Japon Daikin Airfel’i 260 milyon dolara alıyor ısıtmaya da girecek

Güncelleme Tarihi:

Japon Daikin Airfel’i 260 milyon dolara alıyor ısıtmaya da girecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2011 00:00

Sanko Holding bünyesindeki Airfel’in tamamını Japon klima devi Daikin’in iştiraki olan Daikin Europe N.V satın alıyor. 202 milyon dolarlık cirosuyla iklimlendirme sektörünün önemli bir oyuncusu olan Airfel’i 260 milyon dolara alan Daikin, ısıtma tarafındaki boşluğunu dolduracak. Ayrıca Türkiye’de başta çoklu sistem klimalar olmak üzere bir çok alanda yatırım yapacak.

Haberin Devamı

SANKO Holding bünyesindeki ısıtma, soğutma ve havalandırma şirketi Airfel’in tamamını Japon klima devi Daikin satın alıyor. Dün imzalanan 260 milyon dolarlık anlaşma ile Airfel, Daikin’in iştiraki olan Daikin Europe N.V’nin bünyesine giriyor. 202 milyon dolarlık cirosuyla iklimlendirme sektöründe önemli bir oyuncu olan Airfel’i alan Daikin, Türkiye’yi bir ihracat üs olarak kullanmayı planlıyor. Sektörde yalnızca soğutma alanında bulunan Daikin, bu satın almayla ısıtma tarafındaki boşluğunu da dolduracak. Bu kapsamda Airfel’in ısıtmada kapasite artırımına gitmesi gündeme gelirken, Daikin Türkiye’de başta çoklu sistem klimalar olmak üzere bir çok alanda yatırım yapacak.

Uzun pazarlık yaptık

1999 yılında kurulan ve iki yıl sonra Sanko Holding bünyesine giren Airfel, 202 milyon liralık cirosuyla Türkiye’nin önde gelen iklimlendirme kuruluşları arasında geliyor. Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Isıtma-Soğutma Grup Başkanı Sami Konukoğlu, Sanko Holding olarak, dünya çapındaki markalarıyla farklı sektörlerde faaliyet gösterdiklerini belirterek, şunları söyledi: “Stratejik planımız çerçevesinde, istikrarlı bir büyüme hedefliyoruz. İklimlendirme sektörüne çok önem vermemize rağmen Daikin’in teklifinin, Airfel’i geleceğe taşıyacak, firmaya ve markaya büyük değer katacak bir fırsat olduğunu gördük, bu da karar sürecinde etkili oldu. Uzun pazarlıkların ardından teklifi kabul ettik.”

Haberin Devamı

260 milyon dolarlık anlaşma

Airfel’in kurucularından Genel Müdür Hasan Önder, Sanko Holding bünyesine girdiklerinde yaklaşık 2 milyon lira ciroya sahip olduklarını, 10 yılda gelinen noktada yüzde 175 büyüme yakaladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Yakaladığımız başarı, Japonya’nın ve dünyanın en önemli klima üreticisi Daikin’in de dikkatini çekti. Daikin, Türkiye iklimlendirme sektörünün ve Airfel’in potansiyelini göz önünde bulundurarak satın alma teklifiyle geldi. Geçtiğimiz ağustos ayından bu yana görüşmelerimiz sürüyor ve dün 260 milyon dolarlık anlaşma imzaladık.”

Yatırım günleri başlıyor

Haberin Devamı

Daikin’in Türkiye’ye olan ilgisini “Önümüzdeki günler yatırım günleri olacak” sözleriyle özetleyen Hasan Önder’in verdiği bilgilere göre, Daikin, teknolojisini ve know-how’ı Türkiye’ye transfer edecek. Önder, Türkiye’nin ihracat üssü haline geleceğini belirterek, “Daikin, dünyada yalnızca soğutma tarafında faaliyet gösteriyordu. Şimdi ısıtma tarafına da girecek ve  Airfel bu alanda destek olacak. Airfel’in ısıtma alanında radyotörde 1 milyon 200 bin metre olan radyatör ve 300 bin adet olan kombi üretiminde kapasite artırımı olacak. Ayrıca çoklu sistem klimaları yatırımı da yapılacak” diye konuştu.

Cirosu 350 milyon liraya yükselecek

GEÇTİĞİMİZ yıl yüzde 37 büyüme ile 202 milyon liralık ciroya ulaştıklarını anlatan Hasan Önder, “2011 beklentimiz 350 milyon lira ciro. İlk 6 ayda geçen yılki ciromuzun yaklaşık yüzde 85’ini gerçekleştirdik. 170 milyon lirayı yakaladık” dedi. Şu anda istihdam rakamlarının 420 olduğunu ifade eden Önder, bu sayının 1000’e çıkacağının tahmin edildiğini de belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye’de pazar 1.7 milyar Euro olacak

DAIKIN Europe Başkanı Masatsugu Minaka, Daikin’ın hızla gelişmekte olan yeni pazarlara girişini hızlandırmak ve faaliyet alanlarını geliştirmek için farklı stratejiler izlediğini belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye klima pazarı Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’yı içeren EMEA bölgesinde hızla en önemli pazar haline gelecek. 2010 yılında 900 milyon Euro olan klima pazarının büyüklüğünün 2015’te 1 milyar 700 milyon Euro’ya ulaşacağını öngörüyoruz. Türkiye iklimlendirme sektörünün güçlü markası Airfel’in bu süreçte Daikin’i daha da güçlendirmesini ve Türkiye’deki faaliyetlerini büyütmesini hedefliyoruz. Daikin’in 1975 yılından beri Türk klima sektöründe faaliyet gösteriyor. Airfel’in satın alımından sonra ısıtma, klima ve havalandırma ürünlerinin üretimine Daikin’in yüksek üretim standartlarıyla Türkiye’de de devam edeceğiz. Ayrıca Daikin’in ürün gamına dâhil olan Airfel ısıtma ürünleriyle Türkiye’de daha geniş bir ürün gamına sahip olacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!