Adana, Hakkari ve Van işsizlik rekortmeni oldu Bayburt ‘en rahat il’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

Adana, Hakkari ve Van işsizlik rekortmeni oldu Bayburt ‘en rahat il’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2011 00:00

TÜİK’in verilerine göre işsizlik oranı geçen yıl 11.9 oldu. İşsizliğin en yüksek çıktığı il yüzde 19.1 ile Adana olarak belirlendi. Neredeyse her 5 kişiden birinin işsiz olduğu Adana’yı Hakkari ve Van izledi. İstanbul ve İzmir’deki işsiz oranı ise ortalamanın üzerinde oldu.

GEÇEN yıl Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 11.9 olarak belirlenirken, Adana yüzde 19.1 ile bu işsizliğin en fazla yaşandığı il oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), işgücüne katılma, istihdam ve işsizlik parametrelerinde tahmin sonuçlarını içeren ‘2010 İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri’nin ortaya koyduğu bazı sonuçlar şöyle:

81 ilin 27’sinde işsizlik oranı, yüzde 11.9 olan Türkiye ortalamasının üzerinde kaldı. İşsizlik oranı en yüksek illerin başında da 2009’da olduğu gibi yüzde 19.1’ile Adana geldi.

Adana’yı yüzde 17.4’lük işsizlik oranıyla Hakkari ve yüzde 17.2’lik oranla Van izledi.

İşsizlik oranının en düşük olduğu il ise yüzde 4.7 ile Bayburt olurken, Artvin yüzde 5.7 ile Gümüşhane yüzde 5.8 olarak belirlendi.

İstanbul’da yüzde 14.3

Tahmini verilerine göre, ülke nüfusunun yaklaşık 5’te 1’inin bulunduğu İstanbul’da, işsizlik yüzde 14.3 olarak belirlendi.

İzmir de yüzde 15.1 işsizlik oranı ile dikkati çekti. Başkent Ankara’da oran, yüzde 12.1 olarak hesaplandı.

İstihdam oranı yüzde 43 olarak tahmin edilirken, bu oranın en düşük kaldığı iller ise yüzde 27.5 ile Diyarbakır oldu.

İstihdam oranının en düşük kaldığı il sıralamasında Diyarbakır’ı, Siirt yüzde 29.1 ve Şanlıurfa yüzde 31.1 olarak tahmin edildi.

İllerin istihdam sıralamasında, yüzde 58.1 ile Rize ilk sırada yer aldı. Bir önceki yıla göre oranlar değişse de ilk 3 sıra değişmedi.

İstihdam oranıyla Rize’yi, yüzde 57.3 ile Artvin, yüzde 55.4 ile Gümüşhane takip etti.

İşgücüne en yüksek katılım Rize’de

İŞGÜCÜNE katılma oranı ülke geneli için yüzde 48.8 olarak tahmin edildi. Bu kategoride de işgücüne katılma oranı en yüksek il, yüzde 61.8 ile Rize olarak hesaplandı. Artvin yüzde 60.8, Burdur da yüzde 59.1 sıralamanın başında yer aldı. İşgücüne katılma oranının en düşük olduğu iller ise Diyarbakır yüzde 31.8, Siirt yüzde 33.3 ve Şanlıurfa yüzde 35.5 oldu.

Nasıl hesaplanıyor

TEMEL işgücü göstergelerini hesaplayan TÜİK, “küçük alan tahminleri yöntemi”ni kullanıyor. 26 bölge düzeyinde elde edilen işgücü araştırması verilerinin yanı sıra ekonometrik çalışmalar sonucu belirlenen il nüfusu, SGK verileri, İŞKUR kayıtlı işsiz sayısı gibi dışsal değişkenler birarada kullanılarak, tahmin üretiliyor. Verilerin değişim katsayısı, güven aralıkları ve istatistiksel anlamlılık düzeylerinin dikkate alınması gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!