Depremzedenin 1.5 milyar liralık kredisine erteleme kapısı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Depremzedenin 1.5 milyar liralık kredisine erteleme kapısı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2011 00:00

BDDK, bankaları Van’daki ticari ve tüketici kredileriyle kredi kartı borçlarını erteleyebilmenin mevzuat altyapısını hazırladı. Van’daki kredi büyüklüğü 1.5 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Bazı bankalar, depremin ilk gününden itibaren borçları erteleme konusunda adım atmıştı.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Van depremi nedeniyle bölgede kullandırılan kredilerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin alınan kararlar çerçevesinde bankaların uygulamaları ile ilgili engellerin kaldırılması yönünde adım attı. BDDK’nın aldığı kararla ağırlıklı olarak bölgede kullanılmış olan ticari ve bireysel krediler ile kredi kartlarından kaynaklanan borçların 3 ay yada daha uzun süre ertelenmesi gibi bankalarca depremzedelere yardım amacıyla açıklanan kararların nasıl uygulanacağına da açıklık getirilmiş oldu. Van’da bu yıl kullandırılan 1.5 milyar liralık kredinin ertelenmesi konusu mevzuat alt yapısına kavuşmuş oldu.

Engellerin aşılması

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan BDDK kararında, “Van ili ve çevresinde 23.10.2011 tarihinde meydana gelen deprem felaketiyle ilgili olarak bankalar tarafından, bölge halkına yardım amacıyla o bölgede yerleşik kişilere yine o bölgede kullandırılan krediler ile ilgili olarak alınması düşünülen önlemler için düzenlemelerden kaynaklanabilecek engellerin aşılmasının amaçlandığı” belirtildi.

BDDK kararına göre, izlenen kredi ve diğer alacakların sözleşmelerinde öngörülen ilk ödeme planının uzatılmasına yönelik değişiklik yapılması halinde, öngörülen ilave genel karşılıkların ayrılması, yeniden yapılandırılan krediler ve diğer alacakların tekrar yeniden yapılandırılması durumuyla ilgili olarak, kredilerin yeniden yapılandırılmasında aranan, her yıl kalan anapara borcunun yüzde 20’sinin tahsil edilmesi, 31 Mart 2012’ye kadar işlem tesis edilmesi kaydıyla, bankaların insiyatifine bırakılmasına karar verildi.

Bakanlar Kurulu ötelemişti

Bakanlar kurulu, depremde zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerle esnaf ve sanatkarların düşük faizli kredilerinden doğan borçlarını 1 yıl erteleme kararı almıştı. Bakanlar Kurulu kararında, deprem nedeniyle zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından düşük faizli kredi kullandırılması ile esnaf ve sanatkarlara Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle veya doğrudan Halk Bankası tarafından düşük faizli kredi kullandırılacağı açıklanmıştı.

Van’da bankaların 41 şubesi bulunuyor

BDDK verilerine göre 1 milyonu aşkın nüfuslu Van ili sınırları içinde çeşitli bankaların 41 şubesi bulunuyor.
Haziran 2011 itibariyle Van’da kullandırılmış olan nakdi kredi hacmi ise 1.5 milyar TL civarında. İldeki mevduatın hacminin ise 1 milyar TL dolayında olduğu belirtiliyor.
Depremin hemen ardından bankalar bölgedeki çalışanları ve müşterilerine yönelik yardım kararlarını açıkladı.
Borçların müşterilerin başvurması halinde en az 3 ay ertelenmesi gibi öteleme kampanyasının yanı sıra bölge halkından işlem masraflarının de bir süreliğine alınmayacağı açıklandı.
Bankalar ayrıca depremzedeler için açılan banka hesaplarına yatırılan paralar için de masraf almadıklarını duyurdular.

Van’da kira fırsatçılığı yapan var

VAN Emlakçılar Derneği Başkanı Salih Özbek, “Yaşanan depremin ardından ev kiralarında ciddi artışlar olmaya başladı, belki daha da artacak” dedi. Vatandaşların müstakil evlere ve depremden zarar görmeyen TOKİ konutlarında kiralık ev arayışına girdiğini, bir hafta geçmesine rağmen bu yerlerde kiralık evlerde yüzde 30 oranında bir artışın gözlendiğini anlatan Özbek, “Fırsatçılıktan ziyade birbirimize kenetlenmemiz gerekir. Evleri yıkılan ve hasar gören insanlarımız kiralık ev arayışına girdi. Ev kiralarında bir hafta içinde ciddi bir artış olmaya başladı. Bu belki önümüzdeki günlerde daha da artacaktır. Bu çok ahlaki değil. Kanunen bir anda artan kiraların önüne geçmemiz söz konusu değil. Ama biz emlakçılar olarak ev sahiplerini duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Depremden önce doğalgazlı bir dairenin kirasının 550 ile 600, lüks konutların ise 750 ile 1000 lira arasında değişiyordu” diye konuştu.
TOKİ konutları
Emlakçı Ferhat Ayan ise depremden sonra, ev kiralarında artış yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Müstakil evlerin yanında sağlam zemin üzerinde kurulan ve depremden zarar görmeyen TOKİ konutlarına büyük ilgi var. Van merkeze 20 kilometre uzaklıkta bulunan Edremit TOKİ konutlarında 300 liraya kiraya verilen daireler, depremden sonra oluşan rağbet yüzünden kiraların, 450 ile 500’e yükseldiğini gözlemledik. Bu bir fırsatçılıktır, yaşanan acılar üzerinde kimsenin fırsatçılık yapmaması gerekiyor.”

YARDIMLAR

Van’daki 12 öğretmen lojmanını ölen öğretmen adlarıyla yenileyecek

ÇELEBİ Hava Servisi, depremde hayatını kaybeden öğretmenler anısına Van’ın ilçe ve köylerinde 12 öğretmen lojmanını “Çelebi Evi”ne dönüştürecek. Çelebi Hava Servisi, bu konudaki çalışmayı, 50’nci kuruluş yıldönümü olan 2008 yılında başlattığı sosyal sorumluluk projesine paralel olarak gerçekleştirecek. Çelebi, 2008 yılında “50’nci Yıl’da 50 Çelebi Evi” sloganı ile Milli Eğitim Bakanlığı ve TOÇEV ile birlikte “Evimdeyim” projesini hayata geçirmişti. Çelebi Hava Servisi Yönetim Kurulu Başkanı Can Çelebioğlu ve Başkan Vekili Canan Çelebioğlu Tokgöz, Milli Eğitim Bakanlığı’na müracaat ederek, Van’ın ilçe ve köylerindeki 12 öğretmen lojmanın yeniden yapılandırılması konusundaki taleplerini sunacaklarını ve ihtiyaç duyulan okullarla ilgili yönlendirme isteyeceklerini açıkladı. Bölgedeki hava şartları izin verdiği sürece çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Çelebioğlu kardeşler, bu çalışmanın ilkbahar ve yaz aylarında mutlak bir şekilde tamamlanacağını, ayrıca bu lojmanların bağlı bulunduğu ilköğretim okulları öğrencilerinin bir senelik kırtasiye malzemelerinin de Çelebi tarafından temin edileceğini belirtti.

TASD, 20 bin çift ayakkabı gönderiyor

TÜRKİYE Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı İslam Şeker, depremin ardından sektör genelinde kampanya başlattıklarını belirterek, kısa sürede toplanacak 20 bin çift ayakkabının Türk Kızılay’ı kanalıyla bölgeye gönderileceğini söyledi.

TPF: Giysi gönderin, gıdayı biz düşünürüz

TÜRKİYE Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, TPF olarak ilk etapta bir kamyon su gönderdiklerini ve yardım çalışmalarının hızla devam ettiğini söylerken, “Bireysel yapılacak çok şey var, elbirliği içinde yardımlar Van’a akmalı. Az kullanılmış giyeceklerinizi gönderin. Gıdayı düşünmeyi bizler gibi sektör profesyonellerine bırakın” dedi.

BTSO, Van’a 30 konut gönderiyor

BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bursa Valiliği tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde; depremden zarar gören Van halkı için 300 bin TL yardımda bulunduktan sonra, “Van İçin Tek Yürek” mesajı ile ilk etapta 4 deprem konutu yüklü 2 TIR’ı da bölgeye gönderdi. Söz konusu yardım çerçevesinde BTSO tarafından içinde jeneratörü, ısıtıcı, kilim, battaniye ve kuru gıda çeşitleri bulunan toplam 30 konut Van’a gönderilecek. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, “Bize ulaşan bilgilere göre, hava koşulları da göz önüne alındığında; Van’daki insanların barınma ihtiyaçları öncelik arzediyor. Gün, birlik olma günüdür. Bu acı sınavdan Türk halkının başarıyla çıkacağından eminiz” dedi. Sönmez, bayram öncesinde Van’da mağdur olan insanların yaralarına bir nebze olsun merhem olmaya çalışmanın insani bir görev olduğunu hatırlatarak, “Evlerini kaybeden insanlarımız yurtiçi ve yurtdışından yapılan ve yapılmakta olan yardımlarla daha sağlıklı koşullara kavuşacaklar” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!