19 aylık ’garaj çocuğu’ 1.6 milyar dolara Google’ın

Güncelleme Tarihi:

19 aylık ’garaj çocuğu’ 1.6 milyar dolara Google’ın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2006 00:00

Steve Chen ve Chad Hurley adlı iki gencin, 19 ay önce bir garajda kurdukları internette kişisel video yayınlama sitesi YouTube, son yılların en parlak başarı hikayesine dönüştü. Google, YouTube’u 1 milyar 650 milyon dolara satın alıyor.

DÜNYANIN en büyük arama motoru ve son yılların en önemli başarı hikayelerinden Google, kendisi kadar övgüyü hak eden internet video sitesi YouTube’u 1 milyar 650 milyon dolara satın alıyor. Larry Page ve Sergey Brin isimli iki üniversite öğrencisi 1996’da Google’ı bir yurt odasında kurmuştu. Kimsenin destek vermediği proje bugün 100 milyar dolarlık dev bir şirket yarattı. Andy Warhol’un 1968’de dile getirdiği "Gelecekte herkes 15 dakikalığına şöhret olacak" tezini 2000’li yıllarda doğrulayan bir girişim olarak kabul edilen YouTube, internetten kısa sürede yaratıcı fikirlerle zengin olunabileceğini de gösterdi. YouTube, Google’ın 8 yıllık tarihinde en çok para ödediği satın alma işlemi de oldu.

GARAJDA DOĞAN DEV:

İki genç adamın bir garajda kurduğu site 19 ay içinde baş döndürücü bir hızla büyüyerek günde 100 milyon video yayını hizmeti veren bir şirket haline geldi. Kredi kartı alışveriş sitesi PayPal’da çalışan Steve Chen ve Chad Hurley, Ocak 2005’te garaj ofislerinde, bir yemekte çektikleri fotoğraf ve videoları arkadaşlarıyla paylaşmak istedi. Dosyaların büyüklükleri nedeniyle, videoları e-posta ile göndermekte zorluk çeken iki arkadaş, dosyaların kolay paylaşımı için daha iyi bir yöntem geliştirmek istediler. Dört ay sonra test videosu yayınlanmaya başladı ve yıl sonunda YouTube.com video paylaşımları için kullanılmaya başlandı.

KISA SÜREDE TANINDI:

YouTube kısa sürede tüm dünyanın bildiği ve kullandığı bir video sitesi oldu. Andy Warhol’un tezlerini doğrularcasına sitede videolarını paylaşan pekçok kişi ulusal ve uluslararası ün kazandı. YouTube sitesini, ağustos ayında dünya çapında 72 milyon kişi ziyaret etti. Bu sayı, bundan sadece bir yıl önce 2.8 milyondu. YouTube en çok ziyaret edilen ilk 19 web sitesi arasında da yer alıyor. Türkiye’de ise YouTube, "ÖSYM G... Ye" şarkısını söylüyormuş gibi yapan gençlerin yakaladığı geçici şöhretle daha büyük kitlelere ulaştı.

MİLYARDER OLUYORLAR:

YouTube’un kurucularından Chad Hurley, Google’ın kaynakları ve mühendislik dehası, en eğlendirici online video sitesini oluşturma hayallerini gerçekleştirmeye yardımcı olacağı düşüncesiyle siteyi satmaya karar verdiklerini söyledi. 29 yaşındaki Chad Hurley ve 28 yaşındaki Steve Chen satışla milyarder oluyor. Google’un, 8 yıllık tarihinde yaptığı satın almalarda en çok parayı da 1.6 milyar doyar YouTube’a ödeyecek. Google geçen yıl satın aldığı 15 kadar küçük şirkete 130.5 milyon dolar ödedi.

GOOGLE HİSSELERİ YÜKSELDİ:

Anlaşmanın yapılması beklentisiyle, Google’ın borsadaki değeri de arttı. Şirketin Nasdaq’daki hisselerinin yüzde 2 artarak 429 dolara çıktı. Google’ın CEO’su Eric Schmidt, "Bu internetteki evrimin gelecekteki adımı" dedi.

Video siteleri pazarı 2.5 milyar dolara çıkacak

YOUTUBE’la öne çıkan video sitelerinin bugün 350 milyon dolar olan pazar büyüklüğünün 2010 yılında 2.5 milyar dolara yükseleceği hesaplanıyor. YouTube’un satışının ardından markası ve kurucular Chad Hurley ile Steve Chen dahil 67 çalışanı korunacak. Google kendi web sitesinde daha az popüler olan video servisi sağlamayı da sürdürecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!