Tehlikeli faza giriliyor Avrupalı bankalar sermaye artırsın

Güncelleme Tarihi:

Tehlikeli faza giriliyor Avrupalı bankalar sermaye artırsın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2011 00:00

IMF Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi ülkelerin bankalarının acilen sermaye artırması gerektiği uyarısı yaptı. Lagarde, dünya ekonomisinin ‘tehlikeli yeni faz’a girdiğini söyledi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa’daki borç krizinin diğer ülkelere yayılmaması için Euro Bölgesi’nin önde gelen bankalarının sermayelerini kuvvetlendirmesi gerektiği çağrısını yaptı. ABD Merkez Bankası’nın her yıl düzenlediği ve merkez bankası basşkanlarının katıldığı yıllık toplantıda konuşan Lagarde, küresel büyümedeki yavaşlama ile ilgili olarak önemli uyarılarda bulundu. Bu yaz dünya piyasalarında yaşanan gelişmelerin, küresel ekonomide yeni bir dönemin başladığına işaret eden Lagarde, “Önümüzde halen toparlanmak için bir yol var ancak zaman harcamak gibi bir lüksümüz yok.

Avrupa bankalarının acilen sermaye artırımına gitmesi gerekiyor. ABD de kredisi yüksek, uzun dönemli mali politikalarını uygulamaya koyarak kısa vadede büyümeyi desteklemeli” dedi.

Gelişenler kaçamaz
Avrupa bankalarının kamu borcu riskleri ve zayıf büyüme oranları karşısında güçlü bir duruşa sahip olması gerektiği uyarısını yapan Lagarde, şöyle devam etti: “Bu kriz zincirinin kırılması için en önemli anahtar. Bankalar acilen sermaye artırımına gitmedikleri taktirde, ekonomik zayıflığın sıradaki diğer ülkelere yayılacağını ya da zayıflatan bir likidite krizine girebileceğini kolaylıkla görebiliyoruz. Bankalar öncelikli olarak piyasadaki fonları değerlendirmelidir. Bankalar direkt sermaye aktarımı yapmak için Avrupa İstikrar Fonu’nun (EFSF) bu noktada öncelikli olarak düşünülmesi gerekiyor. Eğer gerekliyse parayı kamudan alınabilir.”

Tehlikeli yeni faz
Dünya ekonomisinin tehlikeli bir yeni faza geçtiği uyarısını yapan Lagarde, “Orta vadede bütçe açıklarını kontrol altında tutan ve büyümeyi destekleyen önlemler çok acil devreye sokulmalı. Eğer gelişmiş ülkeler krize dayanamazsa gelişmekte olan piyasaların da kaçma şansı yok” dedi.

Trichet rahatlatmadı
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin ardından dün konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet de piyasaları rahatlatacak bir açıklama yapmadı. Avrupa’daki yavaş büyüme ve enflasyon baskısının ne gibi riskler oluşturduğunun sorulması üzerine Trichet, “Biz ECB olarak fiyatların sabit olmasını amaçlıyoruz. Enflasyon beklentimizi en sağlam dayanaklarımızdan biri olarak görüyoruz. Bu kararımızın arkasında durmamız, bizim en önemli varlığımız. Bu konuda emin olmak bize zor durumlarda büyümeyi sürdürebilir kılmamızı sağlıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!