İstanbul vergi gelirleri tahsilat hedefini aştı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul vergi gelirleri tahsilat hedefini aştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2012 00:00

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, İstanbul'un, vergi gelirleri tahsilatında geçen yıl hedeflerini aştığını belirterek, “Başkanlık olarak, 2011 yılı vergi gelirleri hedefimiz 99 milyar 853 milyon liraydı. Kasım sonu itibariyle toplanan vergi gelirimize baktığımızda bu rakamın 103 milyar 261 milyon lira olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 2011 sonunda ise toplamış olduğumuz verginin 105-110 milyar lira arasında bir aralıkta olabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Mustafa Dakın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'un vergi gelirleri tahsilatının her geçen yıl arttığını, 2011 Kasım sonu itibariyle itibariyle İstanbul'un, Türkiye vergi gelirleri tahsilatı içerisindeki payının yüzde 44,1'e yükseldiğini bildirdi.

İstanbul'da brüt vergi gelirlerinin 2011 Kasım sonu itibariyle 120 milyar 916 milyon lira olduğunu belirten Dakın, “İstanbul, 2011 tahsilat hedeflerini aşmıştır. Başkanlık olarak, 2011 yılı vergi gelirleri hedefimiz 99 milyar 853 milyon liraydı. Kasım sonu itibariyle toplanan vergi gelirlerimize baktığımızda bu rakamın 103 milyar 261 milyon lira olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 2011 sonunda toplamış olduğumuz verginin 105-110 milyar lira arasında bir aralıkta olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu yıl ise vergi gelirlerinde yüzde 10'luk artış hedefliyoruz” diye konuştu.

2011 vergi tahsilat hedeflerinin tutturulmasındaki en önemli etkenin, 6111 sayılı “Torba Kanun” olarak bilinen Kamu Alacaklarını Yeniden Yapılandırma Yasası olduğunu belirten Dakın, şunları kaydetti:

“Yapılandırmadan ciddi gelirlerimiz oldu. İstanbul'da 963 bin mükellef vergi borçlarını yapılandırmak için başvuruda bulundu. Toplam başvuru tutarı yaklaşık 12 milyar lira. Bunların belli taksitler halinde ödenmesi gerekiyor. 4. taksitin vadesi kasım sonuydu. 30 Kasım itibariyle ödenmesi gereken toplam tutar 4 milyar 708 milyon liraydı. Biz bu rakamın 4 milyar 577 milyon lirasını, yani yüzde 97'sini tahsil etmiş durumdayız. Bu da güzel bir rakam. Bizim tahsilat oranımız yüksek olmasına rağmen ihlal eden mükellefimiz de yaklaşık yüzde 15 civarında. Ancak ihlal edenlere ait tahsil edilemeyen tutarlar daha ufak olduğu için genel tahsilat oranımızı çok az etkilemiştir.”

Dahilde alınan KDV'nin yüzde 48'i İstanbul'dan

Mustafa Dakın, 2011 Kasım sonu itibariyle toplam vergiler içerisinde KDV, ÖTV ve ÖİV'yi içeren dolaylı vergilerin payının İstanbul'da yüzde 64 olduğunu belirterek, KDV açısından Türkiye'deki gelirlerin yüzde 41'inin İstanbul'da toplandığını, dahilde alınanlar açısından bu oranın yüzde 48 olduğunu bildirdi. Dakın, Gelir Vergisinin yüzde 43'ünün, Kurumlar Vergisinin ise yüzde 54'ünün İstanbul'da toplandığını kaydetti.

Vergi denetiminin tek çatı altında toplandığını hatırlatan Dakın, “İstanbul olarak yaygın, yoğun denetim dediğimiz birtakım yoklamalar, incelemeler yapmamız söz konusu. Bununla ilgili kayıt dışılığın yaygın olduğu alanlarda dönemler itibariyle mutat denetimlerimizi yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“Bazı sektörlerin vergi rakamlarının daha gerçekçi seviyeye ulaşması amaçlanıyor”

İstanbul'da sektörleri temsil eden sivil toplum örgütleriyle bir araya geleceklerini belirten Dakın, “Beyanları bizi tatmin eden sektörler ve meslek grupları üzerinde fazla efor sarf etmeye gerek yok. Bazı sektörler ve meslek gruplarının ödedikleri vergi rakamlarının ise mutlak surette daha gerçekçi bir seviyeye ulaşması amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Vergi Dairelerinin yetki alanı içerisinde bulunan banka şube müdürleri kadar mali sorumluluk taşımalarına rağmen vergi dairesi müdürlerinin aldıkları maaşların yetersizliğine dikkati çeken Dakın, vergi dairelerinin hizmet vermekte oldukları binaların sorunlarıyla da ilgilendiklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!