TESK'ten ÖTV zamlarına tepki

Güncelleme Tarihi:

TESKten ÖTV zamlarına tepki
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2011 10:54

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "içki ve sigaraya yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammının kaçağı arttıracağı" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, ÖTV'ye yapılan yeni düzenlemeye ilişkin, “Otomobil ve cep telefonunda tamam, ama içki ve sigaradaki ÖTV artışı cari açığa etki etmez, kaçağı artırır” değerlendirmesinde bulundu.

Cari açık sorununun çözülmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Palandöken, cari açığı azaltmak için yerli üretimin desteklenmesi ve iç talebin yerli ürünlere kaydırılmasının özendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ağırlıklı olarak ithal edilen ürünlerin vergisinin artırılmasını da doğru buluyorum. Ancak, bugüne kadarki tecrübeler gösteriyor ki içki ve sigaradaki vergi artışının cari açığa etkisi fazla olmuyor; ama sektördeki kaçağı çok büyük oranda artırıyor. 2010 yılında yüzde 15 düşen sigara satışlarının yerini yüzde 400 oranında artan kaçak sigara almıştır. Batıdaki illerimizde kaçak sigara oranı yüzde 10 ile 20 iken, Doğu illerimizde bu oran yüzde 60 ile 80 arasında yüksek boyutlara ulaşmıştır.”

Haberin Devamı

"İçki ve sigarada vergi artışı çok tehlikeli"

Palandöken, tütün ile ilgili vergilerin devletin toplam vergi gelirinin yüzde 8'ini oluşturduğuna ancak kaçak sigara nedeniyle ciddi bir vergi kaybının olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Geçen yıl kaçak sigara yüzünden 1,6 milyar lira ÖTV kaybı yaşandı. Yakalanan bandrolü bulunmayan alkollü içki miktarında da yüzde 63 artış var. Ayrıca, kaçak içkinin artması, vatandaşlarımızın ve turistlerin sağlığını tehdit ediyor. Sadece bu nedenle Türk turizmindeki kayıp, alınan ÖTV'den fazla olabilir. Son derece hassas olan bu konunun tekrar düşünülmesi gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!