ABD: İran’dan aldığınız petrolde artık karar verin

Güncelleme Tarihi:

ABD: İran’dan aldığınız petrolde artık karar verin
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2012 00:00

Türkiye’nin İran’dan petrol alımını azaltmasını umduklarını söyleyen ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, “Birçok ülke İran’dan petrol alımını önemli ölçüde azalttı. Bu konudaki net tavrını henüz belirlemeyen Türkiye’nin artık bir karara varmasını bekliyoruz” dedi.Erhun GEYİSİ

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bir araya geldiği saatlerde basın açıklaması yapan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye’nin İran’dan petrol alımını azaltmasını umduklarını dile getirdi. Aldıkları yaptırım kararları sayesinde, birçok ülkenin İran’dan petrol alımını önemli ölçüde azalttığına dikkat çeken Ricciardone, “Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerin aynı adımı atmasını umuyoruz. Türkiye bu konudaki net tavrını henüz belirlemedi. Türkiye’nin bir karara varmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Türkiye de istemez
Ricciardone, nükleer silahlanma sorununa “kazı-kazan formülüyle” çözüm bulunamayacağına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Nükleer silahsızlanmanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz ve İran bunun tersi şeklinde davranıyor. Bu anlaşmayla ters düşen davranışlarda bulunuyor. İran ile bu müzakereler sürecek. İran’ın nükleer silah sahibi bir ülke olmasını Türkiye de istemeyecektir.”
Dönünce konuşuruz
Ricciardone, dünkü açıklamayı yapmadan bir süre önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurarak, “Şu ana kadar İran’dan petrol ithal eden birçok ülke, ithalatını azalttı. Türkiye de azaltmayı düşünüyor mu” sorusunu yöneltti. Bakan Yıldız da Ricciardone’ye, Başbakan Erdoğan’a yurtdışı programında eşlik edeceğini söyleyerek, “Döndüğümüzde sizinle konuşuruz” yanıtını verdi.
Ancak Ricciardone’nin, Erdoğan ve Yıldız’ın hala İran’da oldukları sırada açıklama yapmasının diplomatik nezakete uygun bulunmadığı belirtildi. Enerji Bakanı Yıldız, İran’da yaptığı açıklamada “Tedarikinin yüzde 2’sini İran’dan yapan ülke ile tedarikinin yüzde 53’ünü İran’dan yapan ülkenin konumu bir değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Alternatif petrol kaynakları kullanılacak

TÜRKİYE’nin, petrol tedarikinde kaynak çeşitlendirmesine gidebileceği belirtiliyor. Libya’dan daha fazla petrol alarak, zor dönemlerinde bu ülkeye de yardımcı olmak enerji yönetiminin önündeki seçeneklerden biri. Financial Times gazetesi de geçtiğimiz hafta yayınladığı makalede, şunlara dikkat çekti: “Gerçekten sahne arkasında Suudi Arabistan gibi alternatif tedarikçilerle görüşmeler yapılıyor. Türkiye’nin, (ABD’nin ilan ettiği) yaptırımlara uyma mecburiyetinin bulunmadığı yönündeki söylemelerine rağmen, bu yıl Ankara’nın İran’dan ham petrol alımları düşürse, hiç kimse şaşmayacak.”
Öte yandan, İran’la doğalgazda tahkim konusunun da Enerji Bakanı Yıldız’ın İranlı yetkililerle görüşmesinde gündem maddelerinden biri olduğu öğrenildi. Yıldız’ın “İran gazı, aldığımız fiyattan 70-80 dolar daha pahlı. Böyle gidemez. Gazın beşte birini sizden alıyoruz” dediği, İran’ın ise “Fiyatları gözden geçireceği”ni söylediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin lider konumu sürecek

SURİYE’deki krize, Türkiye’yle de yardımlaşarak etkin bir çözüm arayışı içerisinde olduklarını belirten Ricciardone, “Türkiye her geçen gün büyümeye devam ediyor. Son dönemlerdeki olumlu gelişmeler Türkiye’yi önemli bir noktaya getirdi. Türkiye bölge lideri konumunu gelecekte de sürdürecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!