Gurbetçi emeklinin maaşı hesaba yattı

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçi emeklinin maaşı hesaba yattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2012 13:34

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Almanya’dan veya Bulgaristan’dan emekli olup Türkiye’de ikamet eden sigortalılar ile dul-yetim aylığı alan hak sahiplerinin aldığı kaza aylıkları ile emekli aylıklarını 10 Şubat 2012 itibariyle hesaplarına yatırdı.

Haberin Devamı

SGK’dan yapılan duyuruya göre, Almanya ve Bulgaristan sigorta kurumları tarafından SGK’ya gönderilen ve her ayın başında ödenmekte olan aylık ve kaza ödemeleri, ödeme yönteminin değiştirilmesi nedeniyle, 2012 Şubat ayı başında gerçekleştirilememişti.

Sorunu aşan Kurum, Almanya’dan veya Bulgaristan’dan emekli olup Türkiye’de ikamet eden sigortalılar ile dul-yetim aylığı alan hak sahiplerinin aldığı kaza aylıkları ile emekli aylıklarını 10 Şubat 2012 itibariyle hesaplarına aktardı.

Açıklamada, Alman Kasa numarasının, Bulgar (EGN) vatandaşlık numarası ile ödenebilen bu aylıkların kayıtlarında T.C. kimlik numarası bulunmadığı, en basit bir bilgi değişikliğinde dahi ilgili ülke tarafından bir ila üç ay arasında aylık durdurulmasına neden olduğu belirtildi. Bu nedenle SGK’nın girişimleri ile bu aydan itibaren T.C. kimlik numaralarının da bu ülkelerce ödeme listelerine eklenmesi sağlandı.

Yapılan programa T.C. kimlik numaralarının işlenmesi ile aylıkları ilk defa gönderilen sigortalılar ile hak sahipleri; ilgili devletlerin herhangi bir yazışma yapmasına gerek olmadan kendilerine en yakın Ziraat Bankası şubesinden yalnızca T.C. kimlik numaralı kimliklerini göstermek suretiyle aylıklarını almaları sağlanacak. Böylelikle Maaş cüzdanlarına ihtiyaç azalacak.

Almanya için yılda bir kez, Bulgaristan için ise yılda iki kez verilen hayatta olduğuna dair belgelerin yapılan Program sayesinde yalnızca ölenlerin sistem tarafından ilgili devlete bildirilecek olması ve geride kalan varsa eşe-yetimlere aylık bağlanması için daha çabuk girişimde bulunulacak olması nedeniyle aylıkların gereksiz yere kesilmesinin önüne geçilecek.

Ayrıca adres değişiklikleri de bu sistem sayesinde tespit edileceğinden adres değişikliği nedeniyle ilgili ülke ile yaşanan problemler ortadan kalkacak ve istenen belgeler kısa sürede temin edilecek.

Haberin Devamı

Öte yandan, devreye alınan yeni program kapsamında 10 Şubat 2012 tarihi itibariyle aylıklar bankalara aktarıldı. Kurum, kaza aylıkları ile emekli aylıkları alan Almanya veya Bulgaristan emeklilerinden yaşanan gecikmeden dolayı özür diledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!