Zorlu Denizli'de dev Jeotermal santral yapacak

Güncelleme Tarihi:

Zorlu Denizlide dev Jeotermal santral yapacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2011 16:45

ZORLU Enerji Grubu, Denizli’nin Sarayköy İlçesi yakınlarındaki Kızıldere Mevkii’nde, 230 milyon dolar yatırımla Türkiye’nin en büyük jeotermal santralini yapacak. Santralin yapılacağı 70 dönümlük arazi, valilikte Denizli Kızıldere Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi ile imzalanan protokolle Zorlu Enerji’ye devredildi. Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu, memleketine önemli bir yatırım yapacak olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Tesisimiz çevreci olacak. Tek bir yeşil dokuya zarar vermeyecek" dedi.

Haberin Devamı

Zorlu Enerji Grubu, yılda 575 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek tesis yapmak için kolları sıvadı. 70 dönümlük arazi üzerine kurulacak jeotermal santral için önümüzdeki günlerde başlayacak çalışmalar, 2013 yılı ortasında tamamlanacak. Santralin yapılacağı yerin tahsisi için Denizli Valiliği’nde protokol töreni düzenlendi. Denizli Kızıldere Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, Vali Abdülkadir Demir ile Zorlu Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu, protokolü imzalayarak, yatırımın yapılacağı arazinin devrini gerçekleştirdi. Vali Demir, "Bölgemizde zengin doğal kaynaklar var. Bu alana yapılacak olan bu dev yatırımı destekliyoruz. Santralden üretilecek enerji konutlara ve seralara verilecek. Sera Organize Sanayi Bölgesi için yer tahsisi işlemleri bitti. 2013 yılında sera yatırımları için parsel dağıtımı başlayacak. Zorlu Enerji Grubu ile seralar birbirini tamamlayan entegre tesis olacak. Türkiye’nin en büyük jeotermal santralinin Denizli’ye kurulacak olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Bölgemizde, 30 ile 250 derece arasında değişen sıcaklığa sahip yer altı suları var. Bu yatırım diğer yatırımların da önünü açacak" dedi.

’ÇEVRECİ TESİS OLACAK’

Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu da memleketi Denizli’ye bu önemli yatırımı yapacak olmanın mutluluğu ve onurunu yaşadıklarını kaydetti. Tesisin çevreci olacağını, tek bir yeşil dokuya zarar vermeyeceğine dikkati çeken Zorlu, "Kızıldere’de faaliyete geçecek Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali, jeotermal potansiyeli açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye’de yeni yatırımların da öncüsü olmasını diliyoruz" dedi.

230 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Zorlu Enerji Genel Müdürü Ali Kindap ise 230 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ve yılda 575 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üreteceklerini vurguladı. Kindap, "Yapacağımız santral, teknolojik donanımıyla dünyanın örnek tesislerinden biri olacak. En üst seviyede teknoloji kullanılıp, çevreye karşı duyarlı bir tesis ortaya çıkacak. Ekonomiye yılda 60 milyon dolar katkı sağlayacağız. Üreteceğimiz elektrik enerjisi binlerce konut ile sera tesislerine verilecek. Tesisin inşaatına yeni yılla birlikte kazma vuracağız" diye konuştu.

BİR TESİSİ DAHA VAR

Zorlu Enerji Grubu Şirketleri’nden Zorlu Doğal’ın, 245 derece sıcaklığı barındıran Kızıldere Jeotermal Santrali’nde 2008 yılında ADÜAŞ ihalesi ile devraldığı 15 MW kurulu gücte bir jeotermal santrali daha bulunuyor. Zorlu Doğal, mevcut ve yeni kurulacak tesisle bölgede yaygın olan seraların buhar ve ısıtma ihtiyacını karşılayacak. Tesisin ayrıca, termal turizmin gelişmesine katkı vereceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!