Merkez Bankası Repo ihalelerine yönelik resmi açıklaması:

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası Repo ihalelerine yönelik resmi açıklaması:
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 04, 2011 12:54

Merkez Bankası Repo ihalelerine yönelik resmi açıklaması:

Haberin Devamı

"Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın temel fonlama aracı olan bir hafta vadeli repo ihaleleri 20 Mayıs 2010 tarihinden itibaren miktar ihalesi yöntemi ile yapılmakta olup, ihalelere ilişkin hususlar 20 Mayıs 2010 tarih 2010-25 sayılı basın duyurusuyla kamuoyuyla paylaşılmıştır.

 

Buna göre mevcut durumda her bir kuruluş en fazla ilan edilen ihale tutarı kadar teklif verebilmekte, gelen tekliflerin toplamı ilan edilen ihale tutarından az veya eşit ise tekliflerin hepsi kazanmaktadır.

 

Gelen tekliflerin toplamının ilan edilen ihale tutarını aÅŸması durumunda, ihale tutarı kuruluÅŸlara, ihale tutarının toplam teklif tutarına oranı ile her bir kuruluÅŸun toplam teklifinin çarpılması yoluyla dağıtılmaktadır.Â

 

Haberin Devamı

Aktif olarak kullanılmaya başlanan zorunlu karşılık oranlarının arttırılması 2011 yılında Türk lirası piyasasındaki likidite koşullarının belirgin bir şekilde daralmasına neden olmuştur. Bu gelişmeyle birlikte repo ihalelerinde, kuruluşların zaman zaman ihtiyaçlarının üzerinde teklif vermeye başladıkları gözlenmiştir. Örneğin miktar ihalesine geçilen 20 Mayıs 2010 tarihinden itibaren yıl sonuna kadar geçen dönemde toplam teklif miktarının ihalede verilen miktara oranı ortalama 3,3 iken, 2011 yılında bugüne kadar gerçekleşen işlemler için söz konusu oran 7,5 olarak gerçekleşmiştir.

 

Buna karşın, zorunlu karşılık oranlarındaki artış nedeniyle piyasadaki likidite miktarının önemli ölçüde daraldığı 15 Nisan 2011 tarihinden bu yana yaÅŸanan dönemde repo ihalelerinde herhangi bir kurulÅŸun borçlanma tutarı ihale tutarının %17’sini geçmemiÅŸtir.Â

 

Bu çerçevede her tür piyasa gelişmesi yakından takip edilerek kuruluşların ihtiyaçları oranında teklif vermelerini sağlamak suretiyle likidite yönetiminin etkinliğini artırmak ve Merkez Bankasınca sağlanan likiditenin sistem içinde daha dengeli dağılmasına katkıda bulunmak amacıyla, 5 Ağustos 2011 tarihinden itibaren her bir kuruluşun ihalelere verebileceği toplam teklif tutarının, ilan edilen ihale tutarının en fazla yüzde 20’si ile sınırlandırılmasına karar verilmiştir.

 

Haberin Devamı

ÖrneÄŸin, ihale tutarının 10 milyar Türk lirası olarak ilan edildiÄŸi bir günde her bir kuruluÅŸ ihaleye en fazla 2 milyar Türk lirası teklif verebilecektir. Bu örnekte; ihaleye gelen toplam teklif tutarının 16 milyar Türk lirası olduÄŸunun varsayıldığı durumda, kurulu[1]un kazandığı tutar 1,25 milyar Türk lirası olacaktır.Â

 

Likiditede öngörülemeyen nedenlerle sıkışıklık ortaya çıkması halinde açılabilecek olan bir hafta vadeli gün içi repo ihalelerinde, söz konusu yüzde 20’lik sınırlama geçerli olmayıp, kuruluşların gönderebilecekleri teklif miktarı ilan edilen ihale miktarı ile sınırlı olmaya devam edecektir. Miktar ihalesine ilişkin mevcut diğer kurallar geçerliğini koruyacaktır.

 

Haberin Devamı

Bankamız, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü piyasa koşulunda piyasanın ihtiyacı olan likiditeyi sağlamaya, kuruluşlar arasında likiditenin dengeli bir şekilde dağılmasına gereken özeni göstermeye devam edecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!