Teşvik paketi, Güneydoğu'da yatırıma ilgiyi artırdı

Güncelleme Tarihi:

Teşvik paketi, Güneydoğuda yatırıma ilgiyi artırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2012 15:16

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik paketinin ardından girişimciler, Güneydoğu'daki organize sanayi bölgelerinde (OSB) yatırım yapmak için adeta sıraya girdi.

Haberin Devamı

Yıllardır çeşitli teşvik uygulamalarına rağmen istenilen düzeyde yatırımın gerçekleşmediği Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta açıkladığı yeni teşvik paketi sonrasında yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.

Yeni teşvik uygulamasından en fazla organize sanayi bölgelerinde (OSB) yapılacak yatırımların faydalanacak olması girişimcileri Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Batman başta olmak üzere bölgedeki OSB'lere yönlendirdi. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Cizre'deki OSB'lerde yatırım yapmak için 600'ü aşkın yatırımcı kendilerine arsa tahsis edilmesini bekliyor. Yatırımcıların bu yoğun ilgisi üzerine valilikler başta olmak üzere ilgili kuruluşlar, mevcut OSB'lere ek alan ilave etmek veya yeni OSB kurulması için harıl harıl çalışıyor.

Haberin Devamı

Elimizi çabuk tutmamız lazım”

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı teşvik paketinin bugüne kadar açıklanan teşvik paketlerinden çok farklı olduğunu söyledi.

Daha önceki teşvik uygulamalarında çok sayıda ilin aynı statüde yer alması nedeniyle yatırımcının bölgenin batısında yer alan illere gittiğini bildiren Özkılıç, şöyle konuştu:
“Eskiden Diyarbakır, Osmaniye ve Kahramanmaraş ile bir tutuluyordu. Bu nedenle eski teşvik uygulamaları bölgemizi cazip kılmadı. Ancak bu kez çok farklı bir uygulama var. Bölgemiz yatırım için cazip hale getiriliyor. Bazı eksikleri var, ancak bunların zaman içerisinde düzeltileceğini umuyoruz.
Yeni paketin detayları açıklanmamasına rağmen yatırımcılardan büyük talep alıyoruz. Milletvekili devreye sokup OSB'den arsa isteyen bile var. Diyarbakır'daki girişimcilerin yanı sıra İzmir ve İstanbul'dan dahi talep alıyoruz. Diyarbakır OSB'de yatırım için yaklaşık 200 girişimci arsa tahsisi bekliyor.

Mevcut OSB'nin birinci ve ikinci etabında yer kalmamıştı. 2 bin 500 dönümlük ilave alanın altyapısını kısa sürede tamamlayıp, 150 girişimcinin hizmetine sunmalıyız. Bunun için ilgili bakanlıklarla bu hafta görüşme yapacağız. Eş zamanlı olarak OSB'nin yanında 15 bin dönümlük alanla ilgili çalışma başlatmayı planlıyoruz. Bugüne kadar açıklanan teşvik uygulamalarının ardından böyle talep olmazdı. Detayları açıklanmamasına rağmen yatırımcılar, teşvik paketini çok olumlu buldu.”

-“150 yeni yatırım bekliyoruz”

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Osman Nasıroğlu ise açıklanan yeni paketin, 6. bölgedeki illere önemli fırsatlar sağladığını belirterek, bunun yanı sıra Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine olan yakınlığının da yatırımcıyı bölgede yatırım yapmaya yönlendirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yeni teşvik uygulaması sayesinde bölgede sanayileşmenin hızlı şekilde gerçekleşeceğini bildiren Nasıroğlu, şöyle dedi:
“İstanbul'daki fabrikatörler de Batman'da yatırım yapmak istiyor. Geçen hafta İstanbul'da bazı üretim tesislerini gezdik. Firma sahipleri görüşme sırasında Batman'da üretim tesisi kurmak istediklerini belirttiler. Çünkü yeni teşvik paketiyle, örneğin İstanbul'daki bir yatırımcı bölgede yatırım yapması halinde İstanbul'daki fabrikası da vergi indiriminden faydalanacak. Bu nedenle batıdaki yatırımcılarda bölgemize gelip fabrika kuracak.

Batman OSB'de yatırım için yer yok. Ancak 500 dönümlük ek alan oluşturma için başlatılan çalışmalar hızla sürüyor. Maliye Bakanımız bununla yakından ilgileniyor. 2-3 ay içinde bu alanın yatırımcıya tahsis edilmesi hedefleniyor. 60 girişimci OSB'de yatırım için sıra bekliyor. Yeni teşvik paketiyle Batman'a 150 yeni yatırım bekliyoruz.”

Cizre OSB'de bile yer yok

Yaklaşık 20 yıl önce sık sık yaşanan terör olayları nedeniyle gündeme gelen Şırnak'ın Cizre ilçesi de son yıllarda yatırımcının tercih ettiği yer haline geldi.
Cizre Ticaret ve Sanayi Odası (CTSO) Başkanı Adnan Elçi, Nusaybin karayolunun üzerinde oluşturulan Cizre Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 27 parselin tamamının yatırımcılara tahsis edildiğini belirterek, “500 dönümlük ek alanın da yatırımcıya tahsis edilmesi için çalışma sürüyor. Bu alan için 60'ın üzerinde yatırımcı başvuruda bulundu. Irak ve Suriye'ye yakınlık yatırımcı için cazip geliyordu. Açıklanan teşvik paketi, ilgiyi daha da artırdı. Cizre'nin yanı sıra daha önceki yıllarda ilçeden göç edip, Gaziantep başta olmak üzere başka kentlere yerleşip orada fabrika kuran yatırımcılar da büyük ilgi gösteriyor. Bu yoğun ilgiden çok memnunuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, açıklanan teşvik paketinin Şanlıurfa başta olmak üzere bölge illerine büyük katkı sunacağını ifade ederek, “1. Organize Sanayi Bölgesi'nde daha önceden yer kalmamıştı, 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yer tahsisi yapılıyor. Yeni teşvik paketinin ardından Şanlıurfa'daki ve başka illerdeki yatırımcılar sürekli telefonla arayıp arsa talebinde bulunuyor. 100'ün üzerinde yatırımcı gelecek” dedi.

Mardin OSB Müdürü Abdullah Ensari de, OSB'de 90 fabrikanın üretimde olduğunu, yoğun talep nedeniyle 412 dönümlük alanın da ilave edilmesi için başlattıkları çalışmaların hızlı şekilde sürdüğünü anlatarak, “150 yatırımcı arsa talebinde bulundu. Mardin'deki girişimcilerin yanı sıra Ankara ve İstanbul'dan arsa talebinde bulunanlar var” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!