Vergiler netleşirse vakıfların ‘bireysel’e devri kolaylaşır

Güncelleme Tarihi:

Vergiler netleşirse vakıfların ‘bireysel’e devri kolaylaşır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2012 00:00

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, vakıf ve sandıklara, bireysel emeklilik sistemine geçmeleri için tanınan sürenin haziran ayında dolacağını belirterek, “Vergisel belirsizliklerin giderilmesi halinde vakıf ve sandıkların fonlarının bireysel emekliliğe devri hızlanacak” dedi.

Haberin Devamı

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, vergisel belirsizliklerin giderilmesi halinde vakıf ve sandıkların fonlarının bireysel emeklilik sistemine devrinin hızlanacağını söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, vakıf ve sandıkların fonlarını bireysel emeklilik sisteminde değerlendirebilmesi için bu alandaki vergi belirsizliklerini gidereceklerini belirtmesi üzerine açıklamalarda bulunan Erhan Adalı, 2007 yılında vakıf ve sandıkların fonlarının bireysel emekliliğe devredilerek; üyelerinin, bu sistem içinde emeklilik süreçlerini sürdürmelerine dönük düzenleme yapıldığını hatırlattı. Adalı, “Bu düzenleme ile vakıfların devredecekleri mallar ve bunların alım, satımından kaynaklanan her türlü işlem vergiden muaf tutuldu. Ancak bu düzenlemenin vergi kanunları ile uyuşmayan noktaları ortaya çıktı. Bunların düzeltilmesi gerekiyor” dedi. Erhan Adalı, hem bu belirsizlik hem de uygulamada çıkan sıkıntılar nedeniyle bugüne kadar sadece iki-üç vakıf ve sandığın bireysel emeklilik sistemine geçtiğini ifade ederek, “Vergisel düzenlemeler yapıldıktan sonra vakıfların daha hızlı aksiyon alacaklarını tahmin ediyorum” dedi.
Haziranda süre doluyor
Erhan Adalı, 2007 yılında yapılan düzenleme ile vakıf ve sandıkların bireysel emeklilik sistemine devri için belirli bir süre tanındığına ve bu sürenin de 2012’nin Haziran ayında son bulacağına değinerek, “Diyelim ki, bir vakfın gayrimenkulleri var. Bunları satıp, vakıf üyelerine paylaştırması gerekiyor. İşte bunun satımından doğacak vergisel aksaklıkların giderilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Erhan Adalı, bugün OYAK, Merkez Bankası gibi bazı vakıfların başarılı yönetildiğini de belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu vakıfların işleyişine baktığımızda, bireysel emekliliğin başarılı küçük modelleri. Ancak Türkiye’de çok fazla vakıf ve sandık var. Emeklilik dediğiniz de uzun vadeli bir işlem. Uzun vadeli işlemlerde de sürdürülebilirlik ve şeffaflık çok önemli. Bireysel emeklilik, şeffaflık ve sürdürülebilirlik açısından başarılı bir model. O nedenle vakıf ve sandıkların, bireysel emekliliği geçmesi önerildi. Tabi ki, zorunluluk yok. Vakıfların genel kurullarında, üyelerinin kararlarıyla bu geçiş olacak. Ancak ben, vergisel belirsizlikler çözüldükten sonra birçok vakıf ve sandığın, bireysel emekliliğe geçmesinde fayda görüyorum.”

Haberin Devamı

Hükümetten beklentimiz, doğrudan vergi teşvikine geçilmesi

Haberin Devamı

ERHAN Adalı, hükümetin bireysel emeklilik sistemine yönelik getireceği teşviklere de değinerek, şunları söyledi: “Sistem bugün 15 milyar TL’lik fon büyüklüğüne ulaştı. Daha hızlı büyümesi için birtakım önlemlere ihtiyaç var. Bunlardan bir tanesi, vergi avantajının tabana yayılması için doğrudan vergi teşviği uygulamasına geçilmesi. Mevcut sistem yanlış mı? Değil ama uygulamadaki zorluklar nedeniyle herkes vergi avantajını kullanamıyor. Katılımcılarımızın sadece yüzde 35’i bu teşvikten yararlanabiliyor. Ayrıca bugünkü uygulamada, vergi avantajı katılımcının cebine girdiği için o para tekrar tüketime gidiyor. Fon birikimi de yeterli olmuyor. Doğrudan vergi teşvikini biz başta kurgulamış olsaydık, bugün 15 milyarlık fon toplamı 18-19 milyar TL olacaktı. Doğrudan vergi teşviki ile devlet herkese eşit bir oran belirleyecek. Kişinin vergi teşviki ayrı bir fonda birikecek ve katılımcı, emeklilik yaşı geldiğinde o fonu alacak. Bu Maliye açısından da avantajlı bir durum.”

Haberin Devamı

Sevgililer Günü’ne özel sağlık sigortası

ANADOLU Sigorta, 10-24 Şubat tarihleri arasında sevgilisine veya eşine, bireysel sağlık sigortası paketi hediye edenlere yüzde 10 özel indirim fırsatı sunuyor. Kampanya, Anadolu Sigorta’nın Paket 1 ve Paket 7 adını verdiği bireysel sağlık ürünlerini kapsarken, aynı ürünlerin check-up teminatlı, ekonomik versiyonları da fırsata dahil olacak. Belirtilen tarihler arasında ilk defa Anadolu Sigorta’dan sağlık sigortası poliçesi satın alacak kişiler, bu indirim fırsatından yararlanabilecekler. Dileyenler ürünlerin, anlaşmasız sağlık kurumlarında ve yurtdışında geçerli olmayan versiyonlarını da tercih edebilecek.

Haberin Devamı

Allianz futbolseverler için yarışma düzenliyor

ALLİANZ, 9 ülkede, Allianz Futbol Dünya Turu projesi ile tüm sporseverlerin katılabileceği bir yarışma düzenliyor. Yarışmanın ilk etabı 6-29 Şubat 2012 tarihleri arasında facebook üzerinden Allianz Futbol Akademi adıyla düzenlenecek. Yarışmacılar arasından Genel Futbol Kültürü, Futbol Uzmanlığı ve Allianz’ın sponsorlukları hakkındaki sorulara en çok doğru cevabı en kısa sürede veren 256 kişi 2. etaba katılmaya hak kazanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!