Açığa satış yasakları hızlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Açığa satış yasakları hızlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2011 10:05

AB piyasa denetçisi, piyasaların karışık olduğu bir dönemde Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'nın açığa satış yapılmasını yasakladığını bildirdi.

Haberin Devamı

Avrupa Sermaye Piyasası Otoritesi (ESMA), dün yaptığı açıklamada, Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'da açığa satışın yasaklandığını belirtti. Açıklamada, “Açığa satışın geçerli bir ticaret stratejisi olabileceğine, ancak piyasada yayılan söylentilerle kullanıldığında açıkçası kötü bir davranış olduğu” ifadesine yer verilmişti.

Avrupa bankacılık sektörünün hisselerinin izlendiği DJ Stoxx Endeksi dün şubat ayındaki seviyeye göre yüzde 37 kayıpta seyrederken, 28 ayın en düşük seviyesine indi. DJ Stoxx Endeksi sadece Ağustos ayında yüzde 17 değer kaybetti.

Fransa, 11 finansal kuruluşun hisselerinde açığa satışını 15 günlüğüne yasakladı. Fransa'da hisselerinin açığa satışı yasaklandığı şirketler arasında BNP Paribas, Societe Generale, Axa SA, Credit Agricole ve Natixis bulunuyor.

Haberin Devamı

İspanya da aralarında Bank Santander ve BBVA'nın bulunduğu 16 finansal şirketin hisselerinde açığa satışı 15 günlüğüne yasakladı.

Belçika ise Ageas, Dexia SA, KBC ve KBC Ancora'nın hisselerinde açığa satışı yasaklarken, süreye ilişkin bilgi vermedi.

İtalya, 29 finansal şirketin hisselerinin açığa satışını 15 gün süreyle yasakladı.

-FRANSA MALİYE BAKANI-

Bu arada Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin, finansal şirketlerin hisselerinin açığa satışının yasaklanmasından memnun olduğunu söyledi.

Baroin, Fransız bankalarının dünyanın en güvenli bankalarının arasında olduğunu da belirtti.

Hollanda Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (AFM), Avrupalı diğer ülkelerin finansal piyasaları düzenleme kurullarıyla yaptıkları değerlendirmeden sonra açığa satışın yasaklanmasına gerek görmediğini açıkladı.

Güney Kore'de 10 Ağustos'a yürürlüğe giren hisselerin tamamıyla ilgili açığa satış yasağı ise üç ay sürecek.

ABD'de Sermaye Piyasası Kurumu (SEC), Lehman Brothers'ın çökmesinden dört gün sonra 19 Eylül 2008'de 799 banka ve diğer finansal şirketlerin hisselerinin açığa satışını geçici olarak yasaklamıştı.

İngiltere Finansal Hizmetler Denetleme İdaresi de(FSA), 2008 yılının eylül ayında açığa satışı yasaklamış, 2009 yılının ocak ayında da yasağı kaldırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!