400 bin kişi tura çıktı, 280 milyon lira harcayacak

Güncelleme Tarihi:

400 bin kişi tura çıktı, 280 milyon lira harcayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2011 00:00

Kurban Bayramı turlarıyla 100 bini yurtdışı olmak üzere 400 bin kişi tatile çıktı. Turlara talep geçen bayrama göre yüzde 50 düştü. Kurların yükselmesi yurtdışı, havaların soğuması da yurtiçi turlarını frenledi. Tur harcamaları da 280 milyon liraya ulaştı.

Haberin Devamı

BAYRAM tatilinin başlamasıyla birlikte yurtiçi ve yurtdışı tur paketlerini satın alan 400 bin kişi de yollara çıktı. Geçen yıl 300 bin kişi turlarla yurtdışına çıkarken, bu bayram yurtdışı rakamı 100 bin kişide kaldı. Van depremi ve şehit haberlerinin yanı sıra döviz kurlarındaki artış da tatil planları yapanların keyfini kaçırdı. Özellikle kurlardaki artış, yurtdışı turlara olan talebi yüzde 50 düşürdü. Tatilin hafta sonu ile birleştirilmeyerek kısa tutulması ile umduğunu bulamayan tur şirketleri de talebin azalması nedeniyle paket fiyatlarını yüzde 20 aşağı çekti. Turlarla seyahat edecek olan 400 bin kişinin harcaması ise 280 milyon TL’ye ulaştı.
En fazla Kıbrıs’a
Bu yıl bayram tatilinde tatilcilerin en çok tercih ettiği yer Kıbrıs oldu. Tatilin diğer gözde yerleri ise Roma, Beyrut, Viyana, Prag, Dubrovnik, Paris ve Amsterdam oldu. Yurtiçinde kalmayı tercih eden tatilciler ise Akdeniz bölgesine ilgi gösterirken, kültür amaçlı seyahati tercih edenlerin adresi ise Kapadokya ve GAP bölgesi oldu. Kıbrıs’ın, bayramın parlayan yıldızı olduğunu söyleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bu yıl insanların son dönemde yaşanan olaylardan dolayı moral tatiline çıktığını söyledi.
Fiyatlar yüzde 20 düştü
Bayram turlarında geçen yıla yüzde 40’lık bir azalma olduğunu belirten Odeon Tours İç Pazar Müdürü Akın Akar Aksu, “Özellikle döviz kurunda yaşanan artışlar yurtdışı tur satışlarını çok kötü etkiledi. Yurtiçinde ise hareketlilik artıyor ama deprem ve terör olayları da bu alana sekte vurdu. İşler bu yıl iyi gitmiyor. Geçen yıl da düşüş yaşanmıştı ama bu yıl daha büyük kayıp var. Hem yurtiçi hem de yurtdışı turlarda talep olmadığından dolayı fiyatları yüzde 20 düşürmek zorunda kaldık” diye konuştu.
Fiyatları  düşürmenin yanında bir çok kampanyalı paket seçeneklerinin sunulduğunu söyleyen Aksu, “Tur şirketleri müşteri kaybından dolayı çok alternatifli paketler üretiyor. Bayram süresince ünlü sanatçıların program yaptıkları oteller tercih ediliyor. Biz de tur paketlerimizde sanatçı faktörünü de ekliyoruz” dedi.
Toplumsal duyarlılık yaşandı
Son zamanlarda Türkiye’de yaşanan terör olaylarının ve depremin bayram tatillerini etkilediğini belirten Başaran Ulusoy, şunları söyledi: “Olaylardan sonra bir çok rezervasyon iptal edildi. Toplumsal bir duyarlılık yaşanıyor. Uzakdoğu bölgesinde Bangkok ve Tayland turlarında büyük iptaller yaşandı. Buralara gidecek olanların turlarını yurtiçine ya da Kıbrıs’a kaydırdığını görüyoruz.”

Haberin Devamı

Tatil uzamayınca talep yarıya indi

Haberin Devamı

ETS Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, bayram tatilinin kısa olmasının tur şirketleri açısından yarı yarıya bir kayba neden olduğunu söyledi. Şeker bayramında alınan turlara göre çok büyük bir düşüş olduğunu dile getiren Ersoy, şöyle devam etti: “Antalya’daki otellere ilgi var. Bayram tatilinin hafta sonu ile birleştirilmemesi nedeniyle özellikle yurtiçinde tüm dönüşler çarşamba günü gerçekleşecek. Uçaklarda da denilenin aksine çarşamba haricinde yoğunluk yok.”

Yurtiçi otobüs 400 milyon liraya ulaştı

KASIM ayının başından itibaren yurtiçi otobüslerde yer olmadığını söyleyen Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, şöyle konuştu: “Bayramda toplam 10 bin otobüs ile hizmet verilecek. Bayram süresince her gün 1 milyon kişi seyahat edecek. Özellikle İstanbul otogarında büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Bayram süresince 10 milyon kişi 400 milyon TL’lik otobüs seyahati gerçekleştirmiş oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!