Yolcu yanında 1 milyon ‘cep’ getirdi, 100 liralık harç freni geldi

Güncelleme Tarihi:

Yolcu yanında 1 milyon ‘cep’ getirdi, 100 liralık harç freni geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2012 00:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından 100 TL harç alınması uygulamasına geçileceğini açıkladı. Yolcu beraberinde yılda 1 milyondan fazla cep telefonu geliyor. Devlet ‘cepten’ 100 milyon lira ek gelir sağlayacak.

Haberin Devamı

YURTDIŞINA giden yolcular yılda 1 milyondan fazla cep telefonunu beraberinde Türkiye’ye getirince Hükümet yeni önlem aldı. Yolcuların getirdiği cep telefonlarından 100 TL harç alınacağını açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye’de yılda 15 milyon cep telefonu ithal ediliyor. 1 milyon cep telefonu da yolcu beraberinde ülkeye giriyor. Bu çok ciddi boyutlara ulaştı” dedi.

Sektör rahatsız oldu

Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alınan konulara ilişkin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la yeni düzenlemeleri açıklayan Şimşek, şöyle konuştu: “Yurtdışından yolcuların getirdiği cep telefonları sektör temsilcilerini de rahatsız ediyordu. Bir düzenlemeyle, ithal cep telefonlarından, telefon başına aldığımız 100 liralık ÖTV’nin, yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarına da uygulanmasını, yani bu yönde bir harç alınmasına geçiyoruz.”

Haberin Devamı

37 liradan vazgeçiyoruz

Bakan Şimşek, bilgi toplumuna geçişin hızlandırılması için, ilk tesiste alınan Özel İletişim Vergisi’nin, makineler arası iletişimden alınmamasının söz konusu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Burada iş ve hizmetlerin, merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası iletişim için kullanılmaya  mahsus hatlarda, ilk tesiste şu anda 37 liralık bir ücret söz konusu. Bu Özel İletişim Vergisi’nin alınmasına son veriyoruz.”

Bir çok alanda var

Şimşek, “Bu, Türkiye’de verimliliği, etkinliği artıracak bir adım. Elektrik, doğalgaz, su sayaçlarının uzaktan ölçümü, bakımı ve kontrolü, kişilerin sağlık verilerinin  uzaktan ölçülmesi, uyarı sistemlerinin oluşturulabilmesi, bankacılık alanında pos cihazlarıyla uzaktan ödeme, para çekme ve yatırma işlemlerinin yapılabilmesi, taşıt takip ve tanıma sistemleri kapsamında uzaktan araç ve filo takip hizmetlerinin yürütülmesi, endüstriyel sistemlerin uzaktan kontrolü, akıllı tarım gibi pek çok uygulamada makineler arası iletişim imkanlarından bugün itibariyle yararlanılmakta.”

Unutulan meslekler vergiden muaf olacak

ESNAFIN hayatını kolaylaştıracak adımlar attıklarını anlatan Mehmet Şimşek, bu adımları şöyle açıkladı: “Basit usul mükellef olma şartını kaybedenlerin, tekrar basit usule dönmelerine imkan sağlıyoruz. Diğer önemli bir destek ise esnaf muafiyeti kapsamını genişletiyoruz. Burada geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslekleri yapanlar, işyeri açsalar dahi vergiden muaf olacaklar.”

Haberin Devamı

Hurdaya ayrılan araçlara teşvik

20 yaş üzerindeki araçların hurdaya ayrılmasını da teşvik  edeceklerini vurgulan Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “20 yaş ve üzeri taşıtların hurdaya ayrılması halinde, taşıt sahipleri adına tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar Vergilerinin yüzde 25’inin ödenmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçeceğiz. Taşıtın tescil kaydının silinmesi uygulamasını getireceğiz.”

Sigarada paket başına maktu vergi uygulaması

TÜTÜN vergilemesinde etkinlik ve Avrupa Birliği (AB) örneklerine uyum anlamında bir adım attıklarını da belirten Mehmet Şimşek, şu bilgiyi verdi: “Halen, tütün ve tütün  mamulleri için asgari bir maktu vergi söz konusu. Bir de paket satış fiyatı üzerinden yüzde 65 gibi bir nispi vergi hesaplanıyor. Bunlardan hangisi yüksekse o uygulanıyor. Şimdi bu vergilere ilave olarak, paket başına maktu vergi uygulaması öngören yeni bir modele geçiyoruz. Ancak herhangi bir vergi artışı söz konusu değil.”

Haberin Devamı

Hizmet ihracına ilk kez teşvik verilecek

CARİ açıkla mücadele kapsamında, Yeni Teşvik Sistemi ile ilk kez hizmet ihracını teşvik edecek mekanizmalar getirdiklerini belirten Mehmet Şimşek, “Yerleşim yeri, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurtdışında bulunan müşterilere, Türkiye’den verilen ve münhasıran yurtdışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, veri saklama, tıbbi raporlama gibi hizmetlerden elde edilen kazançların yarısı vergi matrahından düşürülebilecek ve bu hizmetlerden KDV alınmayacak.”

Vatandaş ile devlet eşit düzeye gelecek

VERGİ tahsilatında yapılan yanlışlıklara ilişkin de önemli bir adım atıldığını belirten Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “Devlet, kendi alacağına faiz uyguluyor ama vatandaşın kendisinden olan alacağına bir faiz uygulamıyordu. Şimdi bunu düzeltiyoruz. Bundan sonra mükelleflerden fazla ya da yersiz olarak herhangi bir vergiyi tahsil edersek, faiziyle geri ödeyeceğiz.”

Haberin Devamı

Şirketleri özkaynak için özendireceğiz

ŞİRKETLERİN borçlanma yerine özkaynaklarını kullanmalarını özendireceklerini dile getiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bu konu bizim için çok önemli. Şirketlerin özkaynaklarını kullanmalarını özendirecek bir  modele geçilecek. Burada da amaç sermayeyi güçlendirmek,  aşırı borçlanmayı da sınırlamak” diye konuştu.

Zengine vergide istisna olmayacak

BİNALARIN konut olarak kiraya verilmesi halinde kira gelirinin bir  kısmının vergiden istisna edildiğini de anlatan Mehmet Şimşek, “Örneğin geçen yıl, kira geliriniz 2 bin 800 liranın altındaysa bu istisna söz konusuydu. Yılda gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının toplamı 88 bin lirayı aşanlara 3 bin liralık istisnayı artık sağlayamayacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!