'Bakanlığımız ithal koyun yerine kendi yetiştirdiğimiz koyunlara destek versin'

Güncelleme Tarihi:

Bakanlığımız ithal koyun yerine kendi yetiştirdiğimiz koyunlara destek versin
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2012 14:12

Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birlikleri (KÖY-KOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız, bakanlığın Anadolu'da yetiştirilen merinos ırkı koyunlara daha fazla destek vermesini isteyerek, “Bakanlığımız ithal koyun yerine kendi yetiştirdiğimiz koyunlara destek versin. Ondan sonra bizden üretim beklesin. Görecekler ki bir yılda bunun en az 2-3 katını üreteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

KÖY-KOOP Merkez Birliği Genel Başkanı ve Burdur Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yakup Yıldız, yaptığı açıklamada, 2000 yılında 50 milyon olan küçük baş hayvan sayısının, bugün itibariyle 23 milyona düştüğüne dikkati çekti.

Türkiye'de küçük baş hayvanların azalmasının et üretimini sıkıntıya soktuğunu belirten Yıldız, ihtiyacın karşılanması için canlı hayvan ve dondurulmuş et ithal edildiğini hatırlattı.

Son olarak Rusya'dan “kuzu makinesi” olarak da adlandırılan Rus Romanov koyunlarının Türkiye'ye getirildiğine değinen Yakup Yıldız, ithal koyun yerine Anadolu'da yetiştirilen merinos ırkı koyunların desteklenmesini istedi.

Yıldız, bir yaşındaki merinos ırkı bir koyunun ortalama 140 kilograma ulaştığını belirterek, şöyle konuştu:
“İklim koşulları ithal koyunları olumsuz etkiliyor. Rusya'daki iklim şartlarıyla Türkiye'deki iklim şartları aynı değil. Orada havalar daha soğuk. Türkiye'ye gelen bu koyunlar, iklim şartlarına uyum sağlamakta problem yaşıyorlar. Bakanlığımız ithal koyun yerine kendi yetiştirdiğimiz koyunlara destek versin. Ondan sonra bizden üretim beklesin. Görecekler ki bir yılda biz bunun en az 2-3 katını üreteceğiz.”

Haberin Devamı

Yılda en az 4 yavru veriyor

Burdur'da 45 yıldır koyun yetiştiriciliği yapan Ramazan Kaya, Konya Devlet Üretme Çiftliği'nden getirdiği merinos ırkı koyunları 32 yıldır Karamanlı ilçesine bağlı Kağılcık köyündeki işletmesinde yetiştirdiğini anlattı.

Anadolu'da yetişen merinos koyunlarının yılda en az 4 yavru verdiğine değinen Ramazan Kaya, yavruların da Romanov koyunlarının yavrularından daha büyük ve etli olduğuna dikkati çekti.

Kaya, genellikle ikiz yavru dünyaya getiren merinosların üçüz veya dördüz de yavrulayabildiğini, 15-20 günlük merinos yavrusunun 20 kilograma ulaşabildiğini vurguladı.

Anadolu'da yetişen merinosların iyi gelir getirdiğini kaydeden Kaya, “1 yaşında ve canlı ağırlığı 140 kilogram olan koyunlarımı yaklaşık 2 bin liradan satıyorum” dedi.

Burdur merkeze bağlı Kozluca beldesindeki işletmesinde merinos ırkı koyun yetiştiren Osman Savaş da Anadolu'da yetişen merinosun ithal koyunlara göre daha ağır ve etli olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Savaş, “2 yaşındaki merinosum şu an 190 kilogram. Ama ithal hayvanlar bu kiloda olmaz. 100-110 kilogram arasında ancak olur. Yerli ırkın ikizlik oranı yüksektir. Biz Anadolu merinosunun kıymetini bilelim. Devletimiz yerli koyuna daha fazla destek versin” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!