e-ihale 150 milyon sayfa kağıdı kurtaracak, 5 milyar liralık tasarruf sağlanacak

Güncelleme Tarihi:

e-ihale 150 milyon sayfa kağıdı kurtaracak, 5 milyar liralık tasarruf sağlanacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2011 00:00

Haberin Devamı

KAMU İhale Kurumu’nun (KİK) ihalelerde yolsuzluk ve usulsüzlük algısının önüne geçmek için uygulamaya koyduğu Elektronik Kamu Alımları Platformu’nun (EKAP) tam anlamıyla devreye alınmasıyla yılda 5 milyar liralık tasarruf sağlanacak.
Mükerrer kaydın önü alındı
2009 yılında uygulamaya geçen EKAP, kamu ihalelerinin internet üzerinden online olarak yapılmasını sağlıyor. İhalelerin internet üzerinden takibini sağlayan EKAP hayata geçmeden önce ihale dökümanının hazırlanması, tekliflerin sunulması ve ihalenin sonuçlanması manuel ve kağıt bazlı yürütülüyordu. Bu da idari şartnamede mevzuata aykırı kriterlerin yer almasına, öznel değerlendirmelere ve mükerrer kayıtların açılmasına neden oluyordu. KİK, EKAP’ın tam anlamıyla hayata geçmesiyle kamu ihalelerinin arka yüzündeki bu tip sorunların aşılmasını hedefliyor.
İhaleler daha saydam olacak
EKAP ile ihale sürecinde standardizasyon, hız, saydamlık, tutarlılık ve doğruluk da sağlanmış olacak. Böylece rekabet ilkelerine uygun ihaleler gerçekleşecek. 2009 yılında stratejik e-devlet projeleri arasına alınan EKAP ihale sürecinde evrim niteliğinde bir çalışma olarak görülüyor. Şimdilik pilot hastane ve sektörlerde uygulanan ihale uygulaması diğer sektörlerde de hayata geçirilecek. EKAP’a zaman içinde kayıt olacak idare sayısının 25 bine, istekli sayısının 100 bine, kayıtlı kullanıcı sayısının ise 750 bine ulaşması bekleniyor.
150 milyon sayfa tasarrufu
EKAP’ın sağladığı e-ihalelerle devlet kurumlarında büyük bir tasarruf da sağlanmış olacak. EKAP’ın tam anlamıyla devreye alınmasıyla yılda 5 milyar liralık tasarruf sağlanacağı tahmin ediliyor. Çevreye duyarlı bir proje olan EKAP’la devlet, yılda 150 milyon sayfa kağıttan tasarruf edilmiş olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!