Kur savaÅŸlarında ikinci perde açıldı

Güncelleme Tarihi:

Kur savaşlarında ikinci perde açıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 07, 2011 15:13

Küresel ekonomide büyümeyi desteklemek için ülkeler ardarda önlemler alırken, İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) dün attığı adımla kur savaşlarında yeni perde de açılmış oldu. Uzmanlar bu süreci, 'herkesin aynı anda kazanamayacağı' bir oyun olarak tanımlıyor.

Haberin Devamı

SNB dün 1978'ten beri ilk defa frangı, euro karşısında sabitleme kararı aldı. Banka, euronun frank karşısındaki değerinin 1.20'nin altına gelmemesi için limitsiz miktarda döviz alacağını da açıkladı. SNB'nin bu kararı almasında, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü frangın, hızla değer kazanarak ülkenin ihracatına zarar vermesi en önemli neden oldu.

 

NORVEÇ VE İSVEÇ'E YÖNELEBİLİR

 

İsviçre'nin bu hamlesi, Brezilya ve Japonya'nın da benzer nedenlerden dolayı kendi para birimlerinde yaşanan yükselişi frenlemeye çalıştığı bu dönemde, Norveç ve İsveç'in para birimlerinde istenmeyen değer artışlarını beraberinde getirebilir.

 

Haberin Devamı

Bu gelişmeler, bu hafta toplanacak olan G7 ülkelerini maliye bakanları toplantısını da başlıca gündem maddesi olacağa benziyor. Çünkü, G7 ülkeleri yavaşlayan iç talebin yarattığı boşluğu telafi etmek için ihracatlarını artırmayı amaçlıyor.

 

İskoçya'daki finansal danışmanlık şirketi Ignis Asset Management'tan Stuart Thomson, "Bundan sonra çok daha fazla müdahale göreceğiz. Büyük çapta manipülasyona tanık olacağız. Geleneksel biçimde güvenli liman olarak görülen ekonomiler, kendi para birimlerinin değerini düşürmeye çalışıyor" dedi.

 

'KUR SAVAÅžI'NDA Ä°KÄ°NCÄ° PERDE

 

HSBC stratejistlerinden David Bloom da SNB'nin yaptığı strateji deÄŸiÅŸikliÄŸinin ardından diÄŸer merkez bankalarının da çok geçmeden benzer hamlelerde bulunabileceÄŸine dikkat çekti. Bloom, bunun geçen yıl Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega'nın ortaya attığı 'kur savaşı' sürecinin devamı olduÄŸunu da söyledi.Â

 

Bloom, "Merkez bankaları, faizlerin sıfıra yaklaştığı bu dönemde en zayıf para birimine sahip olmak için kur politikalarında değişikliğe gitti. Bu herkesin aynı anda kazanamayacağı bir oyun ancak buna rağmen denemeyecekler anlamına gelmiyor" dedi.

 

Haberin Devamı

Japonya da yenin aşırı değerlenmesinden dolayı geçen ay 58 milyar dolarla, 2004'ten beri en büyük müdahalesini yapmıştı.

 

DOLARIN DÜŞMESİ ATEŞLEDİ

 

Başta Çin olmak üzerek, Asya'nın en büyük 10 ekonomisi doların değer kaybetmesi nedeniyle rekabet avantajını kaybetmemek için kendi para birimlerini kontrol altına almak için adımlar attı.

 

Dolar, geçen yıl ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizlerin sıfıra yakın seviyede tutmasına ve 600 milyar dolarlık tahvil alım programına paralel olarak, önde gelen altı para biriminden oluşan sepete karşı yüzde 9 değer kaybetmişti.

 

İsviçre bankası UBS AG'nin döviz stratejisti Geoffrey Yu, diğer ekonomilerin de bu savaşa katılmaya zorlanabileceği görüşünü savundu. Yu, "Eğer, insanlar franktan ya da yenden vazgeçip, İsveç ve Norveç para birimlerine yönelirse, bu ülkeler de kendi kurlarının yükselmesine ne kadar sessiz kalabilir. Onlar da benzer bir davranış sergileyebilir" dedi.

 

Haberin Devamı

HSCB, SNB'nin aldığı karar sonrası alternatif kur olarak Norveç kronuna işaret etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!