Türkiye'den 10 günde 1.5 milyar dolar çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden 10 günde 1.5 milyar dolar çıktı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 11, 2011 11:20

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, NTV/CNBC-e ortak yayınında, krizle ilgili soruları yanıtlıyor. İşte konuşmasının satırbaşları:

Haberin Devamı

- ABD'de borç limiti ile ilgili sorunlar olacağı belliydi. Avrupa'da küçük ülkelerde başlayan ve büyük ülkelere sıçrayan bütçe açığı sorunları çözüm bekliyordu.

- Seçimden sonraki ilk konuşmamda her iki tarafta da riskler olduğunu ve bu risklerin çözümüne ilişkin karar mekanizmasının çalışmayacağını söylemiştim. İki taraftaki sorunların dünya ekonomisini krize sokacak olması herkesin düşünmesini gerektiriyor. Biz sadece kendi ülkemizden sorumlu değiliz ki...

- Bu dönem öyle bir dönem ki, ABD ve Avrupa'daki liderlerin kendilerini yakma pahasına doğru kararlar alması gerekiyor. Kimse kendisini düşünmeyecek, önce kendi ülkesini sonra dünya ekonomisini düşünerek hareket edecek, kararlar alacak.

- ABD'deki sorun tekrar yaşanırsa siyaset kurumundan birşey beklememek, FED'in atacağı adımları izlemek lazım. Bir sonraki seçimlere ABD'de siyaset kurumuna güven tazeleninceye kadar bu şekilde bakmak gerekiyor. Dünya ekonomisinin gidişatı Bernanke'nin vereceği kararlara bağlı olacak.

Haberin Devamı

- Yunanistan sorunu en geç yılda bir tekrar eden sorun olarak gündemimizde olacak. İrlanda'daki sorun daha yönetilebilir.

- İspanya ve İtalya ise daha büyük bir sorun. AMB, bu ülkelerin kağıtlarını toplayarak faizlerinin yükselmesini engellemeye çalışıyor. Bu hamle o sorunları bir miktar da olsa yatıştırdı.

FRANSA BÖYLE DEVAM EDEMEZ

- Fransa'nın ise bu kadar yüksek borç yükümlülüğü ile daha fazla devam edebileceğini düşünmüyorum. AAA kredi notu var ama bu notu alan ülkeler içerisinde en yüksek borcu olan ülke. Fransa ile ilgili de sorunlar yaşanacaktır.

- Önümüzdeki dönemde yükün AMB ve FED üzerinde olacağını düşünüyorum. Bu kurumlarda daha hızlı kararlar alınıyor.
Euronun sorgulanacağı dönemde AMB bütün ilkelerini prensiplerini kenara koyup yapılması gerekeni yapıyor.

- Cari açığımızn GSYH'ın yüzde 10 bulacağını pek tahmin etmiyoruz. Türkiye'de alınan tedbirler kendisini daha çok hissettirecek. ABD'deki büyüme eğilimlerine baktığımız zaman bütün büyüme tahminleri aşağı yönlü revize ediliyor.

- Bundan sonraki dönemde cari açığın artışı daha makul seviyelerde olacak. Bu hesaplamaları Merkez Bankası Hazine Müsteşarlığı ve Kalkınma Bakanlığı yapıyor. Bu üç kurumumuzun ortak beklentisine göre tahminlerimizi yapıyoruz.

Haberin Devamı

- İstihdam ile ilgili konularımız çok öenmli olacak. Bir yandan çalışanlarımızın hakkını korurken diğer yandan işsizliğin azaltılmasına yönelik çalışmalarımız önemli olacak.

 - Kayıtdışılık üzerinde duracağız. Ülkemizde insanlar kazanırken vergi ödemiyor. Sadece tüketirken vergi yapısı gereği
ödemek zorunda kalıyorlar.

 - İthalat ihracat bazında daha mikro bazda çalışmamız gerekiyor. Kalkınma Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı ortak çalışma yürütüyor. Özellikle burada üreteceğimiz ama ithal ettiğmzi ürünler üzerine yoğunlaşabileceğiz. Başlangıç aşamasında kendi ayakları üstünde yürüyüp gidebileceği sektörler varsa öncelikli olarak bunlar üzerinde çalışacağız.

Haberin Devamı

- Piyasada ucuz likidite varken neden bunu değerlendirmeyelim. Uzun vadede likiditenin bol olacağını düşünerek plan yapamayız. Biz likiditeye güvenerek uzun vadeli plan yapmayız.

- Biz önümüzdeki dönemde kademe kademe düşen bir cari açık istiyoruz. Önümüzdeki üç sene boyunca cari açığın yüzde 9'larda kalmasına müsade etmeyiz.

1.5 MİLYAR DOLAR PARA ÇIKTI

- Önceden güvenin göstergesi döviz kuruydu. İşler iyi gittiğinde döviz değer kaybeder, işler kötüleştiğinde döviz yükselirdi. Artık böyle değil.

- Bütün bu gürültü, bütün bu patırtı içinde bir hafta-10 günde Türkiye'de ne olmuş? Toplamda 1.5-1.6 milyar dolarlık bir çıkış oldu. Ağustos'un başından bu yana...

Haberin Devamı

- Son 10 günde Borsaya bakıyorsunuz, yabancılar artık yabancılara satıyor. Net anlamda yabancılar yabancılara satıyor. Bütün bu gelişmeler karşısında piyasa yeniden dengeye geliyor. Türk bonolarına ve Türk ekonomisine bir güven kaybı yok.

- Bütçe açığı bizden daha düşük bir ülke yok. Kamu maliyesi tarafında Avrupa'nın en sağlam yapısıyız. ABD ve Avrupa'da endişe kaynağı olan sorunlar bizde şu anda yok. Siyasi isitikarar açısından da birçok ülkeye göre öndeyiz.

- Çok hızlı kararlar alabiliyoruz. Avrupa ve ABD'deki kararlar bizdeki kadar hızlı alamıyor.

PETROLDE ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ

- Biz ekonomi yönetimi olarak her türlü duruma karşı hazırlıklı olmalıyız. Özellikle petrol konusunda çok dikkatli olmalıyız. Petrol üreten ülkeler ve petrol taşıma hattı üzerindeki ülkelerdeki gelişmeler bizim için çok önemli. Bir de atılacak adımların meşruiyet zemininin kuvvetlendirilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

- Ekonomik büyümenin  yılsonunda 6-7 arasında geleceğini düşünüyoruz. Ama dışarıdan ne gelir nasıl ekonomik gelişmeler olur bilemeyiz. Şu andaki konjonktürde bizim tahminimiz büyümenin yüzde 6'lı rakamlarda gerçekleşiyor.

KAZANMADIÄžINIZ PARAYI HARCAMAYIN

- Sayın Başbakanımız tasarruf edin ama harcayarak tasarruf edin diyor. Bu ikisinin arasında dengeyi kurmamımz lazım.

 - Bugünün konjonktüründe kazanmadığınız parayı harcamak riskli. Normal tüketimimizi yapalım. Kirada oturanlar ilk evini alsın. Bunlar olması gereken harcamalar. Gelirin üzerinde harcama şu anda doğru değil.

 - Önümüzdeki bir iki ay içerisinde munzam karşılıklar ile ilgili söyleyebileceğimiz yeni şeyler olabilir. Kredilerde önümüzdeki dönemlerde bir yavaşlama olacaktır. Ama biraz daha dünya ve Avrupa'yı izlememiz gerekiyor.  

- Avrupa'da tatil havası olduğu için alınmayan kararlar var. Avrupa bir tatilden dönsün  Eylül ayı sonuna kadar bu kararları alacağız.

- Kredi kuruluÅŸları çok ciddi güven kaybı yaÅŸadılar. Önceden önden giderlerdi ÅŸu anda olup bitenin peÅŸinden koÅŸan kuruluÅŸlar olmaya baÅŸladılar. Artık eskisi kadar onların deÄŸerlendirmesine önem verilmiyor.Â

- İtalya ve İspanya'da riskler bizden daha yüksek ama notları da bizden yüksek. Nasıl oluyor bu? Daha kıvrak fonlar kredi kuruluşlarının notlarına bakmaksızın bu gerçekleri görebiliyor ve ona göre yatırım yapıyor.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!