Denizbank için her ülkeden banka ile görüşmeler oluyor

Güncelleme Tarihi:

Denizbank için her ülkeden banka ile görüşmeler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 00:00

xEuro krizinin derinleşmesiyle birlikte Fransa-Belçika ortaklığındaki Dexia’nın Türkiye iştiraki Denibank’ı satış kararının ardından, uluslararası medyanın da ilgi odağı haline gelen Denizbank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş, bankanın satışının uluslararası finans çevreleri kadar uluslararası basının da gündeminde olduğunu vurguladı.

Sky News’in İngiltere merkezli bankacılık devi HSBC’nin Denizbank için resmen teklifte bulunduğu haberine yorum yapmaktan kaçınan Ateş, “Satış süreci son derece hassas yönetilmesi gereken bir dönem. Halka açık bir şirket olduğumuz için bu çerçevede ve rekabet kurallarına, gizlilik kurallarına uygun davranmaya çok özen gösteriyoruz” dedi.

Londra yolcusu Ateş

Türk Hava Yolları’nın Londra uçağında karşılaştığımız Hakan Ateş, Denizbank’ın Başekonomisti Saruhan Özel ile Londra’ya olan yolculuklarının uluslararası basında yer alan HSBC’nin Denizbank’a yönelik verdiği 3 milyar sterlinlik satın alma teklifi ile bir ilgisi olup almadığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Ateş, “Satış sürecinde her ülkeden, her türlü bankayla görüşmelerimiz oluyor. Bunu son derece hassasiyetle yürütüyoruz” demekle yetindi.

Tek banka ile görüşmüyoruz

Sky News’in blog sayfasında geçtiğimiz günlerde yer alan habere göre, HSBC haftalar boyunca yapılan değerlendirmelerin ardından Denizbank’a teklifini sundu. Haberde, HSBC’nin ne kadarlık bir teklifte bulunduğunun netleşmediği, ancak Denizbank’ın küçük halka açıklık oranı temel alındığında, teklifin 3 milyar sterlinden fazla olduğu kaydedildi. Ateş, HSBC’nin Denizbanka teklif veren tek banka olduğu yönündeki haberlere ilişkin ise sadece, “Tek bir banka ile görüşmüyoruz. Ancak bu konuda daha fazla detay vermem doğru olmaz” dedi. Dexia’nın Denizbank’taki hisseleri ile ilgili stratejik opsiyonların değerlendirilmesine yönelik olarak başlatılan çalışmalar için Bank of America Merrill Lynch ve White & Case firmalarına yetki verdiğini duyurmuştu.

HSBC Türkiye’de büyümek istiyor

İNGİLİZ bankacılık devi HSBC de global kriz sürecinde, geçtiğimiz günlerde bazı ülkelerde küçülme yada operasyonlarını tamamen son verme yönünde karar aldıklarını açıklamıştı. Türkiye HSBC’nin büyümek istediği ülkelerden biri. HSBC Türkiye Genel Müdür Martin Spurling ağustos ayında yaptığı açıklamada, bankanın global stratejisi kapsamında Türkiye’de büyümeye karar verdiklerini belirterek, “Bu kapsamda Türkiye’de organik büyümenin yanı sıra bir banka daha satın alabiliriz. Büyümek için 5 kriterimiz var. Türkiye, uluslararası ekonomi ile bağlantılı oluşu, hızlı büyüme özelliği, yüksek kârlılık, verimlilik ve likidite gibi bu 5 kriterimize uyuyor ve gelecekte bu uyumu daha da güçlendireceğini görüyoruz. Kriterlerimize uyarsa alacağımız bankanın büyük-küçük yada kamu-özel olması fark etmez. Eğer kriterlerimize uyarsa birkaç milyar dolar yatırım yapmayı düşünebiliriz” demişti. Türkiye’de 20 yıldır faaliyetleri bulunan HSBC, Türkiye pazarına 10 yıl önce Demirbank’ı satın alarak yerleşmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!