Satış haberini alınca şok oldum, bir ay kendime gelemedim

Güncelleme Tarihi:

Satış haberini alınca şok oldum, bir ay kendime gelemedim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2012 00:00

YKM’nin kurucusu Nuri Güven’in kızı Gülay Tan, “YKM’deki diğer hisselerin satış şekli hiç şık olmadı. Bu nedenle çok üzgünüm, çok kırgınım. Hem kız kardeşime ve ailesine, hem diğer ortağımıza hem de Boyner ailesine çok kırgınım. Bütün görüşmeleri gizli saklı yaptılar. Ben haberi alınca şoke oldum. Bir ay kendime gelemedim” dedi.

Haberin Devamı

ŞUBAT ayının sonunda Türkiye’nin önde gelen çok katlı mağaza zincirlerinden Boyner, en büyük rakibi YKM’nin yüzde 63 hissesini 190 milyon TL’ye aldığını duyurdu. Ardından küçük çaplı bir kıyamet koptu. Çünkü YKM’nin kurucusu Nuri Güven’in kızı Gülay Tan ve oğulları, haberleri olmadan gerçekleşen satışı yargıya götürdü. O tarihten bu yana hem YKM’nin 3 ortağı aileler hem de Boyner sürekli karşılıklı açıklamalar yaptılar. YKM Yönetim Kurulu Üyesi Saruhan Tan’ın sahibi olduğu Etiler Big Chefs restoranında, Gülay Tan ve oğulları Harun ve Saruhan ile karşılaştık. Aile buluşmasına ara verip sorularımızı yanıtladılar.

-  Satıştan sonra tepki gösterdiniz. Aslında diğer ortaklarınız hisselerini satacaklarını açıklamışlardı.

Gülay Tan: Babam Nuri Güven YKM’yi 62 yıl önce kurdu. Markayı iki kızına (bana ve Lale Güven Tuğlu) devretti. Zaman içerisinde Fethi Ağralı Bey de ortaklarımız arasında yerini aldı. Yaklaşık 15 ay önce Tuğlu Ailesi ve küçük ortağımız hisselerini devretmek istediklerini söyledi. Devir hakkına saygı duyduğumuzu ancak Tan Ailesi olarak kendi hisselerimizi muhafaza etme kararında olduğumuzu belirttik. Biz, YKM’nin geleceğine inanıyoruz ve bunun içinde olmak istiyoruz. Aracı kuruluş Credit Suisse ile anlaşıldı. Onlarca fonla 100’e yakın görüşme yaptık. Arasında Boyner-Citibank ortaklığı da bulunuyordu, onlarla da görüştük. Fakat onlar daha sonra çekildi. YKM ile ilgilenen fonlar, hisselerini satmak isteyenler kadar şirket içinde onların ortağı olarak devam edecek bizlerle de görüştü. Sonra bir sabah medyadan öğrendik ki Boyner YKM’yi almış.

Haberin Devamı

Bir ay kendime gelemedim

-  Sizi böyle öğrenmek mi üzdü?

Gülay Tan: Evet hiç şık olmadı. Bu nedenle çok üzgünüm, çok kırgınım. Hem kız kardeşime ve ailesine, hem diğer ortağımıza hem de Boyner ailesine çok kırgınım. Her şeyi, bütün görüşmeleri gizli saklı yaptılar. Ben haberi alınca şok oldum. Bir ay kendime gelemedim. Düşünüyorum ve bir neden bulamıyorum. Kardeşim ve 40 yıllık ortağım yaptı bunu!

Rakibimize satılmak üzüyor

-   Siz, satışa değil, Boyner’e satışa mı kızıyorsunuz?

Haberin Devamı

Gülay Tan: Evet çünkü o bizim rakibimizdi ve rakibimize satılmasını istemiyordum. Bunu kardeşimle de paylaştım. O da bana hisselerini rakip firmaya satmayı düşünmediğini söyledi. Açıkçası rakibimize satılmak beni üzüyor.

Harun Tan: Eğer diğer aile ve küçük ortağımız hisselerini Boyner’e satacağını söyleseydi biz yanımıza bir fon alır ve hisseleri devir alırdık.

Gülay Tan: Evet bunu yapmaya da muktediriz. Böyle bir gücümüz vardı.

Saruhan Tan: Biz yasal olan bütün haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.

Görüştüğümüz diğer fonlara haksızlık oldu

-   Boyner ortağı Citigroup Venture Capital ile birlikte talipler arasında yer aldı. Bunu biliyorsunuz zaten. Hâlâ neden tepki gösteriyorsunuz?

Haberin Devamı

Harun Tan: Diğer ortaklarımız Credit Suisse’e muhtemel talipler için yetki verince Boyner de ilgilendi. Onarla da görüştük ama 6 ay önce bu görüşmelerden çekildiklerini yazılı olarak ilettiler. En iyi teklifi veren 4 firma ile görüşmeler sürüyordu ki ani bir şekilde Boyner, ailenin diğer tarafı ve küçük ortağımız ile anlaştığını duyurdu. Bir kere en baştan teklif vermeden çekilerek Boyner diğer fonları da yanılttı. Boyner görüşmelere devam etse belki fonlar daha yüksek fiyat teklif edecekti. Daha rekabetçi bir ortam olacaktı.

Saruhan Tan: Diğer fonların verdiği teklifleri gördükten sonra gizli iş çevirdiler. Zaten Credit Suisse de bir süre önce aracılıktan çekildiğini söyledi. Diğer fonlara da haksızlık oldu.

Haberin Devamı

Hisse ön alım hakkı şartı ihlal edildi

-  Satış sürecini mahkemeye taşıdınız. Hisse devri sürecinde şirket ana sözleşmesinde bulunan ‘ön alım hakkı’nın ihlal edildiğini söylüyorsunuz. Ama hisselerini satan diğer iki ortağınız böyle bir ‘ön alım hakkı’ olmadığını belirtiyor.

Gülay Tan: Biz avukatlarımızla görüştük. Babam, Fethi Ağralı’ya hisse verirken böyle bir şart koşmuş sözleşmeye. Hatta avukatlarımız 40 yıl önce bunu nasıl akıl etmiş diye hayret ettiler. Böyle bir madde var ve onu işleteceğiz.

Saruhan Tan: Konu rekabet açısından da ele alınmalı. Rekabet Kurumu’nun onayı gerekiyor. Rekabet Kurumu Türkiye’de orta segment çok katlı mağazacılık alanının yüzde 90’ına YKM ve Boyner markalarının sahip olduğunu görmeli ve tekelleşmeyi önlemek için bu satışa onay vermemeli. Düşünün ki Galatasaray, Fenerbahçe’yi veya Fenerbahçe, Galatasaray’ı satın alıyor. O ligin tadı olur mu?

Haberin Devamı

Ailede satışa kadar kavga yoktu

-  Aile içi gerilim yaşandığı konusuna ne diyeceksiniz?

Gülay Tan: Bu konuda çok hassasım. Ben babamdan sonra aileyi hep bir arada tutmaya çalıştım. Bu satışa kadar da aile içinde herhangi bir gerginlik yoktu. Onların satma isteklerini de anlıyorum ve saygı duyuyorum ama rakibimize satmamalıydılar. Ailemizin şu anda yaşadığı kopuş da beni çok üzüyor.

-  Sizin bütün aileyi bir araya topladığınız meşhur pazar yemekleriniz vardı...

 Ah evet. O günleri özlüyorum. Kapım yine herkese açık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!