20 yılda 2 bin konser yaptı hedefi 30 milyon dolara çıkardı

Güncelleme Tarihi:

20 yılda 2 bin konser yaptı hedefi 30 milyon dolara çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2009 00:00

Türkiye’ye birçok ünlü sanatçı ve grubu getiren Pozitif Müzik A.Ş., bugüne kadar 2 bine yakın konser düzenledi. Efes Pilsen Blues Festivali, Akbank Caz Festivali ve Rock’n Coke gibi organizasyonlara imza atan şirket ortakları Cem Yegül, Mehmet Uluğ ve Ahmet Uluğ Pozitif’in yıl sonu ciro hedefini de 30 milyon dolara çıkardı.

BUNDAN 20 yıl önce canlı müziği daha geniş platformlara taşımak için müzik festivalleri organize etmeye başlayan Pozitif Müzik A.Ş., bugüne kadar 2 bine yakın grup ve sanatçıyı Türkiye’ye getirmeyi başardı. Pozitif Müzik A.Ş. ortakları Cem Yegül, Mehmet Uluğ ve Ahmet Uluğ, Efes Pilsen Blues Festivali, Akbank Caz Festivali, Efes Pilsen One Love Festivali ve Rock’n Coke gibi önemli müzik organizasyonlarını başarıyla yaptı. Müzik sektörünün her geçen yıl gelişme gösterdiğini söyleyen Cem Yegül, "Bundan 20 yıl öncesine kadar canlı müzik sektörü Türkiye’de çok zor şartlar altında faaliyet gösteriyordu. Bugün bu sektörü ayağa kaldırmanın gururunu yaşıyoruz. Pozitif olarak 2009 yılında 30 milyon dolar ciro hedefimiz var" dedi.

Yüzde 65’i festival

Pozitif olarak çok farklı alanlarda faaliyet gösterdiklerini anlatan Cem Yegül, şu bilgileri verdi: "Faaliyetlerimizi konser ve festival organizasyonları, canlı müzik mekanları, müzik yapım ve edisyon olarak dört ana koldan oluşturuyoruz. Ciromuzun yüzde 65’lik bölümünü yıl içerisinde yapılan çeşitli festivallerden elde ediyoruz. Canlı müzik mekanları da önemli gelir kalemlerimizi oluşturuyor. Burada da Babylon ve Babylon Lounge çok büyük bir marka oldu."

Doğru hesap yapmalı

Dünyaca ünlü sanatçıları Türkiye’ye getirmenin çok kolay olmadığını belirten Cem Yegül, şöyle konuştu: "Eğer yabancı bir sanatçıyı Türkiye’ye getirmek istiyorsanız önce doğru bir hesap yapmanız gerekiyor. Bilet fiyatları ve sanatçının alacağı ücreti iyi hesaplamalısınız. Bu işler eskiden çok zordu. Artık kitleler doğru müziği seçebiliyor. Eskiden sanatçıları Türkiye’ye getirdiğiniz zaman konser malzemelerini tedarik etmede zorlanırdık. Ancak bu sektörde gelişmeye başladı. Özellikle ışık ve ses sistemleri gayet iyi durumda."

60 albüm yayınladı

Pozitif’in Doublemoon adı altında bir de yapım şirketi bulunduğunu anlatan Ahmet Uluğ, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bugüne kadar aralarında Burhan Öçal, İlhan Erşahin, Mercan Dede, Hüsnü Şenlendirici, Baba Zula, Orient Expressions ve Brooklyn Funk Essentials gibi isimlerin çalışmalarının da bulunduğu 60’a yakın albüm yayınladık. Doublemoon bu isimlerin yerli ve uluslararası müzik piyasalarında tanınmasında büyük rol oynadı. Doublemoon, prestijli müzik organizasyonu Womex tarafından, son beş yıldır en iyi uluslararası 10 bağımsız dünya müziği yapım şirketi arasında gösteriliyor."

2008’de bandrol sayısı dibe vurdu

TÜRKİYE’de müzik endüstrisinin son yıllarda kan kaybetmeye devam ettiğini vurgulayan Ahmet Uluğ, şu değerlendirmeyi yaptı: "Eskiden daha çok albüm satılıyordu. Buradaki düşüşü bandrol rakamlarından da açıkça görebiliyoruz. Korsanın önüne bir türlü geçilemiyor. 2004 yılında 44 milyona yakın bandrol satıldı. Ancak bu rakamlar her yıl düşüş gösterdi. Geçtiğimiz yıl ise dibe vurdu. 2008 yılında toplam bandrol sayısı 14 bin 612 olarak gerçekleşti."

Babylon her yıl 200 bin kişiyi ağırlıyor

POZİTİF Müzik Mekanları A.Ş. adı altında işletilen Babylon’nun önemli bir marka olduğunu dile getiren şirketin ortaklarından Ahmet Uluğ, "Babylon, Babylon Lounge ve Babylon Alaçatı’ya önemli yatırımlar yaptık. Bu yıl 10’uncu sezonunu kutlamaya hazırlanan İstanbul’un canlı müzik performans merkezi Babylon’a yılda yaklaşık 85 bin, son iki yıldır faaliyette olan Babylon Lounge’a ise 40 bin civarında müşteri geliyor. Bu yıl 4’üncü sezonunu açmaya hazırlanan İzmir Çesme’deki Babylon Alaçatı’nın da yıllık 75 bin kişiyi ağırladığı düşünüldüğünde Pozitif kendi mekanları ile her yıl yaklaşık 200 bin kişiyi ağırlıyor" dedi.

Rock’n Coke’un 2005’teki 55 bin kişilik rekorunu bu yıl kırarız

BU yıl 6’ncısı düzenlenecek Türkiye’nin en büyük açık hava festivali Rock’n Coke’un en önemli organizasyonlardan biri olduğuna dikkat çeken Ahmet Uluğ, şöyle konuştu: "Rock’n Coke 2005 yılında iki gün için toplam 55 bin kişilik bir dinleyici kitlesine ulaştı. Linkin Park, The Prodigy, Nine Inch Nails, Kaiser Ciefs, Jane’s Addiction, Duman ve Hayko Cepkin gibi yerli ve yabancı önemli isimlerin katılacağı bu yılki festivalde bu rekorun kırılması bekleniyor. Festival bu yıl ilk defa İstanbul Park’ta 18-19 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!