Gelir testinde şubat sonuna kadar süre var

Güncelleme Tarihi:

Gelir testinde şubat sonuna kadar süre var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2012 00:00

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu ay sonu bitecek gelir testi süresinde uzatmanın söz konusu olmadığını ancak Ocak ayı primlerinin Şubat sonu itibariyle yatırıldığı için Genel Sağlık Sigorta Sistemi’nde (GSS) bulunmayan 1 milyon 700 bin kişinin şubat ayı sonuna kadar gelir testi başvurularını yapabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Vize süresi dolanlar ile SGK’ya hiç kaydı olmayanların, bu ayın sonuna kadar gelir testi yaptırması gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu: “Süre ayın 31’inde doluyor, süre uzatımı yok. Ama şöyle bir durum var. Gelir testi yaptıranlar, ocak ayı primlerini şubat ayı sonunda ödeyecekleri için, böyle bir marj var ortada. Bu süreyi değerlendirme imkanları var. Biz kurum olarak şubat ayında da gelir testi yaptırma imkanlarını sağlıyoruz. Yoksa süre uzatımı değil. Ocak primlerinin ödenmesi şubat sonunda olduğu için, bu süreyi kullanma imkanları var.”

212 lira prim ödemesi

SGK Başkanı Fatih Acar da Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemine kaydı olmayan 1 milyon 700 bin kişiye mektup gönderdiklerini belirterek, “Sisteme kaydı olmayanların geliri, müracaat etmezlerse asgari ücretin 2 katı olarak kabul edilecek ve 212 lira prim ödeyecekler. Primler şubat sonuna kadar ödenebildiği için, bu kişiler başvurularını şubat içinde de yapabilecek” dedi. Acar, 18 yaşından küçük olanların sağlıktan yararlanmaya devam edeceğine işaret ederek, lisede okuyanların 20 yaşına kadar, üniversitede okuyanların ise 25 yaşına kadar ailesi üzerinden sağlıktan yararlanmaya devam edeceğini vurguladı. Acar, “25 yaş üstü olan çocuk, üniversitede okuyor olsa bile gelir tespitine dahil olacak ve geliri yoksa yeşil kart üzerinden sağlık yardımı alacak. Kız çocukları evlenmişse veya işe girmişse kendi üzerinden sağlıktan faydalanacak. Bu durumlar yok ise kız çocuğu 30 yaşında olsa bile ailesi içinde değerlendirilecek” dedi.

Sözleşme imzalanmazsa vatandaş ilacı parayla alacak

TÜRK Eczacılar Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki ilaç alım protokolü yenileme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, “1 Şubat’a kadar sözleşme imzalanmazsa vatandaşlar ilaçları parayla alacak, faturalarını daha sonra SGK’ya götürebilecek. Bu da birçok pahalı ilacın kullanımında sıkıntı yaratacak” dedi.

Gelir testi kuyruğu gece yarısından başlıyor

Haberin Devamı

Çağatay KENARLI (DHA)
GENEL Sağlık Sigortası kapsamına girmek isteyen birçok vatandaş, gece yarısından itibaren ilçelerinde bulunan kaymakamlık binasındaki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Küçükçekmece Kaymakamlık binası önünde 01.00 sıralarında sıraya girdiğini söyleyen bir vatandaş, “Bir haftadır gelip gidiyoruz, böyle bir şey olur mu?” derken, başka bir vatandaş da 1 haftadır sıra numarası alamamaktan yakındı. Teste girmek isteyenler, bağlı bulundukları ilçelerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından sıra numarası alıyor. Sıra numarası alanlar bu teste giriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!