Şike, Fener’i borsada fena vurdu, 3 günde ‘iki takım’ gitmiş gibi oldu

Güncelleme Tarihi:

Şike, Fener’i borsada fena vurdu, 3 günde ‘iki takım’ gitmiş gibi oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2011 00:00

Fenerbahçe, şike soruşturmasında en büyük darbeyi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda yedi. 3 işlem gününde Fenerbahçe Sportif’in değeri 556 milyon lira eridi. Oyuncu değerleri açısından bakılınca, bu para Fenerbahçe takımının iki katına yaklaşıyor.

Haberin Devamı

FUTBOLDA derinleşerek devam eden şike soruşturması Fenerbahçe’nin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (İMKB) hisselerini çok kısa sürede dip yapmasına yolaçtı. Haftabaşından bu yana sert satışlarla hergün dip seviyelere kadar gerileyen Fenerbahçe Sportif A.Ş. hisselerinin değeri 3 günde 556 milyon lira birden eridi. Böylece hisselerin üç günlük kaybı, 28 oyuncudan oluşan ve toplamı 147 milyon 50 bin Euro eden (yaklaşık 346 milyon lira) Fener takımın tutarını neredeyse ikiye katladı.

Olumsuz performans sürdü

Başkan Aziz Yıldırım’ın gözaltına alınmasıyla  başlatılan şike soruşturmasının 2010-2011 sezonunu şampiyon tamamlayan Fenerbahçe üzerinde yoğunlaşması kulübün İMKB’deki şirket hisseleri üzerindeki satış baskısını  artırdı. Pazartesi ve salı günü toplam yüzde 28.77 değer kaybederek taban fiyata (bir seans içinde işlem görebileceği en düşük fiyat) gerileyen Fenerbahçe Sportif hisseleri, dün de aşağı yönlü seyrini devam ettirdi. Güne yüzde 6’lık kayıpla başlayan Fener hisseleri, seans içinde 47.40 liraya kadar geriledi.

Haberin Devamı

Şike, Fener’i borsada fena vurdu, 3 günde ‘iki takım’ gitmiş gibi oldu

Aziz Yıldırım haberi etkili oldu

İkinci seansta hafif toparlanma içine giren hisselerde kayıplar yüzde 4 seviyesine indi. Ancak kapanışa doğru Aziz Yıldırım’ın sağlık nedeniyle, gözaltı kararının kaldırıldığı haberinin gelmesiyle hissede sert satışlar biraz azaldı. Değer kaybının bir bölümünü telafi eden Fenerbahçe Sportif hisselerinde kayıp gün sonunda yüzde 3.45 oldu. Kapanış fiyatı da 49.00 lira oldu. Böylece Fenerbahçe Sportif hisseleri operasyonun ardından üçüncü işlem gününde toplam yüzde 31.23 değer yitirdi.

3 günde 556 milyon lira eridi

Fenerbahçe Sportif hisselerindeki bu kayıp operasyondan önce 1 milyar 781 milyon lira olan toplam piyasa değerinin de 3’te birinin yok olmasına neden oldu. Pazartesi günü 344 milyon lira eriyerek 1 milyar 437 milyon liraya gerileyen toplam piyasa değeri, salı günü  151 milyon liralık buharlaşma ile 1 milyar 268 milyon lira değere geriledi. dün de yaşanan kayıpla birlikte Fenerbahçe Sportif hisselerinin değeri 556 milyon lira düştü.

Haberin Devamı

28 oyuncu 147 milyon Euro

Fenerbahçe Sportif hisselerinin borsada 3 günde kaybettiği toplam 556 milyon liralık piyasa değeri, Fenerbahçe takımında bulunan 28 futbolcunun toplam değerini de aştı. Transfermarkt.de sitesinin verilerine göre Fenerbahçe’nin 28 futbolcusunun değeri 147 milyon 50 bin Euro (yaklaşık 346 milyon lira) tutarında bulunuyor.

Galatasaray Beşiktaş ve Trabzon yükselişe geçti

OPERASYONUN Fenerbahçe ile sınırlı kalacağı yönündeki beklentiler dün borsada işlem gören Trabzonspor Sportif, Galatasaray Sportif ve Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş’nin hisselerinin yükselişini sağladı.

Güne alımla başlayan hisselerden Galatasaray Sportif, gün içinde 376 liraya kadar yükselerek yüzde 6’nın üzerinde prim yaptı. Gün sonunda 365.00 liradan kapanan Galatasaray Sportif’in günlük primi yüzde 3.1 oldu.

Haberin Devamı

En hızlı yükseliş Trabzonspor Sportif hisselerinde gerçekleşti. Güne 17.50 liradan başlayan hisse senetleri 19.55 liraya kadar yükselerek yüzde 13.66 prirm yaptı.

Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş hisseleri açılışı 9.36 liraya gerileyerek yaptı. Gün içinde 10.20 liraya kadar yükselen Beşiktaş Futbol Yatırımları gün sonunda yüzde 5.1 prim yaptı.

SPK: Fener hissesinde bir sıkıntı olursa devreye gireriz

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, SPK’nın, Libya lideri Kaddafi ve yakınlarına ait şirketlerin İMKB’deki hisselerini dondurulması iddiasına ilişkin, “Başbakanlık genelgesi ne emrediyorsa onu yapıyoruz” dedi. Akgiray, İTÜ Ayazağa Kampusu Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde başlayan “Uluslararası Matematiksel Finans ve Ekonomi Konferansı”nın açılışında yaptığı konuşmada, insanları kendi yatırım kararlarını vermesi için eğitmek gerektiğini, riskin farkında olunmasını, uzun vadeli düşünülmesini istedi. Finansal okumadaki eğitim arttıkça bunu halkın da takip edeceğini belirten Akgiray, matematiksel finansın bugün hiç olmadığı kadar önem taşıdığını vurguladı. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akgiray, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında Fenerbahçe hisseleri için  SPK’nın da işin içine girebileceği yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine, “Yok böyle bir şey. Ne alakamız var? Ancak halka açık şirket olarak  şirket değeri ile, yatırımcı ile ilgili bir sıkıntı söz konusu olursa tabii ki devreye gireriz. Yatırımcının korunması için ne gerekiyorsa onu yaparız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Libya kararı Başbakanlık’tan

SPK’nın, Libya lideri Kaddafi ve yakınlarının şirketlerinin İMKB’deki hisselerini dondurmasına ilişkin bir soru üzerine, Akgiray, “Başbakanlık genelgesi ne emrediyorsa onu yapıyoruz” dedi. “Hisselerin dondurulması söz konusu mu?” sorusuna “Tabii...”  karşılığını veren Akgiray, “Sadece Emlak GYO mu?” sorusu üzerine de, “Ne varsa... O da var mı bilmiyorum” dedi. Akgiray, bir başka soruya da “El koymak gibi bir şey yok. Öyle geçici  olarak tedbir var galiba... Ben de tam olarak genelgeyi okumadım. Arkadaşlar  baktılar, gereğini yaptılar dün ve önceki gün...” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!