200 bin görüşmeye aracı oldu 14 milyar dolarlık iş yarattı

Güncelleme Tarihi:

200 bin görüşmeye aracı oldu 14 milyar dolarlık iş yarattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2010 00:00

Ticaret köprüleri programı kapsamında Türkiye’ye 135 ülkeden 8 bin 500 yabancı işadamı getiren TUSKON’un Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, “200 bin ikili iş görüşmesinden 14 milyar dolar ticaret hacmi çıktı. Endonezya’da devlet yetkilileri bizden ihracatçı danışmanı talep etti” dedi.

Haberin Devamı

SON 4 yılda 135 ülkeden 8 bin 500 yabancı işadamını Türkiye’ye getiren Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) üyeleri bugüne kadar 200 bin iş görüşmesine imza attı. Toplam 14 milyar dolarlık iş hacmine ulaştıklarını söyleyen TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Bu iş hacminin 12 milyar doları ihracat olarak kayıtlarımıza geçti. 4 yılda 10 ticaret köprüsü kurduk. 8 bin 500 yabancı işadamını Türkiye’ye getirdik. Endonezya’ya yaptığımız çıkarma da ise buradaki devlet yetkilileri bizden ihracatçı danışman talep etti” dedi.
Avrupa’ya Türklerle açılacak
Endonezya’nın dünya ticaretinde önemli konuma geldiğini belirten Rızanur Meral, şöyle konuştu: “4 yılda Afrika ve Asya-Pasifik ülkeleri başta olmak üzere 135 ülkeden 8 bin 500 işadamını Türkiye’ye getirmeyi başardık. Ortaya çıkan ticaret hacminin 12 milyar dolarlık kısmı Türkiye’den ihracat oldu. Bununla birlikte bazı yatırımlar da devreye girdi. Endonezyalı bakanlar ve iş dünyasının önde gelen isimleri Avrupa’ya Türkiye’den açılmayı istiyor. İhracatçıları ise dünyayı yeni yeni tanıyor. Bu konuda bizden destek istediler. Özellikle ihracat alanında danışmana ihtiyaç duyuyorlar.”
Endonezya’nın ekonomik kriz döneminde yüzde 4.5 büyüdüğüne işaret eden Rızanur Meral, bölgedeki Türk yatırımlarını ve iş fırsatlarını şöyle anlattı: “Türkiye-Endonezya Ticaret ve Yatırım Formu’na 28 firmadan 40’a yakın Türk iş adamı katıldı. Türk iş adamları yaklaşık 400 Endonezyalı iş adamı ile görüştü. Endonezya’da özelikle maden ve müteahhitlik alanlarında çok önemli iş fırsatları var. Ülkede 6’sı madenci olmak üzere toplam 10 yatırımcımız faaliyet gösteriyor.”
Ticaret hacmi artmalı
Türkiye olan ticaret hacmini 5 yılda 2’ye katlamayı hedeflediklerini söyleyen, Endonezya Odalar ve Borsalar Birliği (KADIN) Başkan Vekili Hariyani Sukamdani şöyle konuştu: “Endonezya demir çelik, elektronik, enerji, tarım, tekstil, telekom ve eczacılık alanında Türk yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor. Ancak ticaret hacmimiz 2 milyar doları bulmuyor. Bunu önümüzdeki dönemde artırmalıyız.” Endonezya Ticaret Bakan Yardımcısı Mahendra Sinjar da gelişen ülkelerin kriz döneminde bir kez daha ön plana çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Malatya’dan Endonezya’ya toz patlayıcı satacak

Haberin Devamı

MALATYA’da toz patlayıcı üretimi yapan Anadolu Nitro’nun Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karabekmez, İspanyol Maxam şirketiyle ortaklık anlaşması imzaladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Sivil patlayıcılar konusunda Türkiye’nin 4 önemli üreticisinden birisiyiz. Malatya’daki toz patlayıcı üretim tesislerimizin yüzde 25’ini İspanyol Maxam firmasına sattık. Yeni ortaklık yapımızla birlikte yılda 600 bin ton sivil patlayıcı kullanan Endonezya pazarında söz sahibi olmak istiyoruz. Bu ülkedeki madencilik gelişiyor. Karayolları yapımında da kullanılan bu toz patlayıcıların 200 bin tonunu Endonezya ithal ediyor. Yeni ortaklık yapımızla birlikte Türkiye’de pazarın yüzde 25’ine sahip olacağız.”

Haberin Devamı

Dünya Ticaret Köprüsü’nden turizme 10 milyon dolar gitti

TİCARET köprüleriyle Türk turizmine de önemli katkı sağladıklarını anlatan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, yabancı işadamlarının turizme katkısını şöyle anlattı: “Dünya kongre turizmi hızla büyüyor. Bu alanda Türkiye’de büyük bir pay alıyor. Dünya Ticaret Köprüsü programına katılan yabancı işadamları 10 milyon dolara yakın para bıraktı. İşadamlarının hediyelik eşya, ulaşım, konaklama ve yeme-içme masraflarıyla Türk turizmine büyük katkı sağlandı. Bugüne kadar ticaret köprüsü kapsamında Türkiye’ye 8 bin 500
işadamı ve yüzlerce devlet bakanı geldi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!