190 beygirlik Astra 35 milyar lira

Güncelleme Tarihi:

190 beygirlik Astra 35 milyar lira
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2001 01:21

Opel, Astra ailesinin yüksek performanslı Coupe Turbo versiyonunu Van'da düzenlenen bir deneme sürüşüyle tanıttı. Böylece Turbo ile yeni Astra Coupe serisi tamamlandı. 2.0 litre turbo motorlu spor otomobil, geliştirilen şanzımanıyla yüksek performans ve yol tutuşunu birleştiriyor.

Van yollarında test ettiğimiz Coupe Turbo, performans tutkunlarının ihtiyaçlarına cevap veren bir otomobil. Şık ve zarif bir görünüme sahip olan spor otomobil, 7.5 saniyede 100 kilometre hıza ulaşıyor. Sürücü, 190 beygir güç üreten 2.0 litrelik motorun gücünü ayağının altında hissediyor. Otomobil, gaz pedalına dokunur dokunmaz, şimşek gibi harekete geçiyor. Otomobilin maksimum hızı ise 245 km.

Fabrika verilerine göre, aracın yakıt tüketimi 100 kilometrede 8.9 litre. Ancak, otomobili limitlerinin üzerinde kullandığınızda tüketim yükseliyor. Bizden sonra otomobili test edenler, Van'daki benzin istasyonlarında ‘‘kurşunsuz benzin’’ bulabilmek için epey bir mücadele etmek zorunda kaldılar.

2.0 litrelik Ecotec motordaki turbo, güç özelliklerinin dışında hafif yapısı ve çevreye uyum açısından da yeni standartlar ortaya koyuyor. Bu turbo motor ünitesi, Opel'in motor serisinde en yüksek güç-ağırlık-oranına sahip ve Avrupa'da 2005 yılında yürürlüğe girecek olan Euro 4 standartlarına şimdiden uyum sağlıyor.

Turbo'nun iç mekanı da aracın yüksek performanslı kişiliğini yansıtıyor. Coupe Turbo'yu Astra'lardan küçük farklılıklar ayırıyor. Alüminyum görünümlü marşpiye plakaları, soft-touch yüzeyi olan bir el freni kolu ve vites değiştirme kolu topuzu, emniyet kemerleri ve taban paspasları gibi iç mekan rengine uyum sağlayan iki renkli deri kaplı direksiyon simidi fark yaratan özellikleri.

Gerek performansı gerekse sportif dış ve iç görünümüyle Astra Coupe Turbo'yu büyükler için bir oyuncağa benzetmek mümkün. Bu oyuncağın fiyatı diğer coupe seçenekleriyle kıyaslandığında oldukça uygun... Astra Coupe Turbo 35 milyar liralık anahtar teslim fiyatıyla satışa sunuldu.

En ucuz Jaguar Türkiye'de

Jaguar'ın merakla beklenen yeni modeli X-Type Türkiye'de satışa sunuldu. Jaguar'ın S Type ile başlayan gençlere yönelme hedefi X-Type ile devam ediyor. Jaguar çizgisinin, çağdaş yorumu olarak tanımlanan X-Type, Jaguar'ın performans ve konfor özelliklerini devam ettiriyor.

X-Type modelinde 2.5 veya 3.0 litrelik V6 motor seçenekleri bulunuyor. Ayrıca Jaguar'da ilk kez tüm X-Type modellerde sürekli dört çekişli özelli standart olarak yer alıyor. Bu da X-Type'ı sürüş zevkine dönük bir otomobil haline getiren çevik ve spor sürüş dinamiklerine sahip kılıyor. Jaguar X-Type, BMW 3 serisi olmak üzere Mercedes C sınıfı ve Audi A4'e rakip olarak gösteriliyor.

X-Type, fiyatı ve donanımıyla geleneksel Jaguar alıcılarının dışına hitap ediyor. X-Type ile yeni aile kuran çiftlere, genç profesyonellere ve özellikle kadın sürücülere ulaşmayı hedefliyor.

Geçtiğimiz mart ayında Cenevre'de düzenlenen otomobil fuarında tanıtımı yapılan X-Type, tüm dünya ile aynı zamanda Türkiye'de satışa sunuldu. Jaguar ailesinin yeni üyesi X-Type, anahtar teslimi 93 bin 900 Alman Markı'ndan (59 milyar lira) başlayan fiyatlarla satılıyor. Buna karşılık, Jaguar'ın diğer modellerinin Türkiye satış fiyatları 65 bin ile 140 bin dolar arasında değişiyor.

Jaguar'ın Türkiye Genel Distribütörü Ortaklar Otomotiv, X-Type'ı diğer Jaguar modelleri gibi tampondan tampona 3 yıl sınırsız kilometre üretici garantisi ile satışa sundu.

Santa Fe ödül rekortmeni oldu

Hyundai'nin SUV segmentindeki aracı Santa Fe, geçtiğimiz aylarda aldığı iki ödüle bir yenisini daha ekledi. Kaliforniya eyaletinde 20 yıldır faaliyet gösteren ‘‘Strategi Vision’’ araştırma şirketi tarafından yürütülen 2001 Toplam Kalite Ödülleri'nde Santa Fe, kendi sınıfında en yüksek puanı alarak birinci oldu.

Tüketicilerin araç alımındaki davranışları ve satın almalarını etkileyen faktörleri inceleyen araştırma grubu deneklerle birebir yaptığı görüşmeler ve testler sonucunda Santa Fe'ye 857 puan vererek liderliğini onayladı. Aynı segmentteki araç ortalamasının 810 puan olarak belirlendiği değerlendirmede, Santa Fe donanımı, performansı ve teknolojisi ile toplam kalite ödülüne layık görüldü.

Piyasaya çıktığı 2000 yılında en fazla tercih edilen araçlar arasına giren Santa Fe, daha önce de Amerika'da hazırlanan ‘‘2001 Araç Memnuniyeti İndeksi’’nde SUV segmentindeki en iyi araç ve ‘‘Amerikan Otoyol Güvenliği Sigorta İdaresi’’nin (IIHS) çarpışma testinde de en güvenli araç olarak seçilmişti.

H-matic vitesiyle konforlu bir sürüş sunan Santa Fe, 2700 cc V6 179 bg'lik DOHC motora sahip. Elektronik kontrollü klima, otomatik hız sabitleyici, uzaktan kumandalı merkezi kilit ve alarm, deri döşeme, ısıtmalı ön koltuklar, 6 hoparlörlü radyo-CD ve kasetçalar, elektrik kontrollü sunroof, alaşımlı jantlar Santa Fe'nin donanım özelliklerinden sadece bir kaçı.

Van'ın resmi olmayan plakası 34 ve 06

Tarihi ve doğa güzellikleriyle tanınan Van’da ilginç manzaralarla karşılaştık:

İran'dan kaçak mazot trafiği inanılmaz boyutlarda. Mazotun son zamlar sonrasında 900 bin liraya yükselmesi, kaçakçılığı körüklüyor. İran'da 60 bin liraya satılan mazot, Türk topraklarına girdiğinde 300 bin liraya yükseliyor. At sırtına yükledikleri bidonlarla bir seferde 200 litre (400 litreye kadar çıkabiliyor) mazot getiren kaçakçılar, mazotu burada bekleyen kamyonculara satıyor. Kamyoncular, bu sayede uygun fiyata taşımacılık yapabiliyor.

İran sınırındaki tarihi Hoşap kalesine yaptığımız gezide, yolda bekleyen onlarca kamyon ve mazot kokan yollar dikkat çekti. Hoşap kalesine yaklaştığımızda, bir rafineriye gelmiş gibi mazot kokusuyla karşılaştık.

Van'da İstanbul ve Ankara plakalı araçlar büyük talep görüyor. Bunun nedeni Van plakalı araçların, Van dışına çıktığında güvenlik görevlileri tarafından güvenlik gerekçesiyle sıkça kontrol edilmesi. Kaçakçı damgasının bütün Vanlıların üzerinden silip atmak oldukça zor görünüyor.

Terörün izlerinin silinmeye çalışıldığı Van'da, trafikte askeri araçların çokluğu dikkatimizi çekti. Yolda, sivil otomobillerin sayısını aratmayacak kadar, askeri araç gördük.

Geleceğe güvensizlik satışları durdurdu

Opel Türkiye Genel Müdürü Erhard L. Spranger, otomotiv sektörünün içinde bulunduğu krizi değerlendirdi. Spranger, otomobil satışlarındaki düşüşün en büyük nedeninin, güvensizlik olduğunu söyledi. Spranger, ‘‘İnsanlar geleceklerinden endişe ediyorlar. Güven duymuyorlar’’ dedi.

Buna rağmen, yıl sonunda sektörün 275 bin adetlik bir satış rakamına yakalayacağını öne süren Spranger, sadece otomobil satışının 210 bin olacağını kaydetti.

SOL ŞERİT

MONREO, orijinal yedekparça sektöründe TV reklamına giren ilk sürüş kontrol sistemleri üreticisi oldu. TV kampanyasında öncelikli olarak; araç sahiplerinin, yıpranmış amortisörlerin yaratacağı tehlikeler konusunda uyarılması hedefleniyor. Ayrıca, güvenli bir sürüş için amortisörün ne denli önemli bir rol oynadığı da vurgulanıyor. Monreo, sadece TV reklamlarıyla sınırlı kalmayarak, eş zamanlı ve bağlantılı olarak son tüketiciye yönelik bir hediye kampanyası da başlatıyor.

KIA marka araçların Türkiye Distribütörlüğünü devralmış olan Çelik Motor, kamyonet sınıfındaki yeni aracı K3000S'leri satışa sundu. Küçük kamyon ile orta tonajlı kamyon arasında seçim yapmanın güçlüğünü ortadan kaldıran bu model ile KIA, müşterilerine 1.770 kg. yükleme kapasetile, binek araç konforunda ve birçok ihtiyaca aynı anda cevap veren bir araç sunuyor.

TEMSA A.Ş. tarafından Türkiye pazarına sunulan Mitsubishi Motors lisanslı otomobiller (Mitsubishi Carisma, Pajero, Pinin ve Spacestar) Euro III çevre normlarına uygun olarak üretiliyor. Türkiye'de satılan 2001 model otomobillerin tümü Euro III normlarına uygunluklarının yanı sıra, motorlarında bulunan, çevreyi kirletici emisyonları sınırlandıran bölümlüren doğru çalışıp çalışmadığnı kontrol eden OBD sistemiyle de donatılmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!