2010’da Türkiye’ye Almanlardan daha fazla Rus turist gelecek

Güncelleme Tarihi:

2010’da Türkiye’ye Almanlardan daha fazla Rus turist gelecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2008 00:00

Türkiye'de turizm atılımı başladığından beri, Türkiye’ye en çok gelen turist ünvanını koruyan Almanların, 2010’da Ruslar tarafından geçileceği tahmin ediliyor. OTI Holding Başkanı Ayhan Bektaş, "Rusya, 2010 yılı sonunda Türkiye’nin turizmdeki en büyük pazarı olacak. Doğu Avrupa ülkeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan gelenlerin sayısı Alman turist sayısını geçecek" dedi.

SON yıllarda Antalya’yı mesken tutan Rus turistlerin sayısı bu hızla artarsa, 2010’da Türkiye’ye en çok gelen turist sayısı sıralamasında Ruslar birinciliğe oturacak. Böylece Türkiye’de turizm atılımı başladığından Amanların olan bu ünvan ilk kez bir başka ülkenin turistine geçecek. Rusya, Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) pazarına yönelik faaliyet gösteren tur operatörleri grubu OTI Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, bu yıl Bağımsız Devletler Topluluğu ve Rusya’dan gelen turist sayısında geçen yıla göre yüzde 30’luk artış yaşandığını belirterek, "Bu pazar büyümeye devam edecek. Rusya, 2010 yılı sonunda Türkiye’nin turizmdeki en büyük pazarı olacak. Ruslar ve BDT’den gelenler, Almanları geçecek" dedi.

3.5 milyonu aşacak

OTI Holding Bilgilendirme toplantısında konuşan Bektaş, Rusya’dan gelen turist sayısının 3.5-4 milyonla 2010 yılı sonunda birinci sıraya yerleşeceğini dile getirerek, Türkiye’nin bu bölgeyi kitle pazarı olarak kabul etmesinin ardından fiyatların orta segmentte yükselişe geçeceğini, gelişmelerin iyi izlenmesi ve kararların hızlı alınması gerektiğini söyledi.

Almanlar yüzde 5.6

Haziran ayı sonu itibariyle Rusya’dan gelen turist sayısında yüzde 33’lük artış yaşandığını dile getiren Bektaş, bu artışın Almanya’da yüzde 5.6, İngiltere’de yüzde 33 olduğunu aktardı. Polonya, Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden gelen turist salısı da yüzde 20’ler civarında artıyor.

Kárlılık sorunu

Ayhan Bektaş, sektördeki kárlılık sorunlarına da değinerek, bu yıl yolcu sayısının fazla olduğunu ancak birçok seyahat acentesinin kárlılık sorunu yaşadığını vurguladı. OTI Holding olarak kendilerinin de 675 milyon dolarlık ciro yaptığını ancak kárlılık hedeflerini tutturamayacaklarını kaydetti. Mali açıdan olumsuz bir yılın geçtiğini vurgulayan Bektaş, "Maliyet ve kár dengesi önemli. Önümüzdeki dönemde konsolidasyon devam edecek. Mali anlamda iyi bir yıl değil. Paket satışları iyi, yolcu sayısı fazla ama kárlılık düşük" değerlendirmesini yaptı.

Rusya kendi istiyor

Ayhan Bektaş, Öger Tours’un Ruslar tarafından satın alınmasıyla ilgili bir soruyu da "Rusya kendi hammaddesini yönetmek için adım atıyor. Rusya’da 120 milyon, Bağımsız Devletler Topluluğu’nda 200 milyon insan var. Öger’in alımı, izlenmesi gereken kritik bir alım. Ancak Türklerin Rusya’daki büyümesi devam edecek. Pazarda varlığımızı kabul ettirdik. Pazara ilk girmenin verdiği avantaj var. Thomas Cook ve TUI de Rus pazarını yönetmek için atılım içinde" şeklinde cevapladı.

Patlama etkilemez

OTI’ye de Avrupalı ve Rus alıcılardan talep geldiğini dile getiren Bektaş, kendilerinin bu yönde bir düşüncesi olmadığını kaydetti. İstanbul’daki patlamaları da değerlendiren Bektaş, bunun etkisinin sadece İstanbul’daki turizm olabiceğini kıyı bölgelerinin bundan etkilenmeyeceğini ifade etti.

Turizmden ilk 6 ayda 7.5 milyar dolar geldi

TÜRKİYE’nin turizm geliri yılın ilk altı aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.8 artarak 7 milyar 469.4 milyon dolara çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci üç aylık dönemine ilişkin Çıkış Yapan Ziyaretçiler İle Giriş Yapan Vatandaşların Turizm Harcamaları Ve Profili’ni açıkladı. Turizm sektörü gelişmelerinin incelenmesi, turist profili, gezi karakteristikleri ve turizm gelirinin hesaplanması amacıyla yapılan bu çalışmaya göre Ocak-Haziran döneminde çıkış yapan toplam 11 milyon 347 bin 639 ziyaretçiden 7 milyar 469.4 milyon dolar gelir sağlandı. Ziyaretçi başına ortalama harcama tutarı 608 dolardan 658 dolara çıktı. Yılın ilk altı ayındaki turizm gideri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.1 artarak 1 milyar 811.9 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde ziyaretçi sayısı yüzde 0.4’lük azalışla 2 milyon 521 bin 176’ya inerken, kişi başı ortalama harcama 658 dolardan 719 dolara yükseldi. Turizm geliri, turizmde yaz sezonunun başladığı yılın ikinci çeyreğinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.9’luk artışla 4 milyar 693.2 milyon dolar oldu.

6 ayda 10 milyon turist

Ocak-Haziran döneminde ise Türkiye’yi ziyaret eden toplam yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.36’lık bir artışla 10 milyon 686 bin 864 oldu. OECD ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısında yüzde 14.83’lük, Doğu Avrupa’dan gelen ziyaretçi sayısında yüzde 18.22’lik artış kaydedildi. Anılan dönemde ülkeye gelen yabacıların yüzde 55.18’i OECD, yüzde 31.10’u Doğu Avrupa ülkelerinden geldi. Yılın ilk altı aylık döneminde Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Almanya yüzde 17.14 ile birinci, Rusya 11.04’le ikinci ve İngiltere yüzde 7.16 ile üçüncü sırada yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!