Hükümetten Van için art arda ekonomik önlemler

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten Van için art arda ekonomik önlemler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2011 15:58

Van'da meydan gelen 7.2 şiddetindeki depremin yarattığı ekonomik hasarın yaralarını sarma çabaları çerçevesinde, çeşitli bakanlıklar da kolları sıvadı.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, Van'da yaşananların mücbir neden olarak görülmesin nedeniyle vergilerin tahsilatını ertelerken, Ziraat Bankası çiftçilerin, Halk Bankası da esnafın borçlarının süresini uzatma kararı aldı.

Bunun yanı sıra Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı da, KOSGEB vasıtasıyla yürütülen afetlerden zarar gören işletmelerle ilgili programa, Van ilinin de dahil edileceğini bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle ilin tamamında vergi uygulamaları bakımından mücbir sebep  hali ilan edildiğini bildirdi.

Şimşek, "Bakanlığımızca 23 Ekim 2011 tarihinde Van İlinde meydana gelen deprem  felaketi mücbir sebep hali olarak kabul edilmiş ve Van İlinin tamamında vergi  uygulamaları bakımından mücbir sebep hali ilan edilmiştir. Söz konusu mücbir sebep halinin 23 Ekim 2011 tarihinde başladığı kabul  edilmiştir. Mücbir sebep halinin sona erdiği tarih ise depremin etkilerinin ne  kadar süreceği bilinemediğinden ileride Bakanlığımızca belirlenecektir" dedi.
       
ZİRAAT VE HALK BANKASI BORÇLARI ERTELEYECEK

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Van'daki depremde zarar gören Ziraat Bankası ile Halk Bankası'na borçlu kişilere kolaylık sağlanacağını bildirdi.

Hükümetin depremin yaralarını sarmak için her türlü gayreti gösterdiğini ifade eden Babacan, "Depremden zarar gören çiftçilerimiz Ziraat Bankaları  şubelerine başvurmaları halinde borçları ertelenecek. Halk Bankasına borcu olan esnafımızın da başvuruları halinde borçlarının süresi uzatılacak. Bankalarımız, depremden zarar gören vatandaşlarımıza her türlü kolaylığı gösterecek” dedi.

TARIM BAKANLIĞI: BORÇLAR BİR YIL ERTELENDİ

Bu açıklamdan sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Van ve çevresinde meydana gelen depremde zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankasına olan borçlarının bir yıl süreyle ertelendiğini açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Van ve çevresinde meydana gelen depremde zarar gören çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için bazı tedbirler alındığı, bu kapsamda çiftçilerin Ziraat Bankası'na olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelendiği, depremden dolayı hayvanları telef olan çiftçilerin kayıplarının da karşılanacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, depremde ahır ve samanlıkları yıkılan çiftçilerin talep etmeleri halinde hayvanlarının bakanlık tarafından satın alınacağı, satın alınacak hayvanların parasının da peşin ödeneceği ve Et ve Balık Kurumu kombinalarında kesiminin sağlanacağı kaydedildi.

VAN KOSGEB PROGRAMINA GİRDİ

Depremzede esnafa bir diğer iyi haber de sabah saatlerinde Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'den geldi.

KOSGEB tarafından önceki haftalarda açıklanan 100 bin lira üst limitli  Acil Destek Kredisinden Van'daki esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerin de  faydalandırılacağını belirten Bakan Ergün, 6 ayı ödemesiz, 2 yıl vadeli kredinin  faizinin de KOSGEB tarafından karşılanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Söz konusu kredinin genel olarak uygulanan bir sistem olduğuna işaret  eden Ergün, deprem sonrası farklı mekanizmaların da devreye girebileceğini ifade  ederek, şunları söyledi.

"Onun için son durumu bir görelim. Yeni manzara nedir? Çünkü Afet  İşlerinin de atacağı adımlar olacak. Mesela işyerlerini kaybedenler için kalıcı  işyerleri inşası, evini kaybedenler için konut inşası gündeme gelecek. Bunları  mekanizması ayrıca işlemektedir. Onlar çok uzun vadeli, 20 yıl ve çok düşük, kira  öder gibi bir şekilde kişilerin mülkiyet sahibi olmasını sağlayacak mekanizmalar.  Onun dışında başka tedbirler, o bölgede vergi borcuyla ilgili belki esnaf ve  sanatkara, KOBİ'lere başka mekanizmaları devreye sokmak icap edebilecektir. Yani  afet sonrası gelişmeleri kapsamlı bir şekilde değerlendirmek gerecek. O nedenle  biraz tabloyu görelim, karşımıza ne çıkacak. Çünkü hadise yeni, henüz alınması  gereken sonuçların hepsini alma imkanına sahip değiliz. Ama ben ilk etapta bizim  KOSGEB vasıtasıyla uygulamaya koyduğumuz, afetlerden zarar gören esnaf, sanatkar  ve KOBİ'ler için uyguladığımız programı hatırlattım. Van'daki kardeşlerimiz de bu  programın içine hemen dahil edileceklerdir. Ama belki ilave yapılması gereken  şeyler olacak. Onları da ayrıca Bakanlar Kurulumuzda arkadaşlarımızda  değerlendireceğiz."

Haberin Devamı

KOSGEB kredisinde 100 bin lira olan üst limitin daha yukarı çıkarılıp  çıkarılamayacağına ilişkin bir soru üzerine Bakan Ergün, bölgedeki manzara net  olarak ortaya çıktıktan sonra gereken desteklerin sağlanacağını bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!