2 aya kalmaz süper BIST

Güncelleme Tarihi:

2 aya kalmaz süper BIST
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2013 00:00

İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında yeniden yapılandırılan Borsa İstanbul’un Başkanı İbrahim Turhan, halen süren ortaklık görüşmelerinin 2 aya kadar tamamlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Turhan, “Stratejik ortaklarımızı 2 aydan daha kısa bir sürede açıklayacağız. Bununla borsamız dünyanın en gelişmiş küresel borsalarından biri olacak” dedi.BORSA İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, 2 aydan daha kısa bir süre içinde borsanın yeni stratejik ortaklarını duyuracaklarını söyledi. Turhan, “Muhtemelen iki aydan kısa süre içinde stratejik partnerimizi açıklayacağız. Çalışmalarımız devam ediyor. Görüştüğümüz kuruluşların hemen hepsi halka açık şirketler. Dünyada, teknoloji sağlayıcısı olan küresel faaliyet gösteren bütün borsalar bizim portföyümüzde. Bizim hedefimiz değerlendirmeyi önümüzdeki ay içinde bitirip, Eylül sonuna kadar teknoloji ile ilgili stratejik ortaklık anlaşmasını imzalamak” dedi.

GÖRÜŞMELER HALEN SÜRÜYOR

Turhan mayıs başında yaptığı açıklamada, stratejik ortaklık için temmuz ayına kadar mutabakat zaptı imzalama noktasına gelmeyi hedeflediklerini belirtmiş; ortaklık konusunda Londra Borsası NYSE Euronext, Nasdaq, Alman Deutsche Boerse ve ABD’nin en büyük vadeli işlemler ve opsiyon borsası işletmecisi CME Group ile görüşmelerin sürdüğünü söylemişti. Turhan ayrıca, teknoloji ile ilgili bir stratejik ortağın olacağını ancak, diğer konularda, diğer iş alanlarıyla ilgili stratejik işbirliği anlamında başka kuruluşlarla da görüşmelerinin olacağını ifade etmişti.

4 SAATTE 56 ÜLKEYE ULAŞIN

Dünya Elmas Borsaları Federasyonu (WFDB) Başkanlar Toplantısı’nın açılışında açılışında konuşan Turhan, Türkiye ekonomisinin 1980-1990’lı yıllarda çok güçlü bir tablosunun olmadığını, 1990’lar on yılı boyunca enflasyon rakamlarının çok yukarlarda seyrettiğini anımsattı. Türk ekonomisinde 2001 yılında yapılan değişime işaret eden Turhan, “Yeter bu yönde gidemeyiz dedik, aklımızı başımıza topladık ve bütün yapıyı değiştirdik” dedi. Turhan, gelinen noktada Türkiye’nin tüm dünyayla entegre bir ülke haline geldiğini dile getirerek, ülkede 2002-2012 yılları arasında krize rağmen ortalama yüzde 5.1’lik bir büyüme gerçekleştiğini belirtti. Turhan ayrıca İstanbul’dan 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkeye ulaşmanın mümkün olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Yerli-yabancı ayrımı yok

GLABAL kriz döneminde Türkiye’nin tutumu ile ilgili de katılımcıları bilgilendiren Turhan şöyle konuştu: “Kriz döneminde hiçbir zaman yabancı sermayeye kısıtlama getirme, ek vergi, yerli ve yabancı şirketler arasında farklı muamele olmadı. Küresel ve Türk yatırımcılar arasında herhangi bir ayrım yapılmıyor. Türkiye aynı zamanda Maastricht kriterlerinin çok daha ötesinde bir performans sergiliyor. Enflasyon sorunu çözüldü, hafif bir artışla yüzde 6 seviyelerine ulaştı. Ancak Merkez Bankası’nın hedefi bunu yüzde 5’e düşürmek. Faiz oranlarına gelince, şu anda borçlanma maliyeti yüzde 6 civarında.”

Haberin Devamı

2015’te halka arz edilecek

BORSA İstanbul SPK Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından İMKB, İAB ve VOBAŞ’ın tüzel kişilikleri Borsa İstanbul altında toplandı. Yeni yapıda kamunun payı yüzde 49, Borsa’nın payı yüzde 41, VOBAŞ’ın yüzde 5, İMKB üyelerinin yüzde 4, aracı kuruluşların yüzde 1, İstanbul Altın Borsası üyelerinin payı binde 3 oldu. Öte yandan, stratejik ortaklık ve bölgesel işbirliklerinin ardından 2015 sonundan itibaren BIST’ın halka arzı söz konusu olacak.

Elmas talebi yükseliyor

KONFERANSA katılan Güney Afrika Maden Kaynakları Bakanı Susan Shabangu da Afrika kıtasının pırlanta anlamındaki önemine vurgu yaparak, kıtanın pırlanta üretiminde dünya’daki toplam üretimin yüzde 65’ini karşıladığını ifade etti. Kıymetli taşlar ve elmas piyasası analisti Even Zohar ise, “Geçtiğimiz yıl iyi bir yıl değildi. 2010- 2011 yılı gibi değildi. Bu yıl ise sektör perakende talebi anlamında iyi görünüyor ve yaklaşık yüzde 3’lük bir artış bekliyorum. Bu çok yüksek bir artış değil ama kesme ve cila tarafında yüzde 10’luk bir artış bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Elmas piyasasının performansını değerlendiren Zohar, ham elmasa olan talebin geçen yılla aynı olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Elmas vergisi kaldırılmalı

DÜNYA Elmas Borsaları Federasyonu (WFDB) Onursal Başkanı Eli İzhakof, yakın zamanda kadar elmasta çatışmalı bir kriz yaşandığını belirterek, “Ama son dönemde sektörde olumlu gelişmeler yaşandı. Türkiye’nin bu anlamda dünyadaki kıymetli taş, mücevherat ve elmas sektörüne olumlu bir katkı sunduğunu düşünüyorum” dedi.

2023’e kadar 12 kat büyüme

İSTANBUL Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da, katılımcıları Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya davet ederek,  “Dünya kıymetli taşlar sektörünün 2023 yılına kadar y 12 kat büyümesi planlanıyor. Ülkemizin burada aldığı pay çok yüksek değil.  İstanbul’da finans merkezi projesi ile elmas üretim ve ticaret merkezlerinin birisi olması için bir çalışma başlatılıyor“ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!