ısrarlı sorularına, "Nabucco'nun elimizdeki hisselerini satmaya ya da devretmeye hazırız" diye yanıt verdi.

 

Haberin Devamı

MOL genel müdürü Hernadi'nin açıklamasında yer alan tek net karar, MOL'un bu yılla ilgili mali taahhütlerini yerine getirmeyeceği. 

MOL genel müdürü, Macaristan'ın tavrının öncelikle Nabucco projesinin iyi yönetilmediğinden ve buna bağlı olarak projeyle ilgili belirsizliklerin artmasından kaynaklandığını söylüyor.

Hernadi devamla, Nabucco'nun geleceğinin ve Macaristan'daki konumunun MOL'un kararından etkilenmeyeceğini, çünkü Macar tarafının her koşul altında Nabucco boru hattının Macaristan'daki bölümüyle ilgili inşaat taahhütlerine sadık kalacağını da söyledi 

Yorumcular ise bu açıklamalardan, MOL'un Nabucco kararının değişebileceği, yani Macarların henüz kapıyı tamamen kapatmadıkları sonucunu çıkarıyorlar.

6 ülkenin ortaklığıyla kurulan Nabucco konsorsiyum Hazar havzası doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı amaçlıyordu.

 

Bir süredir inşaat çalışmalarına devam edilen Nabucco hattından ilk test nakliyatın 2013 yılında gerçekleşmesi bekleniyordu.

Planlara göre Nabucco hattı tam kapasiteyle 2017'de çalışmaya başlayacak ve Rus doğalgazına bir alternatif oluşturarak Avrupa'nın Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltacaktı.

MOL'un tereddütlerinin dünya basınına yansımasının ardından Nabucco ortaklarından Avusturya OMV şirketi Nabucco projesinin küçültülerek hayata geçirilmesi için yeni bir çalışma başlattığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

İlk planlara göre 8 milyar Euro'ya mal olacak olan Nabucco projesinin eğer Macar ortak MOL projeden tamamen çekilirse maliyetinin artacağı, hatta güzergâh değişikliği de gündeme gelirse hattın 12-15 milyar Euro'ya da çıkabileceği açıklanmıştı.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!