Tuzak kuran sitelere dikkat

Güncelleme Tarihi:

Tuzak kuran sitelere dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 11:46

İnternet üzerinde açtıkları alışveriş siteleriyle vatandaşları dolandırdığı tespit edilen 20 kişi gözaltına alındı. Vatandaşların banka hesapları ile kredi kartı bilgilerini almak için alışveriş sitesi kurdukları tespit edilen ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren çetenin, 872 kişiyi toplam 840 bin TL dolandırdıkları tespit edildi. Mahkemeye çıkartılan zanlılar, cezaevine gönderildi.

Haberin Devamı

Sanal dolandırıcılık olayı, İstanbul’da bulunan N.D adlı internet yer sağlayıcı firmasının jandarmaya şikayeti ile ortaya çıkartıldı. Firmanın kendi sunucularından dolandırıcılık amacı ile internet siteleri açıldığı ihbarında bulunuldu. Harekete geçen İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Ekipleri, siteleri kuran kişileri tespit edip takibe başladı. Jandarma, A.S. adlı kişinin liderliğinde 20 kişiden oluşan sanal dolandırıcıların Türkiye genelinde 110 internet sitesini kullanarak dolandırıcılık yaptıklarını tespit etti. Banka hesap numarası ile kredi kartı bilgilerini ele geçirebilecekleri şeklinde hazırlanan tuzakların ise “kontör satın alma, fatura tahsilatı, fatura sorgulama, kolay alışveriş ve bankacılık işlemleri’ gibi sitelerle kurulduğu belirlendi.

SSL SERTİFİKASINI KONTROL EDİN

Bu olay üzerine basın açıklaması yapan (ETİCAD) Elektronik Ticaret Siteleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment ERDEM ; Türk halkının iyi niyetini her daim kötüye kullanmak isteyen kişiler olmuştur ve olacaktır. Bu ve benzeri olayların halkımızın yeni tanıştığı ve tam olarak bilgi sahibi olmadığı elektronik ticarette de mevzu bulmasını üzüntüyle karşılıyorum. Fakat internet ortamı aslında zannedilenden daha güvenlidir. Bu alandaki güvenlik sistemleri gün geçtikçe daha profesyonel hale getirilmektedir. Halkımızın alışveriş yaparken dikkat etmesi gereken bazı hususlara dikkat çekmek istiyorum. Öncelikle aldığınız bir ürünün ödeme sayfasına ulaştığınızda SSL sertifikasının olup olmadığını muhakkak kontrol edin. Bunu kontrol etmenin en kolay yolu site ismini girdiğiniz browserdaki domain de meydana gelen değişikliktir. Örnek olarak    “ http:// www…..”  ile başlayan domain isminin başındaki değişiklik ödeme “ https://www.....” oluyorsa, bu sitede bir SSL sertifikası olduğu ve ödeme ile ilgili bilgilerinizin site sahipleri tarafından görülemediğidir. Bunun dışında firmanın iletişim bilgilerinin olup olmadığının kontrol edilmesi, herhangi bir kurum, dernek veya grup çatısı altında olup olmaması da dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Bunlar haricinde kredi kartını her firmada ayrı ayrı kullanmak istemeyenler içinse Paypal ödeme sistemini tavsiye edebilirim.

"SİTELERİN İSİMLERİ ÇOK ACİL AÇIKLANSIN"

Özellikle altını çizmek isterim ki çıkan haberlerde 100 den fazla e-ticaret sitesi kurulduğu ve kötü amaçlı kullanıldığı yazılmaktadır. Fakat bu sitelerin  e-ticaret sitesi sınıfına koyulması yanlıştır. Bunlar genelde fatura vb. tahsilatların yapıldığı tuzak sitelerdir. Bu şekilde yapılan haberler binlerce e-ticaret sitesini töhmet altında bırakmıştır. İşine internetin gücünü katarak müşterilerine online olarak hizmet götüren ve bu sistemlere ciddi emek ve  yatırım yapmış birçok irili ufaklı işletmemiz bu olaydan ötürü büyük zarar görmüştür. Bu sitelerin isimlerinin çok acil açıklanması gerekmekte olup, halkımızın aklındaki güven problemlerine bir yenisi daha eklenmemelidir.

 E-ticaretin özellikle son günlerde hızla büyüyen ve gelişen bir sektör olduğunu hatırlatan ERDEM, bu ve benzeri olaylardan ders alınması ve internetten alışveriş yapan kişilerin daha da bilinçlendirilmesi gerektiğini ekleyerek, www.eticad.org.tr adresinden kendilerine ulaşacak tüm e-ticaret müşterilerine detaylı olarak bilgi aktarımı yaptıklarını, alışveriş yapacakları sektörler üzerine kendilerini doğru adreslere yönlendirebileceklerini ifade ederek sözlerini tamamladı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!