Kaçak çayda domuz kanı şoke etti

Güncelleme Tarihi:

Kaçak çayda domuz kanı şoke etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2011 10:13

VAN İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nce son yılların en kapsamlı çay kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirildi. Operasyonda İran'dan kaçak olarak getirilen çayı renklendirmek için domuz kanı ile harmanlandığı ortaya çıktı.

Osman BEKLEYEN / DHA

Haberin Devamı

Van, Hakkari, Adana, Mersin, Rize, Şırnak’ta 49 ayrı noktaya yapılan eş zamanlı operasyonlarda aralarında polis, jandarma ve kamu çalışanlarının da bulunduğu 32 kişi çay ve kuruyemiş kaçakçılığından gözaltına alındı. Operasyonda 20 milyon TL değerinde 1 milyon 473 bin kilogram kaçak çay ile 40 ton kuruyemiş ele geçirildi.

Van Gürpınar Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, Van İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyona, aralarında rütbelilerin de bulunduğu yaklaşık 300 asker katıldı. 6 aylık teknik takip sonucu önceki gün operasyon için düğmeye basıldı. Jandarma operasyon kapsamında 49 ayrı noktaya eş zamanlı baskınlar yaptı. Baskınlarda aralarında polis, asker ve kamu görevlilerini de bulunduğu 32 kişi gözaltına alındı. Operasyonun yapıldığı Van merkez, Gürpınar, Başkale İlçesi, Hakkari merkez ve Yüksekova İlçesi, Adana, Mersin, Rize ve Şırnak’ta gözaltına alınanlar Van’ın Gürpınar İlçesi’ne getirildi.

ÇAYI DOMUZ KANIYLA RENKLENDİRMİŞLER

Türkiye’nin en büyük kaçak çay operasyonunda ele geçirilen çayların İran’dan getirilip Hakkari’nin Yüksekova İlçesi Esendere sınır kapısından geçirildiği ve buradaki bazı personelin de kaçakçılığa rüşvet karşılığında göz yumduğu belirtildi. TIR’lar dolusu çayların Adana’da bir fabrikada harmanlandığı ve çaya domuz kanıyla renk verildiği kaydedildi.

RÜŞVET OLARAK BMW OTOMOBİL

Gözaltına alınanlar arasında Rize Çay Borsası’ndan bir yetkilinin de olduğu ve kaçak çayları geçmişe dönük hazırladığı faturalarla yasalmış gibi gösterdiği belirtilirken, oparasyon sırasıda ele geçen çayların insan sağlığı için büyük riskler oluşturduğu yapılan analizlerle ortayı çıktı. Ahırlarda tezekler arasında saklanan çayların alınan numunelerin analisinde ’sağlığa uygun olmadığı’ belirlenirken, kamu görevlilerine çayların naklinin yapılabilmesi için rüşvet olarak BMW marka otomobil verildiği öne sürüldü.

Jandarmadaki ilk sorgularının ardından sağlık kontrolünden geçirilen 32 şüpheli, Van’ın Gürpınar İlçesi’nde geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi.

Haberin Devamı

"KAÇAK ÇAY ÜLKEMİZİN SORUNU"

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, kaçak çay sorununun Türkiye'nin ve tüm çay üreticilerinin kanayan yarası olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Van Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Adana, Mersin, Rize, Hakkari ve Van'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda, yasa dışı yollardan yurda getirilen bin 473 ton kuru çay ele geçirildiğini hatırlattı.

Kaçak çayın önüne geçebilmek için nisan ayında bakanlıklar ve genel müdürlükler düzeyinde çalışma yaptıklarını ifade eden Erdoğan, bu toplantılarda çay sektörünün sıkıntılarını dile getirdiklerini, kaçak çay yöntemleri ile ilgili dosyaları bakanlıklara sunduklarını belirtti.

Kaçak çayın Türk çayını tehdit ettiğini, bu durumun engellenmesi için her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını yetkililere ilettiklerinin altını çizen Erdoğan, “Toplantılar sonrası bir çok kez kaçak çay yakalanmıştı. İlk kez bu kadar kapsamlı ve bu kadar büyük oranda kaçak çay yakalandı. Bu olayın bir bölümü, bunun devamının olacağını düşünüyoruz. Bu operasyon büyüyerek devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı

Çayın bölgenin lokomotif geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Yaklaşık 204 bin aile, bir milyonun üzerinde insan bu işten ekmek yiyor. Bölge yaş çay sezonu ile yeni bir hayata başlıyor. Herkesin kaçak çay konusuna ciddi bakmasını ve ekmeğine sahip çıkmasını istiyoruz. Kaçak çay sorunu ülkemizin ve tüm çay üreticilerinin kanayan yarasıdır. Kaçak çayın önlenmemesi durumunda gelecek yıllarda çay satmak mümkün olmayacak. Kaçak çay büyük bir yaradır ve bunun tedavisinin bir an önce yapılması lazım” diye konuştu.

Operasyon kapsamında, 32 kişinin gözaltına alındığını kaydeden Erdoğan, RTB Meclis üyesi bir kişinin de ilgili kişilere çay sattığı için gözaltına alındığını, ifadesinin ardından serbest bırakıldığını ve olayla ilgisinin olmadığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

ARTIK KİME GÜVENECEĞİMİZE ŞAŞIRDIK

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!