10 milyon dolara test merkezi kurdu yerli tank Altay’ı 2017’ye yetiştirecek

Güncelleme Tarihi:

10 milyon dolara test merkezi kurdu yerli tank Altay’ı 2017’ye yetiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2012 00:00

Otokar’ın 10 milyon dolarlık yatırımı ile hayata geçirdiği Tank Test Merkezi’nin açılışını yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “İnşallah hep beraber el birliği içinde tamamıyla Türk eseri, Türk mühendisinin ve girişimcisinin eseri olan milli tankımız Altay’ı 2017 yılında ortaya çıkaracağız” dedi.

Haberin Devamı

Altay Projesi’nin yoğun teknoloji gerektiren bir sistem olduğunu belirten ve Türkiye’nin bu tanklarla kara araçlarının en teknolojik birikimine sahip bir silaha kavuşacağını anlatan Yılmaz, “Tanklar daha önce yurtdışından satın alınıyordu. Modernizasyonları dahi yurtdışındaki firmalara ihale ediliyordu. Türkiye’nin artık bu alanda da kendi kendine yeterli olması lazım” diye konuştu.
Üretileni ölçmek gerekir
Türkiye’nin savunma sanayisindeki atılımına önce bir tankla başladığını anlatan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önce bir tanka ihtiyacınız olacak. Ondan sonra tasarımını yapıyorsunuz. Bütün telif hakları Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na ait, bütün bilgi birikimini  topluyorsunuz, Otokar öncü kuruluş ancak onun da arkasında büyük bir destek gücü var. ASELSAN’ı, ROKETSAN’ı, Eurotem’i var, Kore’den de teknik danışmanlık aldığımız firma var. Bunun altında 40’a yakın da Türkiye’den alt yüklenici var. Dolayısıyla ‘milli gücümüz’ diyoruz. Şimdi çok kısa bir zamanda prototipi üretilecek. Ürettiğiniz şeyi ölçebilmeniz gerekir, ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz.”
Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen de cironun yüzde 4’ünü Ar-Ge’ye ayırdıklarını belirterek, şunları söyledi: “10 yıl içinde 76 milyon liraya ulaşan Ar-Ge yatırımımız ile Türkiye’nin askeri araçlarını daha hızlı hayata geçirme imkanına kavuştuk. Savunma Sanayi Müsteşarlığımızın katkıları ile hayata geçirdiğimiz 10 milyon doların üzerindeki bu yatırım, Altay Projesi’nin önemli bir mihenk taşı olacak. Altay Tankı tamamlandığında güncel tehditlere karşı geliştirilmiş, dünyanın modern ana muharebe tankı ortaya çıkacak.”

Haberin Devamı

Test merkezi  yabancılara da açık

TANK Test Merkezi’nin, ürünlerin testinin yapılacağı önemli bir merkez olacağını ifade eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, şunları söyledi: “Bu merkez Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milletinin ortak eseri. Yurtiçi ve dışındaki firmalar da ihtiyaç duymaları halinde test merkezinden yararlanabilecekler. Şimdi ABD’de veya başka bir yerde her kimin test ihtiyacı varsa onlar gelip burayı kullanacaklar. Bugünün Türkiye’si dünün Türkiye’sinden hem daha güçlü hem daha bilgili.”
Test Merkezi’nde Elektromanyetik Uyumluluk Test Merkezi, Tank Test Pisti ve Dinamometreli İklimlendirilmiş Test Merkezi de hizmet verecek. Test Merkezi, Altay’ın tüm elektronik cihazların savaş ve barış durumlarındaki elektromanyetik uyumlulukları ve duyarlılığını inceleyecek, tankın hareket kabiliyetini ölçmek için kullanılacak ve tankın farklı iklim koşullarındaki çalışma kabiliyetini artıracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!