Milli savaş gemisiyle dünyada ilk 10’a girdik

Güncelleme Tarihi:

Milli savaş gemisiyle dünyada ilk 10’a girdik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2011 00:00

MİLGEM projesi kapsamında tamamen milli imkanlarla geliştirilen ilk savaş gemisi Heybeliada dün donanmaya katıldı. 12 gemilik projenin ikinci gemisi Büyükada da denize indirildi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin artık dünyada savaş gemisi tasarım ve inşasını gerçekleştirebilen 10 ülke arasına girdiğini söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ilk milli savaş gemisi donanmaya katıldı. 2004 yılında Milli Gemi (MİLGEM) projesi kapsamında dizaynı ve entegrasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirilen ilk gemi Heybeliada (F-511) donanmaya katılırken, projenin ikinci gemisi Büyükada (F-512) da denize indirildi. Pendik’teki İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye artık dünyada savaş gemisi tasarım ve inşasını gerçekleştirebilen 10 ülke arasına girmiş bulunuyor” dedi.

3 yıl önce denize indi

İLK MİLLİ SAVAŞ GEMİMİZ BÖYLE DENİZE İNDİRİLDİ / WEB TV

Preveze Deniz Zaferi’nin 473’üncü yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla, milli geminin denize indirilmesi amacıyla Pendik’teki İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen törene katılan Başbakan Erdoğan, milli savunmanın, ancak milli bir sanayi ile milli bir anlayışla etkin ve mümkün olacağını vurguladı. Heybeliada’nın bundan tam 3 yıl önce fırtınalı, yağmurlu bir günde denize indirildiğini hatırlatan Erdoğan, “Hamdolsun, 3 yıl önce o rüzgarlı günde denize indirdiğimiz bu gemi, şimdi bütün fırtınalara dayanıklı bir şekilde ülkemizin bayrağını denizlerde gururla taşıyacak, vatanın savunmasında önemli bir vazife ifa edecektir” diye konuştu.

İlk 10 ülke arasına girdi

Erdoğan, şunları dile getirdi: “Türkiye artık  savaş gemisi tasarım ve inşasını gerçekleştirebilen 10 ülke  arasına girmiştir. Ekonomimiz sağlam şekilde hedeflerine ilerlerken, dış politikada her mecrada barışın bayraktarlığını yaparken, savunma  sanayisinde tarihi bir eşiği bugün aşmış oluyoruz.”
Hükümet olarak savunma sanayisine “Dünyanın gelişmiş  ülkeleri kendi silahını, kendi helikopterini, kendi savaş gemisini inşa edebiliyorsa, Türkiye neden bunu yapamasın?” dediklerini ve yeni bir vizyon kazandırdıklarını anlatan Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 2023’te milli tüfeğini, topunu, tankını, helikopterini, uçağını, uydularını, üreten ve ihraç eden Türkiye vizyonunu başaracağız”

Haberin Devamı

TGC Heybeliada özellikleri

Boy: 99.56 metre
Genişlik: 14.40 metre
Azami Sürat: 29 knot
Personel: 93
Silahlar: Satıhtan satıha güdümlü mermi (Harpoon)
Nokta Savunma G/M sistemi (RAM)
1X76 mm top
2X12.7 mm makineli tüfek (STAMP)

Haberin Devamı

Ülkemizin büyüklüğüne yakışır hareket ettik

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, “Daha önce dışa bağımlı olarak satın aldığımız bu gemileri bugün kendi mühendislerimiz, teknisyenlerimiz, işçilerimiz, emekçilerimizle beraber üretmenin gururunu yaşıyoruz. En önemli nokta buna karar vermek, bunu öncelik haline getirmek ve ‘bunu biz yapacağız’ demektir. Şu bir gerçek ki önceliklerinize alırsanız azimli hareket ederseniz yapamayacağınız hiçbir şey yoktur. Biz bu kararları almakla gerçekten ülkemizin büyüklüğüne yakışır harekete başlamış durumdayız” diye konuştu.

Artık gururlanabiliriz

Bir ülkenin milli gücünün en önemli ayaklarından birisinin ordusu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “Bir ülkenin ordusunun, silahlı kuvvetlerinin güçlü olması da dışa bağımlı olmamasından geçiyor. Türkiye bunun acılarını geçmişte yaşamış bir ülke. Müttefiklerimizin bile yeri geldiğinde, bütün geçmişteki ilişkilerimizi  unutup silah ambargosuna maruz kaldığımız bir ülkeyiz. Dolayısıyla artık gururlanabiliriz.”

Özel sektörle

Türkiye’nin sadece standart sınıfta değil, ateş gücü yüksek olan, dışarı ile yarışabilen, üstün nitelikli silahlar da yapmaya başladığını vurgulayan Gül, şöyle konuştu: “Kara ve hava kuvvetlerimizde olduğu gibi deniz kuvvetlerinde bunun başlamış olmasından  büyük bir gurur duyuyorum. Ayrıca konuşmaları dinlediğimde ve buraya gelmeden notları okuduğumda beni en çok sevindiren şey, özel sektörle yapılan  işbirliğidir. 50’ye yakın özel sektör firmasının bu gemilerin inşasında görev  aldığını duymam beni ziyadesiyle mutlu etmiştir.”

Haberin Devamı

Milli tank ve helikopter sırada

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin savunma sanayiinde gerçekleştirdiklerini şöyle anlattı:
Piyade tüfeği testlerine başlanıldı.
Milli tankımız Altay’ın konsept tasarımını tamamladık. Tank üretimi için altyapıyı hazır hale getirdik.
10 bin metre yükseklikte uçabilen ve 24 saat havada kalabilen Anka isimli insansız hava aracımızın da deneme uçuşlarına başladık.
İlk savaş helikopterimiz Atak da yazılım ve tasarımları tamamladık prototip üretim safhasındayız.
Ayrıca, bu süreç içerisinde Türkiye F-16 modernizasyon merkezi olmuştur.

2.3 milyar dolar ciroyu yakaladı

TÜRKİYE’nin 2004-2010 yılları arasında dünyada en çok askeri teçhizat ithal eden ülkeler arasında 6’ncı sıradan 14’üncü sıraya indiğini ve dışarıya bağımlılığın önemli ölçüde azalma gösterdiğini vurgulayan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Bu sektörümüzde ihracatımız 1 milyar dolara, ciromuz ise 2.3 milyar dolara çıkmış durumda” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!