20 milyon dolarlık Ramstore ile Vardar Ovası’na yerleştiler

Güncelleme Tarihi:

20 milyon dolarlık Ramstore ile Vardar Ovası’na yerleştiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2005 01:46

Migros, Üsküp’te geçen haziran ayında devreye giren Ramstore Vardar Alışveriş Merkezi’ni resmen de hizmete açtı. 20 milyon dolarlık yatırımla bir anlamda Vardar Ovası’na yerleşen Ramstore, Makedonya’ya da adım atarak, ulaştığı ülke sayısını 5’e yükseltti.

Üsküp’teki Ramstore’un sadece market bölümünden yıllık 10 milyon dolar ciro hedefleniyor.

KOÇ Grubu’na bağlı Migros, yurtdışındaki operasyonlarının lokomotifi Ramstore’la Rusya, Azerbaycan, Kazakistan ve Bulgaristan’dan sonra Makedonya’ya da girdi. Migros, geçen haziranda ön açılışı yapılan, Ramstore Vardar Alışveriş Merkezi’nin resmi açılış kurdelasını Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’a kestirerek, Makedonya’nın başkenti Üsküp’ün bulunduğu Vardar Ovası’na yerleşti. Migros, Atatürk’ün sevdiği Rumeli türküsüne de adını veren Vardar Ovası’nda yatırıma 20 milyon dolar harcadı.

10 MİLYON DOLAR CİRO:

Migros Genel Müdürü Aziz Bulgu, 25 bin metrekare kapalı alana sahip olan Ramstore Vardar Alışveriş Merkezi’nde 2 bin 500 metrekare alana yayılan markette 20 bin çeşit mal satışa sunduklarını, 1000 kişiye istihdam olanağı yarattıklarını belirtti. Bulgu, haziran ayından buyana 1 milyon kişinin gezdiği markette yıllık 10 milyon dolarlık ciro hedeflediklerin vurguladı. Üstük’ün tam merkezinde yükselen Ramstore Alışveriş Merkezi, 91 mağaza, 5 sinema salonu, yiyecek-içecek bölümleri ve marketiyle kentin yeni yaşam merkezi haline geldi.

FİYATLARI İNDİRDİ:

Aziz Bulgu, Üsküp’teki Ramstore marketinin raflarının yüzde 10-15’ini Türk ürünlerinin doldurduğunu belirterek, ‘Burada Vero Plus adlı bir Yunan zinciri ve Tinex adlı bir yerel zincirle rekabet ediyoruz. Bizim girişimiz Üsküplüler’e çok yaradı. Çünkü, fiyatları aşağı çekmiş olduk. Ayrıca, sadece Üsküp’ün değil, tüm Makedonya’nın en büyük merkezi konumundayız. Üsküp’te alacağımız sonuçlara göre, Makedonya’nın Tetova ve Manastır kentlerinde de market açmayı planlıyoruz’ dedi.

100 MİLYON DOLAR:

Üsküp Belediye Başkanı Trifun Kostovski, açılış töreninde Rahmi Koç’a, ‘Ben 6 aydır görevdeyim. Üsküp’e yeni marketlerinizi benim dönemimde yapın. Başka alanlarda da yatırım getirin’ diye seslendi. Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Mehmet Taşer de, Türk işadamlarının Makedonya’daki yatırımlarının 100 milyon dolara yaklaştığını söyledi. Üsküp’teki Ramstore Vardar Alışveriş Merkezi’nin Aydoğan Ademovski adlı bir yerel ortağı da bulunuyor.

Koç: Makedonya bizi çok sıcak karşıladı

KOÇ Şeref Başkanı Rahmi Koç, şunları söyledi: ‘Ben 6 yıl boyunca Güneydoğu Avrupa Kalkınma İnsiyatifi projesinin başında bulundum. Cürümle Mücadele Merkezi’nin kurulmasında büyük rolüm oldu. Dolayısıyla Makedonya’ya daha önce birkaç kez geldim. Aramızda tarihten gelen kültür bağları olan Makedonya’ya yatırım yapmayı hep arzu ettik. Sonunda bunu yaptık. Makedonya bizi son derece sıcak karşıladı, her türlü kararı süratle aldı.’

Migros’tan 3.1 milyar dolarlık ciro hedefi

MİGROS
, yıl sonuna kadar içerde ve dışarda açacağı mağazalarla birlikte toplam mağaza sayısını 5697a çıkarmayı hedefliyor. Rekabet Kurulu’ndan çıkması beklenen izinle birlikte Tansaş’ın Migros Grubu’na katılmasıyla, mağaza sayısının 788’e, net satış alanının da 630 bin metrekareye yükselmesi öngörülüyor. Migros’un Ramstore’lar da dahil kombine cirosunun 3.1 milyar dolara ulaşması planlanıyor.

529 yıl Osmanlı’nın hakimiyetinde kaldı

MAKEDONYA, 1. Murat zamanında 1383-1387 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu’na dahil oldu. Bölgedeki 529 yıl süren Osmanlı hakimiyeti, 1912’deki Birinci Balkan Savaşı’nın ardından 1913 tarihli Bükreş Anlaşması ile sona erdi. Makedonya Cumhuriyeti, eski Yugoslavya’nın dağılma süreci çerçevesinde 1991’de kuruldu. Türkiye, Makedonya Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan ülke oldu. Makedonya’da 2.1 milyon olan nüfusun yüzde 4’ünü Türkler oluşturuyor. Makedonya’da Osmanlı döneminden kalma çok sayıda eser bulunuyor.

Ramstore sayısı 64’e, cirosu 600 milyon dolara gidiyor

MİGROS
’un Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Bulgaristan ve Makedonya’da açtığı toplam Ramstore alışveriş merkezi ve mağaza sayısı 54’e yükseldi. Resmi açılışı aralık ayında yapılması beklenen Ramstore Alışveriş Merkezi Petersburg’un yanısıra Moskova’da Ramstore Sevastopolsky’nin çalışmaları sürüyor. Rusya’da bu yıl sonuna kadar 10 Ramstore daha açılması planlanıyor. Böylece Ramstore sayısının yıl sonunda 64’e çıkması, toplam cirolarının da 600 milyon dolara ulaşması öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!