Türkiye bu yıl hiç büyümeyecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bu yıl hiç büyümeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2012 13:56

Merrill Lynch Varlık Yönetimi, 2012’de Türkiye için büyüme tahminini yüzde 0 olarak açıkladı. Yeni yılın ilk iki çeyreğinde eksi büyüme rakamları açıklanmasını bekleyen kurum, yıl sonunda büyümenin yüzde 0 olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

İstanbul’da düzenlenen toplantıda Merrill Lynch Varlık Yönetimi 2012 Yatırım Stratejilerine Genel Bakış Raporunu açıklayan kurum, Türkiye’nin 2012’nin ilk iki çeyreğinde yüzde Avrupa’ya paralel olarak yüzde 2.5 daralmasını beklendiklerini de ifade etti.

 

Merill Lynch, 2013’te ise Türkiye’nin yüzde 6 oranında büyümesini beklediklerini de ifade etti.         

 

Merrill Lynch’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başekonomisti Türker Hamzaoğlu, Türkiye’de tüketici kredilerinde oldukça hızlı bir düşüş yaşandığını, tüketicilerin harcamalarını azalttıklarını bunun da yüzde sıfır büyüme tahmini tetiklediğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

Hamzaoğlu, toplantı sırasında büyüme konusunda hükümetle neden ayrıştıkları yönündeki bir soruya ise, “Hükümet 2012’de yüzde 4 gibi iyimser bir tahminde bulunuyor. Ancak tüketici rakamlarına ve verilen kredilere bakıldığında, işlerin öyle işlemediğini görüyoruz. Biz olaya böyle bakmıyoruz” dedi.

   

 

İŞŞİZLİK İKİ PUAN ARTACAK

Hamzaoğlu, 2012’de istihdam piyasası için de karamsar bir tablo çizdi.

 

Hamzaoğlu, bu yıl işsizlik oranının iki puan artmasını beklediklerini ifade etti. Kurumun tahminlerine göre, işsizlik oranı 2012’de yüzde 10.4’ten yüzde 12.4’e yükselecek.

 

YATIRIM YAPILABİLİR ÜLKE ŞANSINI GEÇEN YIL KAÇIRDIK

Hamzaoğlu sunum sırasında yaptığı açıklamalarda, Merrill Lynch olarak 2011’de Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke olmasını beklediklerini, en çok da bu tahminlerinin tutmamasından dolayı üzüldüklerini ifade etti.

 

Hamzaoğlu, “Türkiye, 2011’de yatırım yapılabilir ülke olma şansını kaçırdı. Bu yıl Türkiye için aşırı hızlı büyümenin dengelendiği, cari açığın üzerine gittiği bir yavaşlama dönemi olmalı. 2012’de yatırımcıların, iş adamlarının kendilerini beklemeye aldıkları bir yıl olacak. Türkiye olarak yatırım yapılabilir konumunun 2013’te yeniden gündeme gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Hamzaoğlu yatırım yapılabilir ülke olma için en önemli konunun istihdam olduğunu da vurguladı.

 

EKİM'DEN BU YANA MERKEZ BANKASI'NIN NE YAPTIĞINI ANLATMAYA ÇALIŞIYORUM

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Hamzaoğlu, Merkez Bankası politikaları konusunda şunları kaydetti:

“Ekim itibariyle, Merkez Bankası gecelik faiz koridorunu genişlettiğinden beri, gün yoktur ki, bir yatırımcıya Merkez Bankasının ne yapmaya çalıştığını anlatmayayım. Merkez Bankaları basit ve tahmin edilebilir olmalı. Yatırımcı faizin iki gün sonra ne olacağını kestiremediği bir piyasaya para yatırmak istemeyecektir. İkinci çeyrek itibariyle makro risklerin azaldığı ve önümüzü daha iyi göreceğimiz bir ortamda portföy yatırımlarında artış olacağını düşünüyoruz. Hükümetle ayrıştığımız nokta, hükümetin 'Avrupa'da yaşananlar ortada, bize bir şey olmaz, fonlama buluruz, yurt içinde de şirketler ve tüketiciler harcamaya devam eder' yaklaşımı var. Biz dünyanın böyle olmadığını düşünüyoruz. Bankaların bilançolarının küçülmesi, Türkiye'ye ayrılacak fonların azalması anlamına geliyor. Büyüyelim, yatırım yapalım, ama fonlamayı nereden bulacağız?”

Haberin Devamı

Hamzaoğlu, Son dönemde hızlı büyüyen Türkiye'de geçen iki senede yatırımlarını yapan tüketicilerin, doların, faizin yükseldiği bir ortamda harcama yapmayacağı öngörüsünde bulunurken, Ortadoğu'da da büyümenin yavaşlayacağı düşünüldüğünde Türkiye'nin Avrupa'da kaybettiği pazar payını Ortadoğu'da yakalayamayabileceğini söyledi.

ALTIN YILI 2000 DOLARDAN KAPATACAK

Merrill Lynch, 2012’de euro/dolar paritesinin Haziran ayında 1.30, Aralık’ta ise 1.40 seviyesinde olmasını beklediklerini de açıkladı.

 

Kurum, şu anda onsu 1.654 dolar seviyesinde olan altın fiyatlarının, 2012’de Haziran’da 1.750 dolar, yıl sonunda Aralık ayında 2000 dolar seviyesine çıkacağını tahmin ediyor.

 

Haberin Devamı

KÜRESEL EKONOMİ YÜZDE 3.7 BÜYÜYECEK

Kurumun raporunu sunan Portföy Strateji Uzmanı Johannes Jooste, 2012’de küresel ekonominin gelişmekte olan ülkelerin öncülüğünde yüzde 3.7 büyüyeceğini açıkladı.

 

Kurumun raporunda gelişmiş ülkeleri çemberi içine alan borç yükü baskının resesyon ihtimalini artırdığını ancak dünya genelinde bir çöküşün önüne geçilebileceğini ifade etti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!