Azeri doğalgazı durdu İran yavaşladı, akış yedide 1’e kadar indi

Güncelleme Tarihi:

Azeri doğalgazı durdu İran yavaşladı, akış yedide 1’e kadar indi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2012 00:00

Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen doğalgaz akışı, aşırı soğukların kompresör istasyonlarında meydana getirdiği teknik arıza nedeniyle dururken, İran’dan gelen gazın akışı da kompresör patlaması nedeniyle yavaşladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, akışın 7’de 1’e düştüğünü ancak vatandaşları ve sanayiciyi etkileyecek sıkıntı olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

AZERBAYCAN’dan Türkiye’ye gelen doğalgaz akışı, aşırı soğukların kompresör istasyonlarında meydana getirdiği teknik arıza nedeniyle dururken, İran’dan gelen gazın akışı ise yavaşladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğu hattından gelen gazın 7’de 1’e yani 40 milyon metreküpten 6 milyon metreküpe düştüğünü, ancak vatandaşları ve sanayiciyi etkileyecek bir sıkıntı olmadığını söyledi. Yaşanan sıkıntının ardından doğalgazdan elektrik üreten termik santraller mazot ve fuel oile geçti.

Bahar muamelesi yapılmaz

Yıldız, son derece soğuk ve olumsuz hava şartlarına bahar muamelesi yapamayacaklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı: “Çok soğuk bir kış yaşıyoruz. Avrupa’da soğuktan ölenlerin sayısı 300’e çıktı. 5 ayrı yerden giriş var. Batı hattı üzerinden Romanya, Ukrayna, Bulgaristan’da soğuk var orada sorun görünmüyor. Azerbaycan’da şu anda doğalgaz girişi yok. Platformun kendisi gaz üretemiyor. İran’da da kompresör patladığı için sıkıntı var. Doğu hattı dediğimiz yani Azerbaycan ve İran’ın beraberce girdiği hatta gaz girişi 7’de 1’e kadar düştü. Şu anki çözüm önerilerimizde meskenlerimizde vatandaşlarımızın hissededeceği gaz sıkıntısı olmadan çözüleceğini ümit ediyoruz. Şu an hem sanayicimize hem vatandaşlarımıza sirayet eden bir sıkıntı yok.”
Hatlarda yaşanan arızaların ne zaman giderileceğinin sorulması üzerine Yıldız, şöyle konuştu: “Sabah 05.00’e doğru düzeltebileceklerini söylemişlerdi. Ama birtakım mekanizmaların donduğunu söylediler. Birçok meslektaşımla konuşuyorum. Her biri kendi ülkesinde farklı sıkıntılar yaşıyorlar. Şu anda bizim gerek elektrikle gerek doğalgazla alakalı vatandaşımıza sirayet edecek bir durum yok. Sanayiye yönelik de ilave tedbir gündemde değil.”

Haberin Devamı

6-7 milyon metreküpe düştü

Sıkıntı yaşanan Azerbaycan ve İran hattından günlük 40 milyon metreküp olan gaz girişinin, 6-7 milyon metreküpe düştüğünü kaydeden Taner Yıldız, şunları anlattı: “Yedide bir çok önemli bir miktar. Yani, 6 katını alamamış olabiliyoruz. Türkiye’de geçen yıl bu dönemde günlük 171 milyon metreküp civarında tüketim varken bugün kontrat miktarlarını zorlayan 192 milyon metreküp civarında tüketim var. Fevkalade bir rakam.”

Haberin Devamı

BP: Arıza giderilecek

AZERBAYCAN’ın Şahdeniz doğalgaz sahasını işleten BP, şuaçıklamayı yaptı: “Enerji sisteminin planlı bakımı sırasında ortaya çıkan bir sorun Şahdeniz platformunun otomatik olarak  kapanmasına neden oldu. Bu nedenle terminalden doğalgaz sevkiyatını durdurduk. Tamamlanması planlanan bakım çalışmasının ardından platform hemen faaliyete dönecektir.”

‘En kötü’ senaryo hazır ama o noktada değiliz

AZERBAYCAN ve İran’ın sorunu çözmek için olanca çaba gösterdiğini ifade eden Taner Yıldız, şunları dile getirdi: “İnşallah daha fazla uzun sürmez. En kötü durum senaryomuz da, A, B, C planlarımız da var. Ama şu an o noktada değiliz. Herhangi bir tedirginliğe ve sıkıntıya bugün itibarıyla gerek yok. Gaz akışının eski oranına yükselmesi lazım ki Türkiye’nin her tarafını besleyebilelim. Depolama miktarlarının giderek artırılması lazım ki herhangi bir kesintide sorun olmasın.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!