2013 ücret zamları belli oldu

Güncelleme Tarihi:

2013 ücret zamları belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2012 16:55

Danışmanlık şirketi Towers Watson’ın “Türkiye Ücret Araştırması 2012” raporuna göre, özel sektörde çalışanların ücretleri 2013’te ortalama yüzde 8 artacak. Buna göre çalışan ücretlerinin son iki yılda enflasyon karşısındaki değer kaybı yüzde 4 olacak.

Haberin Devamı

Danışmanlık şirketi Towers Watson’ın “Türkiye Ücret Araştırması 2012” raporuna göre, özel sektörde çalışanların ücretleri 2013’te ortalama yüzde 8 arttıracak. Buna göre çalışan ücretlerinin son iki yılda enflasyon karşısındaki değer kaybı yüzde 4 olacak.

Her sektörden 251 şirketin katıldığı araştırmaya göre 2013’te en yüksek ücret artışı yüzde 9 ile perakende sektöründe, en düşük ücret artışı da yüzde 6 ile finans sektöründe yapılacak. Ortalama ücret artış oranı hızlı tüketim ürünleri ve otomotiv sektöründe yüzde 8, kimya sektöründe yüzde 7,9, teknoloji – telekom sektöründe ise yüzde 7,1 olacak. Şirketlerin yüzde 96’sı 2013’te de ‘bir kez’ ücret artışı planlıyor.

Kayıp yüzde iki

Şirketler 2011’de çalışanlarına ortalama yüzde 7 oranında ücret artışı yapmış ve bu oran yüzde 10,45 olan 2011 yılı enflasyonun altında kalmıştı. Özel sektördeki zam oranı 2012 yılında ortalama 7,6 odu. Hükümet 2012 orta vadeli beklentiler kapsamında yıl sonu enflasyon beklentisini ise 7.4 olarak açıkladı. Hedef rakam ile 2012 yılı ücret artış oranı birbirine paralel olsa da çalışanların enflasyon karşısındaki 2 yıllık kaybı yaklaşık yüzde 4 olacak.

Haberin Devamı

 “Ücret uçurumu sürüyor”
Towers Watson Genel Müdürü Süha Alıcı, şirketlerin ücret artışı bütçesini belirlerken, enflasyon ve liyakata bağlı olarak farklı artışlar şeklinde değil, tek bir artış bütçesi üzerinden hareket ettiklerini belirtti.
Alıcı, “Ülkemizde üniversiteden yeni mezun olup iş hayatına başlayanların ücretleri ile şirketlerin tepe yönetiminde yer alan üst düzey yöneticilerin ücretleri arasındaki fark belirgin olarak öne çıkıyor. Gelişmiş ülkelerde CEO/genel müdür maaşları, yeni işe giren üniversite mezunlarının 4-6 katı iken; Türkiye’de bu oranın 12 -13 katı seviyelerinde olduğu gözleniyor” diye konuştu.

Performansa dayalı ücret yönetimine geçiş
Türkiye’de son yıllarda enflasyon oranındaki düşüşe paralel olarak, şirketlerin baz maaş odaklı ücret yönetiminden performansa dayalı değişken ücret yönetimine geçmeye başladığını ifade eden Alıcı, “Maaş seviyelerindeki artış trendi, bu yeni dönemde şirketlerin yapısal anlamda ücret yönetim prensiplerinde değişime gittiğini gösteriyor. Gelişmiş ekonomilerle karşılaştırıldığında, baz maaşın toplam gelir paketi içindeki payının yüksek olduğu ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Türkiye, içinde bulunduğu yapısal değişimle, performans kültürünü kurum içinde yaygınlaştırmayı hedefleyen ve buna bağlı değişken ödül bileşenlerinin ön plana çıkarılmaya başlandığı yeni bir döneme giriyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!