Kur savaşları henüz bitmedi

Güncelleme Tarihi:

Kur savaşları henüz bitmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2011 11:28

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, Brezilya para birimi realdeki yükselişin zararlarının önüne geçmek amacıyla yeni önlemler alma hazırlığında olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Mantega aynı zamanda, bunun küresel kur savaşlarının bitmediğinin en açık göstergesi olduğunu da ifade etti.   

 

Londra’da Financial Times’a konuşan Mantega, G20 ülkelerinin değerlenen kurların önüne geçmek için hâlâ yeterli önlemler almadıklarını, ABD ve Çin gibi ülkeler arasında sıkıntıların devam ettiğini ve küresel çapta kur savaşlarının “kesinlikle” sona ermediğini söyledi.

 

Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik büyümenin yavaşlığının ve düşük faiz oranlarının Brezilya reali üzerindeki baskı yaratmaya devam ettiğini söyleyen Mantega, yetkilileri kura daha fazla müdahale etmeye zorladığını ve yabancı yatırımcıların girişlerini engellemek amacıyla türev ürünlerin işlem gördüğü piyasalara da bir takım sınırlamaların getirilebileceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Mantega, “Her zaman alacak önlemlerimiz vardır” derken, bu önlemlerin her zaman önceden açıklanmayacağını ve piyasalara da müdahale edebileceklerine dikkat çekti.

 

Diğer yandan, Brezilya Merkez Bankası aynı zamanda, realin üzerindeki baskıyı azaltmak ve döviz rezervlerini artırmak için ABD doları ihalesi açıkladı.

 

Brezilya reali geçtiğimiz haftalarda dolar karşısında son 12 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Salı günkü işlemlerde yüzde 1’e yakın değer kaybetti.

 

TÜRKİYE’DE DE BENZER SIKINTILAR VAR

 

Brezilya’nın para birimindeki değerlenmenin önüne geçmek amacıyla, döviz ihalesine çıkması aslında aralarında Türkiye’nin de yer aldığı, Kolombiya, Rusya, Şili gibi gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı ciddi bir ikilem.

 

Çünkü kurun değerlenmesine izin vermek, ülke içindeki ekonominin canlanmasını engelleme anlamına geleceği gibi ülke içindeki ekonomik faaliyetlerin rekabetçiliğine de darbe vuruyor.

 

Haberin Devamı

Mantega, aynı zamanda Brezilya’nın ülke içindeki faiz oranları çok yüksek olduğundan, enflasyon mücadele etmek için yeni önlemler almak zorunda olduğunu da belirtti. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!