Yağlı tohumda teşvik var üretim yok, ithalat 3 milyar doları bulacak

Güncelleme Tarihi:

Yağlı tohumda teşvik var üretim yok, ithalat 3 milyar doları bulacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2011 23:15

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Uğur, “2011 yılının 7 aylık döneminde yağlı tohum ithalatımız 2 mliyar doları geçti. Yıl sonunda bu rakam 3 milyar doları bulur.

Haberin Devamı

Devlet bununla ilgili çiftçiye teşvik veriyor ama hala yeterli üretim yok. Çiftçi neden para kazanıyorsa onu ekip biçiyor. Yağlı tohum üretimi tüm dünyada her geçen gün daha fazla önemseniyor. Türkiye bu hızlı gelişime ayak uydurmalı” diye konuştu.

Atık yağda ev kadını önemli

Türkiye’de bitkisel atık yağların toplanması da büyük önem taşıyor. Bu yağlar bundan sonra Bitkisel Atık Yağ Toplama Makineleri (BAYTOM) ile toplanacak. Baytom’un bir çok noktaya kurulacağını söyleyen üretici Lipesaa şirketi yetkilisi Erol Tonga, “Baytom ile atık yağ toplama işinin formatını değiştireceğiz. Ürünün patentini Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’ne devrettik. Onlar bizden alıp satıyor. İlk yıl 1000 adet üreteceğiz. Hedefimiz ev hanımlarının atık yağlarını toplamak. Çünkü en kaliteli atık yağları onlar veriyor. Şu anda yılda 8 bin ton atık yağ toplanabiliyor. Cihazların yerleşimi tamamlandıktan sonra bu rakam 30 bin tona kadar çıkacak. Cihaz sadece atık yağı kabul ediyor ve karşılığında çeşitli hediyeler veriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!