Zenginlik kriz öncesine döndü, dolar milyoneri Türk 37 bin 900’e çıktı

Güncelleme Tarihi:

Zenginlik kriz öncesine döndü, dolar milyoneri Türk 37 bin 900’e çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2011 00:00

Merrill Lynch Küresel Varlık Yönetimi ve Capgemini’nin Dünya Servet Raporu’na göre, 2010 yılında dünya zenginlerinin sayısı ve toplam varlıkları kriz öncesini yakaladı. 10.9 milyon kişilik bir zümreden oluşan dolar milyonerlerinin varlığı 42 milyon doları aştı. Geçen yıl 2 bin 198 kişinin daha katıldığı dolar milyonerlerinin sayısı Türkiye’de ise 37.9 bin kişi oldu.

Haberin Devamı

MERRILL Lynch Küresel Varlık Yönetimi ve Capgemini tarafından yayınlanan 15’inci Dünya Servet Raporu, tüm dünyada ve Türkiye’de dolar milyonerleri arasına yeni katılımlar olduğunu gösterirken, finansal varlık tutarında kriz döneminde yaşanan kaybında telafi edildiğini ortaya koydu. Toplam 71 ülkede, oturulan ev ve sahip olunan şirket dışındaki varlıklarının toplamı 1 milyon doların üzerindeki kişileri kapsayan Dünya Servet Raporu’nun 2010 yılına ilişkin saptamaları şöyle oldu:
42.7 trilyon dolarlık servet
Varlıklı kişilerin sayısı yüzde 8.3 oranında artarak 10.9 milyon kişiye ulaştı. Bu kişilerin finansal varlıklarının toplamı ise yüzde 9.7 oranında artarak 42.7 trilyon dolara yükseldi. Böylece 2010 yılında dünyadaki varlıklı kişilerin (HNWI) sayıları ve servetleri, hemen hemen araştırmanın yapıldığı her bölgede artarak 2007 yılındaki kriz öncesi seviyelerini aştı.
2198 Türk milyonerlere katıldı
Türkiye’deki varlıklı kişilerin sayısı ise 2010 yılında yüzde 5.8 artarak, 37 bin 900’e ulaştı. Raporda ilk kez varlıklı kişi sayısı ve finansal varlık toplamı açısından Asya-Pasifik ülkeleri, Avrupa’yı geride bırakarak ilk sırada yer alan Kuzey Amerika’dan sonra ikinci oldu.
Dünyadaki varlıklı kişilerin sayısı ve servetlerindeki artış 2010 yılında daha istikrarlı bir seviyeye ulaştı. Krizin telafisi olarak görülen 2009 yılında varlıklı kişi sayısı yüzde 17.1 ve finansal varlıkları da yüzde 18.9 oranında artış göstermişti.
Zenginlerin yarısı 3 ülkede
Dünyadaki varlıklı kişilerin yüzde 53’ü ABD, Japonya ve Almanya’da yoğunlaştı. ABD, ev sahipligi yaptığı 3.1 milyon varlıklı kişi nüfusuyla, dünyadaki toplam varlıklı nufusun yüzde 28.6’sını tek başına bünyesinde bulunduruyor.
‘Ultra’ zenginler de arttı
Finansal varlığı 30 milyon doları aşanların dahil olduğu ‘ultra-varlıklı’ kişilerin dünyadaki sayısı ise 2010 yılında yüzde 10.2 artarken, bu kişilerin varlıklarındaki büyüme de yüzde 11.5 oldu.

Haberin Devamı

Türk ekonomisindeki büyüme servet artışı getirdi

RAPORDA Türkiye’deki varlıklı kişilerin sayısındaki artış milli gelirdeki artışa bağlandı. Türkiye’ye ilişkin değerlendirmede şu ifadeler kullanıldı: “Reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) 2010 yılında yüzde 8.1 artarken, dolar bazındaki nominal GSYIH 613 milyardan 733 milyar dolara yükseldi. GSYİH’nin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan özel tüketimin yıllık artış oranı 2010’un son çeyreği itibariyle reel bazda yüzde 9’a ulaştı. Sanayi üretimi de 2010’da yüzde 12.5 büyürken, 2009’da 110.8 milyar dolar olan ihracat, 2010’da yüzde 6.4 artarak 117.9 milyar dolara yükseldi. GSYİH’teki reel artış Avrupa için yüzde 1.9 olurken, dünya ekonomisi 2010 yılında 3.9 büyüdü. Yüksek GSYİH büyümesinin katkısıyla, kamu maliyesinde önemli bir iyileşme sağlandı. 2009 yılındaki büyük bütçe açığının sonucu olarak yüzde 42’den yüzde 46’ya yükselen kamu borcunun GSYİH’ye oranı, 2010 yılında tekrar kriz oncesi seviyelerine dondu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketlerin piyasa değeri 2010 yılında yüzde 29 artarak, 2009 sonundaki 233 milyar dolarlık seviyesinden 300 milyar dolara çıktı.”

Haberin Devamı

Ekonominin batıdan doğuya kaydığının göstergesi oldu

ASYA-Pasifik bölgesi, geçen yıl ilk kez Avrupalılar geride bırakarak zenginlikte Kuzey Amerika’dan sonraki en zengin bölge oldu. Capgemini Küresel Finansal Hizmetleri, Küresel Satış ve Pazarlama Başkanı Jean Lassignardie “Dunyadaki varlıklı kişilerin yarısı, 3 ülkede yaşıyor olsa da, bu grubun dağılımı zaman içinde giderek diğer bölgelere kayıyor. Bu trend, gelişmekte olan ülkelerdeki varlıklı kişi sayısının gelişmiş ülkelerdekinden daha hızlı büyümeye devam etmesi halinde daha da güçlenecek” dedi. Bank of America Merrill Lynch, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Başekonomisti Türker Hamzaoğlu ise, raporun sonuçlarının kriz sonrası süreçte ‘ekonominin batıdan doğuya’ kaydığı yönündeki söylemleri doğrular nitelikte olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Lüks araba ve sanata olan tutkuda artış var

Toplam varlıklı kişilerin servetlerinin artırmaları nedeni ile tutku yatırımları olarak tanımlanan lüks ve sanat eserlerine dönük yatırımlarını artırdıkları görülüyor. Genelde temel finansal yatırım enstrümanlarıyla negatif ya da zayıf korelasyon gösteren sanat eserleri gibi koleksiyon parçaları, portföy çeşitlendirmesi amacıyla cazip hale geldi.
Gelişmekte olan pazarlardaki varlıklı kişilerin sayısında ve varlıklarında görülen güçlü büyüme tutku yatırımlarının küresel pazarını genişletirken, hemen her türlü yatırım alanında özellikle Çinli müşterilerden büyük talep geldiği görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!