‘1915 Çanakkale Köprüsü tarihe geçti’

Güncelleme Tarihi:

‘1915 Çanakkale Köprüsü tarihe geçti’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2022 07:00

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'ne Seyit Onbaşı'nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden figürlerin yerleştirilmesine ilişkin, "Gurur ve mutlulukla açıklamak istiyorum ki, şu anda hep beraber tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. 318 metrelik kulelerin üzerine yerleştirilen 16 metrelik mimari amaçlı top mermileriyle 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olarak da tarihe geçmiştir" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Karaismailoğlu, “Feribotla 30 dakika sürmesi gerekirken, kuyruklar nedeniyle veya denizin, havanın müsaade ettiği zamanlarda çoğu zaman saatler süren, Çanakkale Boğazı’ndan geçiş artık 6 dakikada tamamlanıyor. Bundan böyle Kazdağları’nın eşsiz doğası, temiz havası korunacak; Çanakkaleliler, yerli yabancı turistler ve nakliyeci vatandaşlarımız da yolun konforundan ve doğanın güzelliklerinden yararlanacak” ifadelerini kullandı.

‘1915 Çanakkale Köprüsü tarihe geçti’

75 TON AĞIRLIĞINDA

Köprünün projesinde yer alan ve kalıcı çelik imalatını sağlayan firmanın imal ettiği, Seyit Onbaşı'nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden, her biri 75 ton ağırlığında ve 20.5 metre yüksekliğindeki 4 top mermisi figürü de mart ayında şirkete ait 'GMK-1' isimli gemiyle Gelibolu Sütlüce'deki şantiye alanına getirildi. Top mermisi figürlerinin, köprünün Asya ve Avrupa yakasında 318 metre uzunluğundaki kulelerine yerleştirilmesi için 19 Kasım'da çalışma başlatıldı. 2 top mermisi figürü, 25 Kasım'da yerleştirildi. Kalan 2 figürü yerleştirme çalışmaları ise 6 Aralık'ta tamamlandı.

 

BAKMADAN GEÇME!