20 milyar dolarlık bekleyiş

Güncelleme Tarihi:

20 milyar dolarlık bekleyiş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2014 01:27

Transatlantik Ticaret Anlaşması’nda en kritik sektör tarım.

Haberin Devamı

TAİK Gıda ve Tarım Komitesi Başkanı Rint Akyüz, “AB ile ABD’nin imzalayacağı Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın dışında kalırsak zararımız 20 milyar dolar olacak” dedi.

AMERİKAN Türk Konseyi (ATC), Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) işbirliği ile düzenlenen konferans 1-4 Haziran tarihlerinde Washington’da gerçekleştirildi. Konferansın bu yılki teması “Değişen dünya için kritik ortaklık” olarak belirlendi.

ALEYHİMİZE OLUR

Tarım ve gıda konulu panelde konuşan TAİK Gıda ve Tarım Komitesi Başkanı aynı zamanda Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, şu bilgileri verdi: “AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması nedeniyle, AB’nin 3’üncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmaları dolaylı olarak Türkiye’nin aleyhine çalışıyor. Bu çerçevede ABD ile AB arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın, Türkiye dahil 3’üncü ülkeler için refah seviyesini azaltıcı olacağı öngörülüyor. Biz bu anlaşmanın dışında kalırsak ya da ABD ile karşılıklı bir serbest ticaret anlaşması imzalamazsak yıllık 20 milyar dolara yakın bir zarara uğrayacağımız konuşuluyor.”
Akyüz’e göre bu açmazdan çıkabilmek için; ya AB’ye giriş sürecinin çok hızlandırılması, ya söz konusu anlaşmanın etkilerinden kurtulmak ya da ABD ile serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Eğer bunlar olmazsa AB ile olan Gümrük Birliği Anlaşması’nı, Serbest Ticaret Anlaşması’na çevirmemiz gerekiyor. Akyüz, AB ile ABD arasındaki görüşmelerin tarım konusunda kilitleneceğini, tarımın stratejik önemi nedeniyle anlaşmanın en zor tarafı olacağını ve bundan dolayı görüşmelerin uzayabileceğini sözlerine ekledi.

Kota sadece bizde kalacak

Haberin Devamı

KONUŞMASINDA, şeker sektörünü bekleyen risklerin olduğunu ve bu riskleri iyi analiz etmek gerektiğini vurgulayan, Avrupa Birliği’nin 2017’de şeker sektöründe kota sistemini bitireceğine dikkat çeken Rint Akyüz, “Bu tarihten sonra dünyada kotalı üretim yapan tek ülke biz kalacağız” dedi. Akyüz, şöyle devam etti: “Sanayimiz şu anda üçte bir kapasite ile çalışıyor. Bu ciddi bir kayıptır. Bu kotaların kalkması lazım. Ama şunu da söylemeliyim: Şeker fabrikaları 1926’da temelini attığı Türk sanayisine çok büyük hizmette bulunmuştur. Ancak geldiğimiz noktada özelleştirmeleri yapmak gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!